Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Προσεχώς… αυξήσεις στην Εγνατία

Εικόνα του άρθρου Προσεχώς… αυξήσεις στην Εγνατία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/06/2020, 13:31
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Με μια απόφαση πριν από ένα μήνα, το Υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να αυξήσει… μελλοντικά τα διόδια, χωρίς να λέει πότε ωστόσο.

Στο ΦΕΚ της 25ης Μαΐου, αυξάνεται η χρέωση στα 4 λεπτά ανά χιλιόμετρο, από τα 3 που είναι σήμερα. Ο χρόνος της αύξησης όμως δεν ορίζεται ακριβώς. Η απόφαση αναφέρει ότι τα τέλη θα αναπροσαρμοστούν «προ της υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης» της Εγνατίας.

Ο σύλλογος εργαζόμενων στην Εγνατία Οδό καταγγέλλει τον υπουργό Κώστα Αχ. Καραμανλή ότι αφενός δεν έχει δεχθεί να συναντήσει τους εργαζόμενους, αφετέρου «αποδέχεται πλήρως» το εισπρακτικό πλάνο που επιβάλλει το ΤΑΙΠΕΔ, ενόψει παραχώρησης.

Τον κατηγορεί επίσης ότι έχει το έχει «αναλάβει προσωπικά, ως πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου, να κλείσετε τις εκκρεμότητες για την άμεση ολοκλήρωση της παραχώρησης. Ήδη, το Υπουργείο σας, μέσω του τεχνικού συμβουλίου στις 10/12/2019, ενέκρινε συμβάσεις παροχής υπηρεσιών Νομικού (Κ/1018) και Χρηματοοικονομικού (Κ/1019) συμβούλου για την υποβοήθηση του Υπουργείου στην άσκηση εποπτείας της διαδικασίας σύναψης παραχώρησης».

Σημειωτέον, ότι τα της παραχώρησης με τις αυξήσεις στις τιμές κ.λπ. έρχονται από την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο. Με το ΦΕΚ αλλάζουν κάποια σημεία και διορθώνονται χρεώσεις σε βάθος χρόνου, όπως στα Μάλγαρα.

Ωστόσο, το ίδιο ΦΕΚ ορίζει την αύξηση των τελών, αλλά και νέους μετωπικούς σταθμούς (όπως πχ πριν τη Βέροια). Επίσης, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι περαιτέρω, ο υπουργός αποδέχεται «τον υπερδιπλασιασμό της χρέωσης στα 6,5 λεπτά ανά χιλιόμετρο στο πλαίσιο της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού».

Το ΦΕΚ εκδόθηκε λίγο πριν τις δεσμευτικές προσφορές του διαγωνισμού παραχώρησης και ο σύλλογος κατηγορεί τον υπουργό ότι «φαίνεται να ενστερνίζεστε πλέον αυτό που κατηγορούσατε, αποδεχόμενος την κατασκευή και άλλων σταθμών διοδίων, που θα φτάσουν αισίως τους 19 Μετωπικούς και του 40 Πλευρικούς Σταθμούς, με χρεώσεις αντίστοιχες των αυτοκινητοδρόμων παρότι η Εγνατία Οδός δεν έχει κατασκευαστικό αντικείμενο όπως και εσείς έχετε δηλώσει».

Οι εργαζόμενοι της Εγνατίας  δηλώνουν αντίθετοι στη «διαφαινόμενη ‘αξιοποίηση’ του αυτοκινητόδρομου» και δεσμεύονται: «Θα διατρανώσουμε με τις δυνάμεις μας τις θέσεις μας, αφού πλέον δεν έχουμε αυταπάτες για τις προθέσεις σας μετά από ένα έτος στον κυβερνητικό θώκο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back