πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Reuters: Αντιμέτωπα με κρίση νερού τα ελληνικά νησιά

Εικόνα του άρθρου Reuters: Αντιμέτωπα με κρίση νερού τα ελληνικά νησιά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/07/2024, 13:01
ΕΛΛΑΔΑ

Ο μεγαλύτερος ταμιευτήρας στο ελληνικό νησί της Νάξου έχει στερέψει, χρήσιμος μόνο για τις χελώνες που ταξιδεύουν στα λασπωμένα ρηχά του. Παρακάτω, το θαλασσινό νερό έχει εισχωρήσει σε άδεια αρδευτικά πηγάδια, βλάπτοντας την πολύτιμη σοδειά πατάτας του νησιού.

Νοτιότερα, στο νησί της Καρπάθου, οι αρχές έχουν επιβάλει περιορισμούς στην πλήρωση των πισινών, ενώ στο βόρειο νησί της Θάσου, οι αρχές αναζητούν μια μονάδα αφαλάτωσης για να κάνουν το θαλασσινό νερό πόσιμο, σημειώνουν οι συντάκτες του Reuters, Angeliki Koutantou και Stelios Misinas.

Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας έχει δει ελάχιστες ή καθόλου βροχές εδώ και μήνες. Τώρα, καθώς τα νησιά της χώρας ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν έναν αριθμό ρεκόρ καλοκαιρινών τουριστών, η πίεση στα αποθέματα νερού σπάνια ήταν μεγαλύτερη, δήλωσαν αξιωματούχοι, αγρότες και επιστήμονες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο για να απολαύσουν τα αρχαία μνημεία, τις παρθένες παραλίες και τα γαλαζοπράσινα νερά της.

Όμως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως οι υψηλότερες θερμοκρασίες, οι ακανόνιστες βροχοπτώσεις και οι πυρκαγιές, απειλούν το μέλλον του μεγαλύτερου οικονομικού μοχλού της χώρας.

Οι καλλιέργειες

Η έλλειψη νερού είναι έντονη στη Νάξο, ένα ορεινό νησί 20.000 κατοίκων σε ένα από τα πιο δημοφιλή -και ξηρά- μέρη του Αιγαίου. Δεκάδες χιλιάδες τουρίστες συρρέουν καθημερινά στις ακτές της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι δύο δεξαμενές του νησιού περιέχουν 220.000 κυβικά μέτρα νερού, το ένα τρίτο της περσινής στάθμης και το ισοδύναμο μερικών δεκάδων ολυμπιακών πισινών.

Οι αρχές έχουν εξασφαλίσει τρεις φορητές μονάδες αφαλάτωσης που θα επεξεργάζονται το θαλασσινό νερό για να το κάνουν ασφαλές για πόση, και οι οποίες, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Λιανός, θα πρέπει να καλύψουν το έλλειμμα για σπίτια, ξενοδοχεία και πισίνες.

Αλλά οι αγρότες δεν θα λάβουν καθόλου από το επεξεργασμένο νερό και θα πρέπει να βασίζονται σε πηγάδια που έχουν μολυνθεί από τους υδροφόρους ορίζοντες με θαλασσινό νερό. Οι αγρότες δήλωσαν ότι η μόλυνση αυτή συμβαίνει όταν τα πηγάδια είναι αρκετά άδεια ώστε να εισχωρήσει το αλμυρό νερό.

Χώρες σε όλη τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας, αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν τις προμήθειές τους σε νερό με τη χρήση αφαλάτωσης, αλλά οι προμηθευτές δήλωσαν ότι οι μονάδες ήταν σε ανεπάρκεια αυτό το καλοκαίρι λόγω της αυξανόμενης ζήτησης.

Ακόμη και στη Θάσο, η οποία είναι πολύ πιο πράσινη από τη βραχώδη Νάξο, οι αρμόδιοι δήλωσαν ότι ήθελαν να αγοράσουν μια μονάδα για μελλοντική χρήση.

Πηγή: Reuters. Φωτογραφία: Νάξος/Theo Sousi/pexels.com

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back