Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ιστορίες ανακύκλωσης (και μη)

Εικόνα του άρθρου Ιστορίες ανακύκλωσης (και μη)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/02/2021, 18:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το 2020 ο Δήμος Ιωαννιτών από τους 36.283 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων (μικρότερη ποσότητα από άλλες χρονιάς, λόγω και της πανδημίας) έστειλε για ανακύκλωση μόλις 5.146 τόνους. Σημαντικό είναι, παράλληλα, το υπόλειμμα, σε ποσοστό 40%, που προκύπτει από το ιδιωτικό Κέντρο Διαλογής Ανακύκλωσης Υλικών (ΚΔΑΥ) και που καταλήγει στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων. Κι όλα αυτά βάσει των στοιχείων της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) που έχει στα χέρια του και ο Δήμος. Με την Ε.Ε.Α.Α., η οποία διαχειρίζεται το σύστημα των «μπλε» κάδων, ο Δήμος Ιωαννιτών συνεργάζεται από το 2011. Ο Δήμος παρέχει τα σκουπίδια και η Ε.Ε.Α.Α. εξοπλισμό.

Στα Γιάννενα, υπάρχει όμως και το δεύτερο συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων: η «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» που τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλία της Μητρόπολης Ιωαννίνων έχει αποκτήσει μια πιο δυναμική παρουσία. Η νυν δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ, μέσω του πρώην υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ήρθε να στηρίξει το σύστημα αυτό.

Τα Γιάννενα είναι μία από τις πέντε πόλεις που είχαν επιλεγεί τον Νοέμβριο του 2019 από το υπουργείο Εσωτερικών για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης». Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα αφορούσε τα λεγόμενα «σπιτάκια» (1 ευρώ για κάθε 33 συσκευασίες, ή κουπόνια με συνεργαζόμενα σούπερ μάρκετ). Πέρσι τον Φεβρουάριο, ο κ. Θεοδωρικάκος, ο κ. Ελισάφ  και ο μητροπολίτης Μάξιμος «εγκαινίασαν» τα πρώτα «σπιτάκια» του Δήμου στον πολυχώρο της ανταποδοτικής ανακύκλωσης που έχει δημιουργήσει η Μητρόπολη, στην παραλίμνια περιοχή.

Τελικά, όπως αναφέρει στον «Τύπο Ιωαννίνων» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βαγγέλης Πήχας, από τα εννέα «σπιτάκια» που προορίζονταν για τον Δήμο, δεν έχουν έρθει όλα ακόμη λόγω και της πανδημίας. Ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής ήταν να τοποθετηθούν «σπιτάκια» και σε άλλα σημεία της πόλης. Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο είναι: Πόσα ανακυκλώσιμα υλικά «μετράει» το σύστημα αυτό; Ο κ. Πήχας απαντά: «Η ‘Ανταποδοτική Ανακύκλωση’ δεν μας έχει στείλει στοιχεία».

Το συλλογικό σύστημα διαχείρισης της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» βρίσκεται αντιμέτωπο με μεγάλη αμφισβήτηση εδώ και πολλά χρόνια.

Τον τελευταίο καιρό, η υπόθεση «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» αναθερμάνθηκε (πριν ακόμα την αποχώρηση του κ. Θεοδωρικάκου από το υπουργείο Εσωτερικών) με αφορμή την αξιολόγηση του επιχειρησιακού της σχεδίου, για το οποίο οι υπηρεσίες του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) εισηγούνται αρνητικά.

Ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης στις 15 Φεβρουαρίου στον ΕΟΑΝ, εκπρόσωποι τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων -Greenpeace, WWF Ελλάς και Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης- έκαναν, αυτή την εβδομάδα, παρέμβαση στον  υπουργό Περιβάλλοντος και στον πρωθυπουργό καταγγέλλοντας την αδράνεια και τη φοβικότητα με την οποία το υπουργείο και ο ΕΟΑΝ «αντιμετώπισαν τις προβληματικές επιδόσεις της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης».

Οι οργανώσεις εκτιμούν ότι ο ΕΟΑΝ θα έπρεπε να έχει παύσει τη λειτουργία της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», τα λεγόμενα «σπιτάκια ανακύκλωσης», καθώς το σύστημα λαμβάνει πολύ περισσότερες εισφορές σε σχέση με τις επιδόσεις του. «Ενδεικτικά το 2018, το εν λόγω σύστημα, εκτιμάται ότι ανακύκλωσε λιγότερο από το 2% των αποβλήτων συσκευασίας, που συλλέγονται από νοικοκυριά, ενώ την ίδια στιγμή εισέπραξε σχεδόν το 16% των εισφορών των υπόχρεων παραγωγών στο πλαίσιο της διευρυμένης ευθύνης παραγωγού για τα απόβλητα συσκευασίας» σημειώνεται. 

Η τελευταία «μάχη» που είχε γίνει για το ίδιο συλλογικό σύστημα διαχείρισης ήταν τον Ιούνιο του 2019, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, όταν το νέο, εξαετές επιχειρησιακό σχέδιο της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» ήταν να περάσει από την αξιολόγηση του ΕΟΑΝ. Τότε, έγιναν δυνατές «κόντρες», με την «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» να ζητά την εξαίρεση τεσσάρων μελών από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΑΝ, με την αιτιολογία ότι έχουν σχέση με την Ε.Ε.Α.Α.  Ήταν η ίδια περίοδος που ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος καταφέρθηκε με επιστολή του κατά του τότε αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, τον οποίο κατηγόρησε ότι επιθυμεί να βάλει λουκέτο στο συγκεκριμένο Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης λίγο πριν τις εκλογές.

Η υπόθεση «πάγωσε», οι εκλογές έγιναν και η «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» έκανε την εμφάνισή της στο Μέγαρο Μαξίμου και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος ανέλαβε την προώθηση του συλλογικού αυτού συστήματος με το λεγόμενο πρόγραμμα «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης»… Και η ιστορία συνεχίζεται…

Την ίδια ώρα, τα Γιάννενα προσπαθούν να κάνουν τα δικά τους ξεχωριστά βήματα προς την ανακύκλωση. Βάσει του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, ένα βασικό εργαλείο είναι το λεγόμενο «Πράσινο Σημείο» μία υποδομή όπου οι πολίτες θα πηγαίνουν ό,τι ανακυκλώνεται («διαλογή στην πηγή» για καθαρό ανακυκλώσιμο υλικό). Τον Δεκέμβριο του 2019, ο Δήμος κατέθεσε στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020». Κι από τότε, δεν υπάρχει κανένα νέο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back