Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πρυτανικές παρατηρήσεις και διαφωνίες

Εικόνα του άρθρου Πρυτανικές παρατηρήσεις και διαφωνίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/02/2018, 18:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Νέα επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας απέστειλε ο πρύτανης Γιώργος Καψάλης, στην οποία, εκτός από το θέμα της Καλών Τεχνών (για το οποίο είχε ξαναστείλει επιστολή), επισημαίνει μια σειρά ζητήματα που άπτονται της συγχώνευσης πανεπιστημίου-ΤΕΙ. Ο κ. Καψάλης πρακτικά ενεργεί (και) εκτός της αρμόδιας επιτροπής, της οποίας είναι μέλος. Άλλωστε, ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου σε αυτόν και στον πρύτανη του ΤΕΙ Τάσο Τσίνα απαντάει με το email της 4ης Φεβρουαρίου, στις 10.33 το βράδυ.

Ο κ. Καψάλης πάντως έχει ενστάσεις για θέματα που περιλαμβάνονται αλλά και δεν περιλαμβάνονται στα «γραμμένα». Όπως για παράδειγμα, επισημαίνει στον κ. Γαβρόγλου ότι θέση του, είναι πως η Φιλοσοφική είναι ενιαία και το ΦΠΨ είναι τμήμα της. Από πού προέκυψε όμως η διάθεση διάσπασης της σχολής; Απαντώντας σε ερώτηση του Τύπου Ιωαννίνων, ο κ. Καψάλης επικαλέστηκε πληροφορίες: «Πληροφορήθηκα ότι υπήρξε μετά από πρόσκληση του υπουργού, μια συνάντηση του προέδρου του τμήματος, διευθυντών τομέων και κοσμήτορα της σχολής. Δεν γνωρίζω το αποτέλεσμα και το θέμα συζήτησης επίσημα. Θα συζητηθεί όμως στη γενική συνέλευση του τμήματος την ερχόμενη Τετάρτη. Για εμάς το ΦΠΨ είναι ενιαίο και ανήκει στη Φιλοσοφική. Η γενική του συνέλευση είναι το κυρίαρχο όργανο το οποίο μπορεί να κάνει προτάσεις προς τη σύγκλητο και τα υπόλοιπα συλλογικά όργανα του ιδρύματος». Ο κ. Γαβρόγλου στην πρότασή του αναφέρει ότι «το ΦΠΨ πρέπει να αλλάξει», χωρίς να διευκρινίζει συγκεκριμένα ως προς τι.

Ο κ. Καψάλης επισημαίνει και μια σειρά ζητήματα:

Αναφέρει για παράδειγμα μερικές παρατηρήσεις για το τμήμα Ειδικής Αγωγής, το οποίο πάντως ο υπουργός δεν  περιλαμβάνει στην πρότασή του, ζητώντας να ιδρυθεί και να ενταχθεί στη Σχολή Επιστημών Αγωγής (κάτι που είναι αίτημα του ιδρύματος εδώ και χρόνια). Πρακτικά, ο κ. Γαβρόγλου έχει απορρίψει την πρόταση της επιτροπής που περιλαμβάνει την ίδρυση του τμήματος.

Ο πρύτανης είναι ο μόνος που αναφέρεται ονομαστικά σε τμήμα Βρεφονηπικομίας, καθότι οι άλλες δύο προτάσεις δεν το κάνουν. Ζητάει συγκεκριμένη «αποστολή» για το τμήμα (σε συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών κ.λπ.) και να έχει διακριτούς τίτλους σπουδών από το Προσχολικής Εκπαίδευσης και τα Παιδαγωγικά.  

Σε αυτό το σημείο, είναι φανερό ότι αρκετά από τα γνωστικά αντικείμενα νέων και παλιών τμημάτων επικαλύπτονται, με τα νέα τμήματα να «σπάνε» σε πολύ μικρά κομμάτια τα επιστημονικά πεδία. Ερωτηθείς σχετικά ο πρύτανης αρνήθηκε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο και ότι οι προτάσεις είναι διακριτές, σε αυτό το επίπεδο.

Τέλος, ανέφερε ότι πρέπει να λειτουργήσει το πρότυπο Αγροδιατροφικό Πάρκο «σε ενότητα με την ίδρυση Ερευνητικού Κέντρου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων». Σε αυτό το σημείο συμφωνεί τόσο με την πρόταση του υπουργού, αλλά και με το ενιαίο αίτημα Περιφέρειας Ηπείρου-Μητρόπολης Ιωαννίνων.

Εν ολίγοις, ο κ. Καψάλης συμφωνεί με αρκετά θέματα όπως περιγράφονται στην υπουργική πρόταση, αλλά έχει και αρκετές διαφωνίες και παρατηρήσεις, τις οποίες συνοψίζει σε επιστολή του προς τον κ. Γαβρόγλου. Οι σημερινές δηλώσεις του είναι ως ένα σημείο μια μικρή «απόσχιση» από όσα περιλαμβάνει η πρόταση της επιτροπής και η αντιπρόταση του υπουργείου.

Την επόμενη εβδομάδα, ενδεχόμενες συγκρούσεις ή και συμπλεύσεις, αναμένονται να αποτυπωθούν στη Σύγκλητο που θα συνεδριάζει. Σημειώνεται ότι όλες οι προτάσεις είναι ακόμα υπό διαμόρφωση και δεν είναι τελικές 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back