Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΔΕΥΑΙ: 13 μήνες μετά

Εικόνα του άρθρου ΔΕΥΑΙ: 13 μήνες μετά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/11/2020, 18:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δεκατρείς μήνες πέρασαν από τότε που τη ΔΕΥΑΙ την ανέλαβε η νέα διοίκηση, και δη ο Άρης Μπαρτζώκας ως πρόεδρος και ο Στέφανος Μάντζιος ως αντιπρόεδρος, «δύο διακεκριμένα στελέχη της δημοτικής αρχής, με ήθος, εργατικότητα, υπομονή και επιμονή» όπως τους χαρακτήρισε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, σε σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου για τον ετήσιο απολογισμό των πεπραγμένων.

Κι όταν κανείς αναφέρεται σε ΔΕΥΑΙ, δεν μπορεί να παραλείψει το υψηλό κόστος του νερού στα Γιάννενα. Κάτι που αναγνωρίζει και η νέα διοίκηση, η οποία παραπέμπει σε μια οικονομοτεχνική μελέτη που θα ανατεθεί σε λίγο καιρό. «Ευελπιστώ ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα είμαστε σε θέση, αφού θα έχουμε κάνει μια οικονομοτεχνική μελέτη, να σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες» είπε ο κ. Μπαρτζώκας κατά τη συνέντευξη Τύπου…

Νεότερα λοιπόν του χρόνου και με το δεδομένο πάντα πως η όποια μείωση στα τιμολόγια εξαρτάται από τις οικονομικές δυνατότητες της ΔΕΥΑΙ. «Μας προβληματίζει το κόστος νερού, το έχουμε συζητήσει με τη διοίκηση, γνωρίζουμε ότι απαιτούνται βελτιωτικές κινήσεις, οι οποίες ωστόσο είναι συνάρτηση της συνολικής οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης» τόνισε ο κ. Ελισάφ.

Δεκατρείς μήνες μετά, ο δήμαρχος κ. Ελισάφ εκτίμησε ότι «η ΔΕΥΑΙ βρίσκεται πλέον σε μια άλλη πορεία κι αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στη διοίκηση και τους εργαζόμενους» και η νυν διοίκηση υποστήριξε ότι όλον αυτόν τον καιρό κατάφερε να εξοικονομήσει πόρους από τον διακανονισμό των χρεών με τον ΣΥΔΛΙ αλλά και από τον διαγωνισμό για τη λυματολάσπη υπό την έννοια της μείωσης των δαπανών.

Ο διαγωνισμός για τη λυματολάσπη έχει ιδιαίτερη σημασία για τη δημοτική αρχή, και σε πολιτικό επίπεδο. Επρόκειτο για έναν διαγωνισμό που είχε κάνει η προηγούμενη δημοτική αρχή και τον οποίο η νυν δημοτική αρχή ακύρωσε. Σε αρκετές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, υπήρξαν έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, με τη δημοτική αρχή να προχωρά στην επαναπροκήρυξη του έργου με διαφορετικούς όρους και με «διαφάνεια» όπως έχει υποστηρίξει (διαβάστε εδώ κι εδώ).

Κατά τα άλλα, ο κ. Μπαρτζώκας αναφέρθηκε σε μια σειρά από παρεμβάσεις και έργα, όπως είναι η επίλυση (ή δρομολόγηση επίλυσης) προβλημάτων ύδρευσης σε Μανωλιάσα, Δρίσκο, Κυπαρίσσια, Μέλανδρα, Νέα Ζωή, Αγία Μαρίνα, η επέκταση του αποχετευτικού δικτύου περιμετρικά της πόλης και η αποστολή του φακέλου της επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αναφορά έκανε και σε κάποιους μικρότερους διαγωνισμούς: από τον καθαρισμό των δεξαμενών και της ανανέωσης του στόλου των αυτοκινήτων μέχρι προμήθεια λαμπτήρων UV και δημιουργία νέας ιστοσελίδας.

Ο αντιπρόεδρος Στέφανος Μάντζιος έδωσε έμφαση στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος των μικροβλαβών σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών για την εύρεση «μιας από κοινού φόρμουλας, πιο οικονομικής», ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους οφειλέτες να έρθουν σε συνεννόηση με τη ΔΕΥΑΙ. «Οι οικονομικές δυσκολίες είναι κατανοητές αλλά η αδιαφορία δεν συγχωρείται» είπε.


Τα νέα ταμεία της ΔΕΥΑΙ στη Ριζάρειο Πολιτεία, τα οποία επισκέφθηκε σήμερα ο δήμαρχος


Η διοίκηση ανακοίνωσε ακόμα ότι θα κατατεθούν προτάσεις έργων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όπως είναι η βελτίωση του υφιστάμενου βιολογικού καθαρισμού, το οποίο επιδεικνύει σημάδια… εξάντλησης.

Αρκετή σημασία έδωσε η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ στη βελτίωση της σχέσης με τους πολίτες, με άμεσες απαντήσεις στα αιτήματά τους και με ενημέρωση για τις διακοπές του νερού, όπως ειπώθηκε. «Δεν έχουμε περισσότερες βλάβες από ό,τι στο παρελθόν. Έχουμε όμως την ευαισθησία να ενημερώνουμε τον πολίτη για κάθε διακοπή του νερού» είπε ο κ. Μπαρτζώκας, ο οποίος συνεχίζει να στέλνει δελτία Τύπου που αφορούν τη ΔΕΥΑΙ μέσω του προσωπικού του email και όχι της ΔΕΑΥΙ (ανάλογη προσωπική πολιτική και στο fb).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back