Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πενήντα τρία χρόνια πείρας…

Εικόνα του άρθρου Πενήντα τρία χρόνια πείρας…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/05/2020, 16:30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η 12η Μαΐου θα πρέπει να κηρυχτεί κάτι σαν «παγκόσμια μέρα» για το ροκενρόλ, καθώς είναι η ημερομηνία κυκλοφορίας δύο τρομερά επιδραστικών και καίριων δίσκων. Ο ένας, είναι το Exile on main street των  Rolling Stones.

Ο άλλος, είναι ο πρώτος δίσκος τους Τζίμι Χέντριξ, το Are you Experienced?

Η «Εμπειρία του Τζίμι Χέντριξ» ήταν ο ίδιος ο εξωγήινος κιθαριστής, μαζί με τον Μιτς Μίτσελ και τον Νόελ Ρέντινγκ.

Τω καιρώ εκείνω, ο Χέντριξ προσπαθούσε να βγάλει τα προς του ζην παίζοντας ως σέσιον (και δευτερότριτος…) κιθαρίστας σε κλαμπ. Τότε όμως γνωρίστηκε με τον Τσας Τσάντλερ, τον μπασίστα των Animals, ο οποίος αποφάσισε να κάνει την παραγωγή στον πρώτο δίσκο του Χέντριξ.  Τον πήρε μαζί του στην Αγγλία και εκεί, προέκυψαν οι Ρέντινγκ-Μίτσελ.

Η πρώτη εντύπωση του Τσάντλερ από το νεαρό από το Σιάτλ, ήταν η διασκευή του στο Hey Joe του Μπίλι Ρόμπερτς. Η καταιγιστική διασκευή, έκανε τον Τσάντλερ να πιστέψει ότι εκτός από ταλαντούχος, ο Χέντριξ θα ήταν και πετυχημένος εμπορικά.

Ο Χέντριξ δεν ήταν τύπος του στούντιο. Τα καψίματα και σπασίματα των Stratocaster ήταν ήσυχα απογεύματα επί σκηνής και στην ηχογράφηση, ο χαλασμός που προκαλούσε ο ήχος του, περνούσε παντού: στα τζάμια, στα όργανα, στις εγγραφές. Ο Τσάντλερ παραλίγο να τον διώξει, αλλά τελικά τα βρήκανε ξανά.

Το «κάτι ψυχεδελικό» που ζητούσε παντού ο Χέντριξ, αποτυπώθηκε και στην κίτρινη (αμερικάνικη) εκδοχή του εξωφύλλου. Στην αγγλική, ο Χέντριξ είχε υπό τα φτερούγας του, τους άλλους δύο, αλλά το εξώφυλλο δεν του άρεσε.

Ο δίσκος έγινε σχεδόν αμέσως ανάρπαστος, για όλους τους πιθανούς λόγους. Γιατί ο Χέντριξ ήταν μαύρος αλλά δεν έπαιζε ακριβώς μπλουζ, γιατί ήταν εντελώς εξωκοσμικός και συνεπαρτικός ο τρόπος που έπαιζε κιθάρα, γιατί η μπάντα ήταν εκρηκτική, γιατί στα live γινόταν χαμός.

Επίσης, γιατί ανάμεσα στα κομμάτια βρισκότανε, πλην του Hey Joe, το Foxy Lady και το Love or Confusion, το Fire και το I don’t live today. Επίσης, στην εκτός Αγγλίας έκδοση, υπήρχε και το Purple Haze, τα 2 λεπτά και 51 δευτερόλεπτα αποσβόλωσης κάθε πιτσιρικά που ακούει ροκενρόλ για πρώτη φορά, στους αιώνας των αιώνων…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back