ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προς δημοπράτηση η κεντρική πλατεία

Εικόνα του άρθρου Προς δημοπράτηση η κεντρική πλατεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/11/2021, 16:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά από πάρα πολλές καθυστερήσεις και πολιτικές παλινδρομήσεις, το έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας βαίνει προς δημοπράτηση, καθώς η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τους σχετικούς όρους.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 5,2 εκατομμυρίων ευρώ, που θα αντλήσει από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, «η δημοπράτηση του έργου αποτέλεσε προτεραιότητα για τις υπηρεσίες του Δήμου και την δημοτική αρχή και γίνεται σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών από την στιγμή της ένταξής του». Η δημοτική αρχή φέρει την ευθύνη για τη μεγάλη καθυστέρηση, καθώς είχε αρνητική προεκλογική θέση για το έργο.

Το φυσικό αντικείμενο της ανάπλασης της πλατείας είναι το αποτέλεσμα των σχεδίων που είχαν βραβευτεί στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την αναβάθμιση και λειτουργικότητά της. Αυτά δηλαδή που προεκλογικά αμφισβήτησε η δημοτική αρχή.

«Πρόκειται για ένα έργο που προκάλεσε πολλές συζητήσεις, όμως σε αυτό που όλοι συμφωνούμε είναι ότι τα Γιάννινα αξίζουν μία σύγχρονη και καλαίσθητη πλατεία» τόνισε ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος.

Οι εργασίες ανάπλασης χωρίζονται σε πέντε ενότητες. Σημειωτέον ότι υπήρξε μια σημαντική προσθήκη στη μελέτη στο πλαίσιο «επικαιροποίησής» της από τη νυν δημοτική αρχή, η οποία αφορά ένα κλιμακοστάσιο στο τέλος της πεζογέφυρας, στο σημείξο που ενώνεται με το πάρκο Κ. Μπέγκα.

  • Στις κύριες εργασίες ανάπλασης: ανακατασκευή του δαπέδου της πλατείας και του πεζοδρομίου στον χώρο της Όασης, μέχρι την είσοδο του υπόγειου πάρκινγκ.
  • Στην κατασκευή της μεταλλικής διώροφης στοάς στο ανατολικό άκρο της πλατείας.
  • Στην ανακατασκευή των κλιμακοστασίων του υπόγειου πάρκινγκ.
  • Στην κατασκευή νέου κλιμακοστασίου που θα ενώνει την πλατεία με τη συμβολή των οδών Θεοδωρίδη, Τσιρογιάννη και Μπιζανίου στο νοτιοανατολικό άκρο της.
  • Στις εργασίες εξοπλισμού με κατασκευές όπως το μεγάλο μαρμάρινο καθιστικό, τα υπόλοιπα καθιστικά και το υδάτινο κοίλο στο κέντρο της.
  • Στις εργασίες για την ένωση της πλατείας με το Πάρκο Κ. Μπέγκα.

Η εικόνα της πλατείας πρακτικά χειροτέρευσε επί δημαρχίας Γκόντα, όταν κατασκευάστηκε το υπόγειο πάρκινγκ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back