Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Record Store Day 2019

Εικόνα του άρθρου Record Store Day 2019
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/04/2019, 13:24
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Κάθε Απρίλιο, οι λάτρεις του βινύλιου τρέχουν στα δισκοπωλεία για να γιορτάσουν τη Record Store Day. Είναι ευκαιρία να πιάσουν στα χέρια τους LP (κυκλοφορίες σε περιορισμένα αντίτυπα) τα οποία δεν μπορούν να προμηθευτούν μέσω Διαδικτύου και να είναι παρούσες και παρόντες σε μικρές συναυλίες μέσα στα δισκοπωλεία. Αυτή η παράδοση ξεκίνησε πριν επτά χρόνια, κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο μεγάλη και καλύτερη, και παίζει ρόλο-κλειδί στο να κρατά εν ζωή τα δισκοπωλεία.

Στη Record Store Day 2019, το Σάββατο που μας πέρασε, οι μανιακοί με τη μουσική είδαν μπροστά τους σπουδαίες κυκλοφορίες και επανακυκλοφορίες (πάντα σε βινύλιο). Το Rolling Stone, επιθεώρηση αναφοράς για τον φιλόμουσο, ξεναγεί τους αναγνώστες του γράφοντας:

Πριν δύο χρόνια, η Soccer Mommy -κατά κόσμον Sophie Allison- κατέπληξε με το ντεμπούτο της, το «Clean». Ήταν όμως ήδη τραγουδοποιός την εποχή που φοιτούσε στο New York University: ένα EP, μόνον οκτώ συνθέσεις, το οποίο, αρχικά, κυκλοφόρησε ως κασέτα το 2016 από την Orchid Tapes. Εξαντλήθηκε και τώρα επανεμφανίστηκε ως βινύλιο.

Το 1974, ο Μπομπ Ντύλαν, μετά από λίγο λιγότερο από μια εβδομάδα στα A&R Recording Studios στη Νέα Υόρκη, νόμισε ότι είχε ξεμπερδέψει με το «Blood on the Tracks». Αντίτυπα εστάλησαν στους μουσικοκριτικούς, όμως ο Μπομπ το ξανασκέφτηκε και ξαναηχογράφησε τα μισά τραγούδια στη Μινεάπολη της Μινεσότα. Είναι η πρώτη φορά που η ηχογράφηση της Νέας Υόρκης, αυτή που εστάλη στους κριτικούς, κυκλοφορεί σε δίσκο, μόνη της. Οι φανατικοί θαυμαστές του πιστεύουν ότι αυτή είναι η καλύτερη.

Τον Μάιο του 1979, ο Έλτον Τζον έγινε το πρώτο αστέρι της Δυτική ποπ που έδωσε συναυλία στη Σοβιετική Ένωση. Μαζί με τον μαιτρ των κρουστών Ρέι Κούπερ. Το ντουέτο έπαιξε κομμάτια απ' όλη την έως τότε καριέρα του Έλτον, περιλαμβανομένων των «Bennie and the Jets», «Sorry Seems to Be the Hardest Word» και «Better Off Dead». Κυκλοφόρησε, για πρώτη φορά, σε βινύλιο.

Το περασμένο φθινόπωρο, ο Τζεφ Τουίντι των Wilco εξέδωσε απομνημονεύματα και το πρώτο του σόλο άλμπουμ με καινούργια τραγούδια, το «Warm». Οι συναντήσεις στο στούντιο - το Loft, το στούντιο των Wilco στο Σικάγο - ήταν τόσο καρποφόρες που γέννησαν κι άλλη μία ενότητα δέκα τραγουδιών. To Σάββατο, το «Warmer» έκανε την εμφάνισή του, σε 5.000 αντίτυπα.

Καινούργιο Rockabye Baby!: με τίτλο «Lullaby Renditions of Weezer», ένα σετ 12 τραγουδιών σε βινύλιο, ειδικά για τη Record Store Day.

«Everybody Here Hates You», ένα «δωδεκάιντσο» από την Κόρτνεϊ Μπαρνέτ, αποκλειστικά για τη Record Store Day.

Για πρώτη φορά από την προβολή της το 2003, κυκλοφόρησε σε βινύλιο το soundtrack της «Lost in Translation» της Σοφίας Κόπολα.

Σε αυτούς που διστάζουν να διαλέξουν ανάμεσα στο Woodstock 50 (για τα πενηντάχρονα) που θα γίνει στη Νέα Υόρκη και αυτό που θα γίνει στο Γούντστοκ, προσφέρθηκε η δυνατότητα να παρηγορηθούν με το σετ τριών LP «Woodstock». Είναι μονοφωνικό και έχει τις πλήρεις εκδοχές των τραγουδιών της συναυλίας-θρύλος του 1969 (και όχι τις συντομευμένες της έκδοσης του 1970).

Για τα 20 χρόνια της cult κωμωδίας «Office Space», το σάουντρακ κυκλοφόρησε σε περιορισμένα αντίτυπα (σε κόκκινο βινύλιο).

Μόνο στην περίπτωση που είναι κάποιος ειδικός, σοβαρός ειδικός, στους R.E.M. θα γνωρίζει ότι το συγκρότημα από την Άθενς της Τζόρτζια είχε υιοθετήσει το όνομα Bingo Hand Job για δυο κονσέρτα που έδωσε σε κλαμπ του Λονδίνου, το 1991. Ηθελημένα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στα κονσέρτα αυτά οι μεγάλοι της alternative rock έπαιξαν unplugged. Αυτό το μουσικό πετράδι κυκλοφόρησε σε σετ των δύο LP (σε 3.000 αντίτυπα).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back