ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Προς ακόμα πιο ακριβά διόδια, από Σεπτέμβριο

Εικόνα του άρθρου Προς ακόμα πιο ακριβά διόδια, από Σεπτέμβριο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/08/2023, 13:53
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Σαν να μην έφτανε η γενική ακρίβεια, οι παραχωρησιούχοι των οδικών αξόνων θέλουν να αυξήσουν τις τιμές των διοδίων, από το προσεχές διάστημα.

Βέβαια, οι εταιρίες δεν κάνουν κάτι που δεν επιτρέπεται από τις συμβάσεις, τις οποίες έχουν υπογράψει μαζί τους διαδοχικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα.

Ωστόσο, το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό και ήδη, εν μέσω χαίνουσας ακρίβειας, εποχικών ανατιμήσεων στα ήδη ακριβά καύσιμα, χωρίς προφανείς αιτίες και υπέρογκο κόστος διοδίων, ειδικά σε δρόμους όπως η Ιόνια οδός, μια νέα αύξηση προβληματίζει.

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος έχει πάντως συμφωνήσει (και συνυπογράψει, ενίοτε) με τις σχετικές παραχωρήσεις, αντέδρασε «έντονα» σύμφωνα με το ΑΠΕ, πολύ προσεκτικά, σύμφωνα με την καθαυτή ανάγνωση της ανακοίνωσής του.

Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθαρίζει ότι «το Δημόσιο θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει για να επιτύχει την αναστολή των μονομερών ενεργειών των εταιρειών». Δεν διευκρινίζει αν θα τις αποτρέψει ή απλά θα «κάνει ό,τι μπορεί».

Εδώ και ένα μήνα, από τις 3 Ιουλίου, οι εταιρίες ζητούν αναπροσαρμογή διοδίων τελών για το έτος 2023, στη βάση του υφιστάμενου πλαισίου των συμβάσεων παραχώρησης.

Έγιναν δύο συσκέψεις με επικεφαλής και ενώ «συζητήθηκαν εναλλακτικά σενάρια», οι εταιρίες αποφάσισαν να αυξήσουν τα διόδια από Σεπτέμβριο. Το πιο έντονο σημείο της ανακοίνωσης του υπουργείου, είναι το εξής:

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι παραχωρησιούχοι, με επιστολή τους στις 28 Ιουλίου 2023, απευθυνόμενοι και πάλι στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών, επικαλούμενοι τις συναντήσεις που τους ‘παραχώρησε’ ο Γενικός Διευθυντής, που όμως δεν συμμετείχε σε αυτές, και χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αποφάσισαν, επιδεικνύοντας αναξιοπιστία, να προβούν σε σημαντική αύξηση των διοδίων από τον επόμενο μήνα. Προχώρησαν δε, μεταγενέστερα, σε δημοσιοποίηση της σχετικής πρόθεσης.  Το Δημόσιο θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει για να επιτύχει την αναστολή των μονομερών ενεργειών των εταιρειών."

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back