ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προσεχώς τέσσερα ρεύματα ανακύκλωσης

Εικόνα του άρθρου Προσεχώς τέσσερα ρεύματα ανακύκλωσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/10/2019, 22:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο φιλοξενεί ειδικό θέμα για την ανακύκλωση, με δηλώσεις και του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ.

Ο κ. Ελισάφ αναφέρει ότι στόχος είναι να αυξηθούν οι κάδοι ανακύκλωσης και να εφαρμοστούν τα «τέσσερα ρεύματα» ανακύκλωσης:

«Η επέκταση των προγραμμάτων ανακύκλωσης είναι στις άμεσες προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής. Στόχος είναι το επόμενο διάστημα οι κάδοι ανακύκλωσης να αυξηθούν. Το επόμενο διάστημα θα εφαρμόσουμε τα τέσσερα ρεύματα ανακύκλωσης, δηλαδή θα αντικαταστήσουμε τους μπλε κάδους με τέσσερις διαφορετικούς (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί)» αναφέρει και προσθέτει:

«Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί προτεραιότητα της νέας δημοτικής αρχής. Η καθαριότητα είναι πολιτισμός, είναι αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Η ανακύκλωση ως μέρος αυτής πρέπει να είναι στην καθημερινότητα των πολιτών. Διαπιστώνουμε ότι την επιδιώκουν και την στηρίζουν και σκοπεύουμε να την αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο ώστε τα Γιάννενα να μετατραπούν σε ένα μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων»

Σύμφωνα με το ΑΠΕ που επικαλείται στοιχεία της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου, έχουν τοποθετηθεί 1.800 κάδοι σε όλη την έκταση του Δήμου και σήμερα καταλήγει στην ανακύκλωση περίπου το 10% των απορριμμάτων.

Οι νέοι ευρωπαϊκοί στόχοι που τέθηκαν το 2018 προβλέπουν:

  • το σημερινό ποσοστό ανακύκλωσης που βρίσκεται στο 44% πανευρωπαϊκά να φτάσει το 55% μέχρι το 2025 και το 65% μέχρι το 2035
  • το 65% των υλικών συσκευασίας θα πρέπει να ανακυκλωθεί έως το 2025 και το 70% μέχρι το 2030.

   Παράλληλα, υπάρχουν ξεχωριστοί στόχοι για συγκεκριμένα υλικά συσκευασίας, όπως το χαρτί και το χαρτόνι, το γυαλί, το μέταλλο και το ξύλο και προβλεπόμενη ξεχωριστή συλλογή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και επικίνδυνων αποβλήτων από τα νοικοκυριά μέχρι το 2025. Μέχρι το 2024, τα βιο-αποικοδομήσιμα απόβλητα θα πρέπει επίσης να συλλέγονται χωριστά ή να ανακυκλώνονται κατ' οίκον μέσω της κομποστοποίησης.

   




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back