Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η «κοινωνική οικονομία» καταντάει αστείο

Εικόνα του άρθρου Πώς η «κοινωνική οικονομία» καταντάει αστείο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/06/2017, 10:24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τα επτά χρόνια της (ημερολογιακής) κρίσης, τα μισά περίπου, τα περνάμε με την προσδοκία της «ανάτασης» από τη λεγόμενη κοινωνική οικονομία, μαζί με τη «βαριά βιομηχανία» τον τουρισμό. Από τη μια, ο τουρισμός δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση βιομηχανία και δεν μπορεί να υποστηρίξει μόνος του την οικονομία. Από την άλλη, η «κοινωνική οικονομία» κοντεύει να καταντήσει ένα χαριτωμένο αστείο σε εποχές που ο καπιταλισμός είναι σκληρότερος από ποτέ.

Αυτή την περίοδο, αρκετές από τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις έχουν πάρει ή παίρνουν τις ειδοποιήσεις οφειλών από την εφορία και διαπιστώνουν, ότι ένας από τους λίγους φορολογικούς λόγους που θα δικαιολογούσαν την ύπαρξή τους, δεν υφίσταται: καλούνται να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος για το 2016, παρότι ο πιο πρόσφατος νόμος (του 2016), ο 4033, προβλέπει ότι οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις απαλλάσσονται για πέντε χρόνια από το συγκεκριμένο τέλος. Την ίδια ώρα, η γραφειοκρατία είναι απέραντη και έξω από την υπηρεσία του Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας που παραμένει εξυπηρετική, επικρατεί χάος: άγνοια ή ημιάγνοια στις οικονομικές υπηρεσίες για το τι είναι και πώς φορολογούνται οι φορείς κοινωνικής επιχειρηματικότητας, τεράστια κενά στον ΕΦΚΑ (κάτι που δεν αφορά μόνο τους φορείς κοινωνικής οικονομίας, αλλά πάρα πολλούς εργασιακούς κλάδους), αναμονή ακόμα για τα υποσχεθέντα κατά καιρούς προγράμματα που θα στηρίξουν την κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Παράλληλα, ενισχύεται η εντύπωση ότι οι νόμοι, σε πρώτη φάση, έχουν βασικά ευνοήσει «έχοντες» στον επιχειρηματικό χώρο που βρήκαν περιθώριο να γλιτώσουν από εργοδοτικές εισφορές ή ακόμα και φορείς του στενού και ευρύτερου δημοσίου, που «απεμπολούν» υποχρεώσεις και αρμοδιότητες κοινής ωφέλειας.

Το προσεχές φθινόπωρο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το εγχείρημα της «κοινωνικής οικονομίας», με τον απολογισμό των πρώτων έξι χρόνων και των δύο νόμων να μην είναι καλός. Ήδη, παρατηρούνται φαινόμενα ακόμα και συστημένων κοινωνικών επιχειρήσεων να διαλύονται και να στρέφονται σε «παραδοσιακά» σχήματα, καθώς ούτε κάποια φορολογική ωφέλεια διαφαίνεται, για πραγματικά συνεταιριστικές απόπειρες, ούτε η αντιμετώπιση από τους δημόσιους φορείς διαφέρει από ό,τι απέναντι σε μια κλασική ανώνυμη εταιρία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back