Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Πωγώνι στο Δίκτυο Λιμνών

Εικόνα του άρθρου Το Πωγώνι στο Δίκτυο Λιμνών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/01/2019, 13:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε ένα… αναπάντεχο δίκτυο εντάχθηκε ο Δήμος Πωγωνίου, στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες. Η ένταξη έχει λογική, καθώς στα όρια του Δήμου βρίσκονται οι λίμνες Ζαραβίνα και Ριαχόβου (Ντοβρίτσι).  

«Η ανάπτυξη  και αξιοποίηση των λιμνών, πάντα στα πλαίσια που ορίζει η περιβαλλοντική ευαισθησία, αποτελεί κύριο σκοπό για το Δήμο Πωγωνίου που χαρακτηρίζει τις δύο λίμνες ως ‘θησαυρούς’ που πρέπει να προφυλαχτούν και συγχρόνως να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η Ζαραβίνα ή Νιζερός έχει βάθος 31,5 μέτρα. Το σχήμα της είναι σχεδόν κυκλικό με περίμετρο 2,2 χλμ. και έκταση που φτάνει τα 285 στρέμματα. Πρόκειται για μία ανοικτού τύπου καρστική λίμνη που τροφοδοτείται με νερό από επιφανειακές και από υπόγειες πηγές, αλλά και με τα νερά που κατεβαίνουν από τους χειμάρρους Θειαφόλακκο, Βοϊδίτσα και Λάκκο Παναγιάς. Το Ντοβρίτσι στο Ριάχοβο, είναι μια μικρή λίμνη με έκταση γύρω στα 45 στρέμματα.

Το σχήμα της είναι τετράγωνο, με μία μικρή υδάτινη εξοχή προς τα βόρεια και φιλοξενεί καλαμώνες και μία μικρή παραλία, ενώ στολίδι της είναι το μικρό νησάκι που βρίσκεται στη μέση και αποτελεί καταφύγιο για πολλά και σημαντικά είδη παρυδάτιων πουλιών. Στην ευρύτερη υδρολογική λεκάνη της περιοχής σχηματίζεται ένας σημαντικός υγροβιότοπος πιο κάτω από τη λίμνη, γεμάτος καλαμώνες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back