Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν από 50 χρόνια, ο Τζίμι Χέντριξ γκρέμισε ένα βουνό

Εικόνα του άρθρου Πριν από 50 χρόνια, ο Τζίμι Χέντριξ γκρέμισε ένα βουνό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/05/2018, 13:06
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν από 50 ακριβώς χρόνια, ο Τζίμι Χέντριξ και οι Experience, ηχογράφησαν ένα από τα καλύτερα κομμάτια του ροκ εν ρολ, το Voodoo Chile.

Για την ακρίβεια, το κομμάτι ηχογραφήθηκε σε μια ολονυχτία στο Record Plant στούντιο της Νέας Υόρκης, από ένα παρεάκι που προκαλεί ρίγη: Οι Experience, δηλαδή ο Χέντριξ και ο Μιτς Μίτσελ, ο Στιβ Γουίνγουντ στα πλήκτρα και ο μπασίστας των Jefferson Airplane, Τζακ Κάσαντι.  

Από την ηχογράφηση του κομματιού, έλειπε ο μόνιμος μπασίστας των Experience, ο Νόελ Ρέντινγκ. Ο Ρέντινγκ «τα πήρε» όταν είδε τους διάφορους να μπαίνουν στο στούντιο, κάτι που συνήθιζε να κάνει ο Χέντριξ. Η μπάντα βρισκόταν εκεί για να ηχογραφήσει το Electric Ladyland…

Την επόμενη μέρα, ο Ρέντιγνκ γύρισε στο στούντιο και για τις ανάγκες μιας βιντεοσκόπησης, έπαιξε μαζί με τους άλλους δύο της μπάντας, το Voodoo Chile. Επειδή όμως βαριούνταν (ή δεν θυμόντουσαν…) ακριβώς το κομμάτι, έπαιξαν μια διαφορετική εκδοχή του. Το Voodoo child (slight return).

Το Voodoo Chile πήγε στο νούμερο 1 της Αγγλίας στις 21 Νοεμβρίου 1970, δύο μήνες μετά το θάνατο του Χέντριξ. Επίσης, συμπεριλήφθηκε ως 11ο στα 100 καλύτερα κιθαριστικά σόλο όλων των εποχών, όπως τα κατάρτισε το Guitar World.

Τέλος, επάνω του «χτίστηκε» μια από τις κορυφαίες εισαγωγικές κινηματογραφικές σκηνές: οι πρώτες σεκάνς του «Εις το όνομα του πατρός» με τον Ντάνιελ ντέι Λιούις.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back