Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προτάσεις για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας

Εικόνα του άρθρου Προτάσεις για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/04/2020, 12:52
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο και τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων έκαναν η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη και ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β’ Αθηνών Νίκος Παππάς, για να συζητήσουν θέματα που αφορούν στη στήριξη των επιχειρήσεων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας υπό το πρίσμα της πανδημίας.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Γιάννης Στέφος, πρώην βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Σκορίνης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο Σάββας Δημητριάδης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της κας Τζούφη, «ο επαγγελματικός κόσμος των Ιωαννίνων εξέφρασε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς της επόμενης ημέρας. Οι οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από το ξέσπασμα της πανδημίας και έπειτα, δυσχεραίνουν την ικανότητα των επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Επίσης, εκφράστηκε ο φόβος πως αρκετές επιχειρήσεις της περιοχής δεν θα επαναλειτουργήσουν με την άρση των μέτρων περιορισμού».

Ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε σε επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη δραστηριότητας την 1η Ιανουαρίου 2020 και δεν εμπίπτουν στα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, στο νομό Ιωαννίνων άνοιξαν 122 νέες επιχειρήσεις στην αρχή του έτους, ενώ 101 επιχειρήσεις έχουν κλείσει από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα.

Ακόμα, οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου εξέφρασαν ανησυχία «για τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην τουριστική δραστηριότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες απειλούνται με αναστολή της δραστηριότητάς τους ή με εξαγορά τους από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα» και τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν τους βασικούς άξονες του σχεδίου «Μένουμε Όρθιοι», με έμφαση:

  • στην άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων με 3 δις ευρώ,
  • στη δημιουργία ενός εγγυοδοτικού προγράμματος ύψους 12 δις ευρώ,
  • στην κάλυψη μισθών και ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων,
  • στην ανάγκη θέσπισης ενός νέου πτωχευτικού δικαίου υπέρ των δανειοληπτών, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών «και όχι των τραπεζών, όπως προετοιμάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Τόνισαν δε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ δε διαθέτει τη βούληση να στηρίξει την οικονομία με εμπροσθοβαρή μέτρα, αξιοποιώντας και το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» ασφαλείας που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Τόσο οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων όσο και οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τον γόνιμο διάλογο και τη αλληλοενημέρωση, ώστε από κοινού να υπάρξουν άμεσες λύσεις και παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων και την προστασία των εργαζομένων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back