ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προετοιμασίες για το αρχαίο θέατρο

Εικόνα του άρθρου Προετοιμασίες για το αρχαίο θέατρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/05/2017, 14:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προεργασίες για τη συνέχιση της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης, που χρηματοδοτείται μέσω του νέου ΕΣΠΑ. 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων προχωρά τις διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση των μελετών αλλά και για την προμήθεια υλικών και εργαλείων, όπως είναι η γερανογέφυρα, για την οποία απαιτείται διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός. Η προμήθεια και εγκατάσταση της γερανογέφυρας είναι απαραίτητη προκειμένου το αρχαίο θέατρο να παραμείνει επισκέψιμο, μεταξύ άλλων. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κώστα Σουέρεφ, για το έργο της αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου απασχολούνται εδώ και μήνες 10 άτομα. «Εργάζονται για την προετοιμασία των μελετών και των διαγωνισμών και εξετάζουν την κατάσταση των κερκίδων ώστε να περάσουμε μετά στη φάση που θα έρθουν οι τεχνίτες και οι συντηρητές» τόνισε. 

Η νέα φάση προβλέπει αποκατάσταση των τριών υπόλοιπων κερκίδων του πρώτου διαζώματος και των τριών μεσαίων κερκίδων του δεύτερου διαζώματος. Το έργο προβλέπει και παρεμβάσεις στη Δυτική Στοά αλλά και στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης γενικότερα, όπωςεγκατάσταση συστήματος βιολογικού καθαρισμού λυμάτων και άρδευσης πρασίνου, τοποθέτηση αντικεραυνικής προστασίας, επέκταση του εσωτερικού δικτύου νερού και επέκταση του χώρου στάθμευσης, συνολικής έκτασης 2 στρεμμάτων. Ο συνολικός προϋπολογισμός των παρεμβάσεων στην αρχαία Δωδώνη ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back