ΕΛΛΑΔΑ

​Προγράμματα απεξάρτησης από ναρκωτικά στις φυλακές

Εικόνα του άρθρου ​Προγράμματα απεξάρτησης από ναρκωτικά στις φυλακές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/06/2016, 22:02
ΕΛΛΑΔΑ

Ρυθμίσεις για τη λειτουργία θεραπευτικών προγραμμάτων στις φυλακέςγια τους εξαρτημένους από ναρκωτικά περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο Δευτέρα 27 Ιουνίου.

Το νέο σχέδιο παρουσιάστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο χώρο της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ στις φυλακές Διαβατών.

Με το σχέδιο προβλέπεται να σύσταση και λειτουργία σε κάθε φυλακή προγραμμάτων διάγνωσης της εξάρτησης και σωματικής αποτοξίνωσης καθώς και ψυχικής απεξάρτησης με βάση τις διατάξεις των άρθρων 31 έως 35 του νόμου 4139/2013.

Το συγκεκριμένο εφαρμοστικό πλαίσιο θα διευκολύνει την πρόσβαση του εξαρτημένου κρατούμενου στο δικαίωμα στη θεραπεία καθώς και την επανένταξη σε μια ζωή χωρίς ουσίες και έγκλημα.

Ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι οι εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές είναι πολύ περισσότεροι από τους διαγνωσθέντες, αλλά και από όσους κρατούνται για εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά.

Σύμφωνα με στοιχεία της 16 Ιουνίου 2016 στις 33 φυλακές της χώρας βρίσκονται 9.896 κρατούμενοι εκ των οποίων οι 2.049 για υποθέσεις που σχετίζονται ναρκωτικά, ενώ 1.177 έχουν διαγνωστεί ως εξαρτημένοι.

Στις αρχές του 2016 συμμετείχαν:

• 653 τοξικοεξαρτημένοι στα λειτουργούντα συμβουλευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ μέσα στις φυλακές.

• 111 στα λειτουργούντα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ.

• 100 στα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ.

• 98 στα προγράμματα Θεραπείας και Συμβουλευτικής του 18 ΑΝΩ.

• 36 στο πρόγραμμα απεξάρτησης του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών (ΚΑΤΚΕΘ).

• 10 στους Ναρκομανείς Ανώνυμους.

Ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι υπάρχουν φυλακισμένοι που κρατούνται όχι γιατί καταδικάστηκαν για ναρκωτικά αλλά για ληστείες ή κλοπές στις οποίες ενεπλάκησαν λόγω κατάχρησης ναρκωτικών. Πρόσθεσε ακόμη ότι μόνο 808 από τους εξαρτημένους κρατούμενους βρίσκονται σε πρόγραμμα για ναρκωτικά

Ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ στη Βόρειας Ελλάδα Φαίδων Καλοτεράκης ανάφερε ότι οι ρυθμίσεις θα διευκολύνουν το δια ταύτα της ιστορίας καθώς θα γίνεται η διάγνωση της εξάρτησης πολύ πιο μεθοδευμένα, θα υπάρχει δυνατότητα σωματικής αποτοξίνωσης και μετά η διπλή κατεύθυνση είτε της απεξάρτησης και της κοινωνικής ένταξης είτε της μείωσης τη βλάβης.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος ΚΕΘΕΑ Προμηθέας Χρήστος Βέττας από την πλευρά του δήλωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει με σοβαρότητα προβλήματα στην Ελλάδα σωφρονισμού και μετασωφρονιστικής πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back