Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κεντρική πλατεία: μια ανάπλαση που «επιστρέφει»

Εικόνα του άρθρου Κεντρική πλατεία: μια ανάπλαση που «επιστρέφει»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/12/2020, 00:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με καθυστέρηση ενός χρόνου (και παραπάνω), η δημοτική αρχή Ιωαννίνων κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει από την πρώτη στιγμή: Προχωρά τη μελέτη για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, βάσει του αποτελέσματος του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που είχε υλοποιήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Έστω και με κάποιες τροποποιήσεις…

Το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού αυτού διαγωνισμού, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων το είχε αμφισβητήσει από την προεκλογική περίοδο ακόμη, επικαλούμενη το «λαϊκό αίσθημα». Εκτιμούσε ότι η κεντρική πλατεία θα μπορούσε να γίνει… πλατεία με παρεμβάσεις μικρότερης κλίμακας και με λιγότερο κόστος. Μάλιστα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος είχε δηλώσει ότι η πλατεία μέχρι το καλοκαίρι (που μας πέρασε) θα παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα με την υλοποίηση ενός έργου, κόστους 300.000 ευρώ, που θα περιλαμβάνει από λειτουργία του σιντριβανιού μέχρι κιόσκι για τις μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν το μωρό τους. Τέτοιο έργο δεν έγινε προφανώς…

Την ίδια περίοδο, πέρσι τον Νοέμβριο, η οικονομική επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών είχε προχωρήσει στην οριστική παραλαβή της αρχιτεκτονικής μελέτης, όπως απαιτούνταν εξάλλου, με τη δημοτική αρχή να συνεχίζει να κρατάει τις αποστάσεις της.

Κάπου στην πορεία η δημοτική αρχή άλλαξε γνώμη. Σε επικοινωνιακό και πολιτικό επίπεδο, ήταν δύσκολο, εκ των πραγμάτων, να χειριστεί την υπόθεση. Η μεταστροφή των διαθέσεών της έγινε σαφής σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στα μέσα Σεπτεμβρίου, με αφορμή μια δημόσια παρέμβαση της Τ. Καλογιάννη για το ζήτημα της κεντρικής πλατείας.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (με τηλεδιάσκεψη), ο κ. Αρλέτος έκανε γνωστό ότι προχωρά η επικαιροποίηση της μελέτης, η οποία είχε κερδίσει τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Γιατί χρειάζεται επικαιροποίηση; Η δημοτική αρχή επικαλείται τα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα –με τον σχεδιαζόμενο κόμβο στη συμβολή των οδών Δωδώνης, Πυρσινέλλα και Εισ. Σπύρου και την επέκταση των πεζοδρομίων στην οδό Πυρσινέλλα.

Επίσης, όπως αναφέρεται και στο σχετικό δελτίο Τύπου, στην τελική μελέτη δεν θα περιλαμβάνεται το τμήμα που βρίσκεται μπροστά από την Περιφέρεια Ηπείρου. Το τμήμα αυτό είχε ανακατασκευαστεί πριν από τέσσερα χρόνια μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, δεν μπορεί να γίνει νέα παρέμβαση αν δεν παρέλθει η πενταετία (στα τέλη του 2021). Ωστόσο, κατά τη συνεδρίαση, ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις, με τον Θωμά Μπέγκα να αναφέρει ότι το τμήμα αυτό μπορεί να μελετηθεί και ας μην περιληφθεί προς το παρόν στο έργο της ανάπλασης και με την κα Καλογιάννη να προσθέτει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συμπληρωματική σύμβαση.

Τι άλλο θα περιλαμβάνει η επικαιροποιημένη μελέτη; Σύνδεση της πλατείας με το πάρκο Μπέγκα (σήμερα συνδέεται με την πεζογέφυρα), χωρίς να δοθούν διευκρινίσεις, αλλά και περισσότερο πράσινο και υδάτινο στοιχείο, αν και τα περιθώρια για περισσότερα δέντρα δεν υπάρχουν λόγω της ύπαρξης υπόγειου πάρκινγκ.

Κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στο πλαίσιο του τεχνικού προγράμματος έργων για το 2021, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, αναφερόμενος στην όλη ιστορία, υπογράμμισε ότι η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας δεν αποτελούσε προτεραιότητα της δημοτικής αρχής.

Ωστόσο, κάθε έργο που προορίζεται για το ΕΣΠΑ 2014-2020 και μάλιστα έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση (λόγω της ένταξής του στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου), πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Το ΕΣΠΑ έχει χρονικούς και άλλους περιορισμούς.

Το έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας θα μπορούσε να είχε πάρει προ πολλού τον δρόμο του για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

Η ευκαιρία αυτή χάθηκε. Από τον Σεπτέμβριο ιδίως, το ΕΣΠΑ βιώνει πια μια ανακατάταξη, με πολλούς από τους πόρους του (που δεν είχαν δεσμευτεί με εντάξεις έργων) να προορίζονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Και έτσι η δημοτική αρχή Ιωαννίνων αναζητά χρηματοδότηση από άλλη πηγή: από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»…

ΣΧΟΛΙΑ
Janarti
Κάθε στιγμή είναι μια υπέροχη ευκαιρία. Για άλλη μια ανάπλαση της πλατείας, για άλλη μια .. αρπαχτή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back