Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι είπαν οι φορείς για τη συνένωση πανεπιστημίου-ΤΕΙ

Εικόνα του άρθρου Τι είπαν οι φορείς για τη συνένωση πανεπιστημίου-ΤΕΙ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/07/2018, 10:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον ακριβή αριθμό των προσλήψεων στο νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεσμεύτηκε ότι θα ανακοινώσει αύριο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Επίσης, επανέλαβε ότι «κανένα άτομο δεν θα μετακινηθεί χωρίς τη συγκατάθεσή του».

«Υπάρχουν εξαιρετικές προϋποθέσεις για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος», υποστήριξε ο κ. Γαβρόγλου, και παράλληλα σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν η γειτνίαση να είναι ακαδημαϊκό κριτήριο ως προς τις συνέργειες ΤΕΙ και πανεπιστημίων», ενώ υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά όλοι οι εμπλεκόμενοι κάθισαν για να συζητήσουν το μέλλον των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ήπειρο και στα Ιόνια νησιά.

Υπέρ της συνένωσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων-ΤΕΙ Ηπείρου τάχθηκαν στη Βουλή, στη συζήτηση της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων τόσο ο απερχόμενος, όσο και ο εκλεγείς πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, χωρίς «αστερίσκους» αυτή τη φορά.

Ο πρόεδρος της συνόδου των πρυτάνεων και πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργος Καψάλης, τάχθηκε υπέρ του νέου συστήματος που θα ενισχύσει τη λειτουργικότητα της νέας ακαδημαϊκής δομής και τόνισε ότι η ένταξη των ΤΕΙ στα πανεπιστήμια, θα πρέπει να εμπίπτει στη στρατηγική ανάπτυξής τους.

«Η σύγκλητος διάκειται στη μεγάλη πλειονότητα της θετικά στο όλο εγχείρημα, θέτοντας όρους και προϋποθέσεις για την επιτυχία του», ανέφερε. Επεσήμανε ακόμα, ότι «είναι απαραίτητη προϋπόθεση, η αξιολόγηση του προσωπικού να γίνει με πιστή τήρηση των ακαδημαϊκών κριτηρίων». Μίλησε επίσης για «επικαιροποιημένη, τεκμηριωμένη μελέτη σκοπιμότητας» που έγινε, στην οποία υπάρχουν αναλυτικά τα δεδομένα των νέων τμημάτων.

«Τα υπάρχοντα τμήματα δεν πρέπει να επηρεαστούν, τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης όσο και σε επίπεδο διδακτικού προσωπικού», σημείωσε ο κ. Καψάλης, ενώ χαρακτήρισε απαραίτητη την άμεση πρόσληψη διοικητικού προσωπικού. «Και οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποδεχθούν την σπουδαιότητα του εγχειρήματος και εμπράκτως να αποδείξουν ότι το στηρίζουν», κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, που σημείωσε ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια «θα υπάρξει πλήρης εικόνα για τα αποτελέσματα αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας, που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου Τάσος Τσίνας που εξ αρχής ήταν αναφανδόν υπέρ, έκανε λόγο για «ένα απόλυτα αναγκαίο νομοσχέδιο με πολλαπλασιαστικά οφέλη» και για «εμβληματική πρωτοβουλία που θα ενισχύσει την ερευνητική δυναμική της χώρας σε τομείς που διακρίνονται διεθνώς, όπως είναι το διατροφικό πάρκο Ηπείρου». Απέδωσε μάλιστα, σε «επιφανειακή θεώρηση» τις ενστάσεις και τις αιτιάσεις περί πρόχειρου σχεδιασμού και κατάργησης της τεχνολογικής εκπαίδευσης.

«Στόχος των διατάξεων του νομοσχεδίου, είναι η σύγκλιση των υφιστάμενων δυνάμεων για μια ενισχυμένη, εύρωστη ακαδημαϊκή κοινότητα, που θα υπηρετεί την επιστήμη και την κοινωνία που είναι ο απαραίτητος μοχλός για την ενεργητική συμμετοχή» ανέφερε.

Υπέρ του «ενιαίου ακαδημαϊκού χώρου» τάχθηκαν επίσης ο Απόστολος Κοκόσης, πρόεδρος της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, καθώς και ο Βασίλης Τριανταφύλλου, πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Σε γενικές γραμμές, ο ακαδημαϊκός χώρος των ΤΕΙ ήταν εξ αρχής θετικός σε απλό ή και… υπερθετικό βαθμό.

Ο Βασίλης Χρυσικόπουλος, πρύτανης του Ιονίου πανεπιστημίου, έδωσε έμφαση στις συνέργειες και στη στρατηγική ακαδημαϊκής ανάπτυξης, που θα συμβάλουν όπως είπε, στην ανάπτυξη των Ιονίων νήσων.

«Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πρωτοποριακό πανεπιστήμιο με την ίδρυση νέων τμημάτων, που θα προσδώσει νέα δυναμική σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», τόνισε, ενώ πρότεινε η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών να αρχίσει από το 2019 και όχι το 2020.

Ο Σπύρος Γεωργάτος, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και νέος αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εμβληματική μεταρρύθμιση», ωστόσο επεσήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τα υπεσχημένα για ενίσχυση της χρηματοδότησης.

Ο Γιάννης Δραγώνας, πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής ΤΕΙ Ιονίων νήσων, σημείωσε ότι τα 4/5 των πρυτάνεων είναι θετικά προς το νομοσχέδιο που δίνει τη καλύτερη δυνατή λύση, ενώ τόνισε ότι «σε ένα τέτοιο εγχείρημα πρέπει υπερισχύουν τα ακαδημαϊκά κριτήρια».

Ο Στάθης Ευσταθόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, υπογράμμισε την ανάγκη ενός ενιαίου χώρου στην ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα, σημειώνοντας παράλληλα ότι μέχρι την υλοποίηση των δράσεων «υπάρχει αρκετός δρόμος».

Η Μαρία Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών, επεσήμανε ότι «η εδραίωση του ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας, μπορεί να αποτελέσει θεσμική και αναπτυξιακή θωράκιση της χώρας στα ευρωπαϊκά δρώμενα». Παράλληλα εξέφρασε προβληματισμό για το πόσο το νέο εγχείρημα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Ο εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και να αποτρέπει τον κατακερματισμό των ερευνητικών κέντρων - αλλά και να προβλέπει επαρκή χρηματοδότηση. Όχι να ενισχύει τον κατακερματισμό και την εσωστρέφεια. Υπάρχουν μικρές θετικές ρυθμίσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν διορθώνει τη γραφειοκρατική στρέβλωση που επιβλήθηκε με το νόμο 4485. Εμείς ζητάμε η έρευνα να εξαιρεθεί από τις δημοσιονομικές αγκυλώσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η ΟΛΜΕ έθεσε αντιρρήσεις, όχι όμως σε ακαδημαϊκά, αλλά σε μισθολογικά ζητήματα. Ο Νίκος Παπαχρήστος, πρόεδρος της ΟΛΜΕ, τόνισε ότι η Ομοσπονδία στηρίζει επί της αρχής το άρθρο 28 και την προσέγγιση που κάνει σε ό,τι αφορά βαθμολογικά και μισθολογικά ζητήματα. Ο Θανάσης Κικινής, πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, εστίασε στο άρθρο 23, τονίζοντας την ανάγκη για διορισμό μόνιμων υπαλλήλων στην εκπαίδευση.  

Στο ίδιο άρθρο έδωσε έμφαση και ο Τηλέμαχος Κουτούρης, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κάνοντας λόγο για «σοβαρές ατέλειες» και «γκρίζο τοπίο στο θέμα της λειτουργίας των σχολικών μονάδων».

Ο Δημήτρης Κάσδαγλης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, αναφέρθηκε στο άρθρο 24, επισημαίνοντας ότι η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση στα δημόσια νηπιαγωγεία θα πρέπει να εφαρμοστεί ισότιμα και στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Στο άρθρο 24 αναφέρθηκε και ο Γιώργος Σταθόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, ζητώντας να δοθεί παράταση χρόνου στην κατάθεση φακέλου που λήγει στις 24 Σεπτεμβρίου, και να γίνονται δεκτές υπεύθυνες δηλώσεις για τις αδειοδοτήσεις.

Την έντονη διαφωνία της για την δημιουργία νέων τμημάτων ειδικής αγωγής, εξέφρασε η Έλενα Χανιώτη, εκπρόσωπος του συλλόγου ειδικής αγωγής στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κάνοντας λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία»:

Τέλος, ο Ηλίας Δούκας, εκπρόσωπος των διοικητικών υπάλληλων του ΤΕΙ Ηπείρου, ανέφερε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν θα είναι οικειοθελής ή εκούσια η μετάταξη των υπαλλήλων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3