Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πώς πάμε από ανακύκλωση;

Εικόνα του άρθρου Πώς πάμε από ανακύκλωση;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/05/2021, 17:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πώς πάνε τα Γιάννενα από ανακύκλωση; Όχι ιδιαίτερα καλά. Την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει κάποια μικρά βήματα (μερικά από τα οποία διαφημίστηκαν υπέρ το δέον), αλλά όχι αρκετά. Το ΕΣΠΑ, ωστόσο, δίνει την ευκαιρία στους Δήμους να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν υποδομές που θα συμβάλλουν στην προώθηση της ανακύκλωσης.

Προς το παρόν, όμως, το πιο σταθερό σημείο αναφοράς περί ανακύκλωσης στα Γιάννενα, είναι το γνωστό σύστημα των μπλε κάδων της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) με την οποία ο Δήμος Ιωαννιτών συνεργάζεται από το 2011. Εδώ και δύο χρόνια, υπάρχει, σε πιο οργανωμένο επίπεδο, και το σύστημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, με «πρωτεργάτη» στην περιοχή τη Μητρόπολη Ιωαννίνων. Στο σύστημα αυτό εντάχθηκε και ο Δήμος Ιωαννιτών τον Νοέμβριο του 2019. Ήταν μία από τις πόλεις του πιλοτικού προγράμματος «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης» που προωθούσε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος.

Το ποσοστό ανακύκλωσης στα Γιάννενα, λοιπόν, δεν ξεπερνά το 8% σύμφωνα με τα στοιχεία του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου. Το ποσοστό ανακύκλωσης αποτελεί ένας από τους συντελεστές που καθορίζουν και το τιμολόγιο για τον κάθε Δήμο. Όσο περισσότερο ανακυκλώνει ένας Δήμος, τόσο λιγότερο πληρώνει. Το μικρό αυτό ποσοστό για τον Δήμο Ιωαννιτών οδηγεί σε μια έκπτωση μόλις 5% επί της συνολικής του εισφοράς στον ΦοΔΣΑ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΦοΔΣΑ, ο Δήμος με τις μεγαλύτερες επιδόσεις στην ανακύκλωση, είναι ο Δήμος Αρταίων (σχεδόν 18%).

Αυτό το 8% για τον Δήμο Ιωαννιτών δεν είναι όμως το πραγματικό μέγεθος. Κι αυτό επειδή δεν έχει προσμετρηθεί το ποσοστό της ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Το συλλογικό σύστημα «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» (με τα γνωστά «σπιτάκια») δεν χορηγούσε, γενικότερα, στοιχεία για τις ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών. Η… ιδιαιτερότητα αυτή αποτέλεσε και ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» σε κεντρικό επίπεδο, στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, που είναι και ο αρμόδιος φορέας για τα συλλογικά συστήματα διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών, και στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

O πρόεδρος του ΦοΔΣΑ, δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής ανέφερε πάντως κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, ότι τα στοιχεία θα συμπληρωθούν από την «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» στο ηλεκτρονικό μητρώο μέχρι τέλη Μαΐου (οπότε αναμένεται να αποσαφηνιστεί το πραγματικό ποσοστό της ανακύκλωσης στα Γιάννενα). Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο, μετά από μια μεγάλη περίοδο έντασης, ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης ενέκρινε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης».

Εκ των πραγμάτων, το ποσοστό ανακύκλωσης θα ανέβει, καθώς αρκετές ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών (όχι μόνο από πολίτες αλλά και από ομάδες πολιτών) καταλήγουν στα γνωστά «σπιτάκια» -άλλες φορές απευθείας κι άλλες φορές διά της... πλαγίας οδού, με την αρπαγή ανακυκλώσιμων από τους μπλε κάδους.

Όπως και να' χει, τα «σπιτάκια» ή οι μπλε κάδοι δεν αρκούν. Πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη, όπως το «Πράσινο Σημείο», όπου οι πολίτες θα πηγαίνουν υλικά προς ανακύκλωση ή επανάχρηση, και η διαχείριση, έως έναν βαθμό, των βιοαποβλήτων. Και οι δύο αυτοί σχεδιασμοί εξασφάλισαν πρόσφατα χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Την ίδια ώρα, ο Δήμος Ιωαννιτών διεκδικεί χρηματοδότηση για τη δημιουργία «Γωνιών Ανακύκλωσης» από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης».

Από την επίσπευση και την αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση των σχεδιασμών, δεν θα υπάρξουν οφέλη μόνο σε περιβαλλοντικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο για την πόλη (όλα εξαρτώνται από την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει»).


Διαβάστε:

Ιστορίες ανακύκλωσης (και μη)

Το παζλ της ανακύκλωσης

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back