ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πώς διαλέγει έργα το ΔΗΠΕΘΙ για καλοκαίρι;

Εικόνα του άρθρου Πώς διαλέγει έργα το ΔΗΠΕΘΙ για καλοκαίρι;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/06/2020, 16:41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων ετοιμάζει θεατρικές παραγωγές για το, ιδιαίτερο,  «μεταπανδημικό» φετινό καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Για τη μια από τις παραγωγές, η διοίκηση έχει αποφασίσει θετικά για πρόταση του σκηνοθέτη Νίκου Σφαιρόπουλου. Ο κ. Σφαιρόπουλος ωστόσο είναι μέλος της διοίκησης του ΔΗΠΕΘΙ, τοποθετημένοςως εκπρόσωπος της παράταξης «Ιωάννινα_2023» με την οποία ήταν υποψήφιος. Την άλλη παραγωγή, την καλοκαιρινή, θα ανεβάσει ο Λευτέρης Πλασκοβίτης.

Το θέμα που προκύπτει είναι διπλό: καταρχάς, από τη μεριά του καλλιτεχνικού κόσμου της πόλης, που αναφέρει ότι δεν υπήρξε κάποια δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος. Συνήθως, τέτοιου τύπου αναθέσεις γίνονται στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού που αναλαμβάνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής-τρια. Η θέση στο ΔΗΠΕΘΙ όμως είναι ακάλυπτη εδώ και μια εβδομάδα, καθώς η Ελένη Δημοπούλου παραιτήθηκε, για λόγους συνταξιοδότησης.

Η επίσημη θέση του ΔΗΠΕΘΙ δια της προέδρου του Χριστίνας Κωτσαντή, στην οποία απευθύνθηκε ο «Τύπος» για λεπτομέρειες, είναι ότι οι αποφάσεις είναι μέρος του προγραμματισμού, για τον οποίο είναι ενήμερη η κα Δημοπούλου, η οποία, όπως τονίζει η κα Κωσταντή, επίσημα, είναι σε νόμιμη άδεια αυτή την περίοδο.

Ωστόσο, η κα Δημοπούλου έχει υποβάλλει την παραίτησή της, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τη διοίκηση.  Η διοίκηση του ΔΗΠΕΘΙ δεν έχει κάνει ακόμα επίσημη ανακοίνωση, προφανώς γιατί η παραιτηθείσα καλλιτεχνική διευθύντρια τυπικά είναι σε άδεια μέχρι τις 13 Ιουνίου. Η κα Δημοπούλου ωστόσο, έχει φύγει από τα Γιάννενα και δεν έχει εισηγηθεί προτάσεις για παραγωγές.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει κάποια παρατυπία. Υπάρχει όμως η ηθική πλευρά του ζητήματος. Πρακτικά το ΔΗΠΕΘΙ δεν έχει καλλιτεχνική διευθύντρια και όπως φαίνεται, δεν έχει γίνει κάποια δημόσια πρόσκληση για προτάσεις. Επίσης, υπάρχει το ζήτημα που «επανακάμπτει» σε αυτή τη δημοτική περίοδο, με μέλος διοίκησης που έμμεσα ή άμεσα συνδέεται επαγγελματικά με απόφαση. Η κα Κωτσαντή πάντως, δηλώνει στον «Τύπο» ότι ο κ. Σφαιρόπουλος απείχε από τη σχετική συνεδρίαση. Το θέμα επίσης δεν είναι λήξαν σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη παραγωγή, η οποία προγραμματίζεται για το φθινόπωρο.

Ο κ. Πλασκοβίτης, ο οποίος θα σκηνοθετήσει μια διασκευή του «Καλιφόρνια ντρίμιν’» του Βασίλη Κατσικονούρη, έχει ενεργό ρόλο στο θέατρο «Άλφα», το οποίο συνεργάζεται στα Γιάννενα με το θέατρο «Έκφραση». Αυτή την περίοδο, το θέατρο «Έκφραση» φιλοξενεί τον Κωνσταντίνο Μπιμπή του «Άλφα», για σεμινάρια.

Το φετινό καλοκαίρι είναι έτσι και αλλιώς ιδιαίτερο, στα πολιτιστικά ζητήματα, καθώς καλλιτέχνες και εργαζόμενοι-ες στον πολιτισμό, εν πολλοίς έμειναν ακάλυπτοι από τα κυβερνητικά μέτρα. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί ακόμα περισσότερες εντάσεις, ειδικά όταν παροικούντες επαγγελματικά το χώρο θεωρούν ότι αποκλείονται και ότι οι διαδικασίες δεν γίνονται με μαζική απεύθυνση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3