Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Πραξικόπημα στη Βολιβία

Εικόνα του άρθρου Πραξικόπημα στη Βολιβία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/11/2019, 10:58
ΚΟΣΜΟΣ

Άλλη μια έμμεση επέμβαση σε ξένη χώρα καταγράφουν οι ΗΠΑ από τα ξημερώματα. Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ανακοίνωσε ότι παραιτείται.

Νωρίτερα, ο Μοράλες είχε επαναπροκηρύξει τις εκλογές, από τις οποίες είχε εκλεγεί, έπειτα από αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

«Υποβάλλω την παραίτησή μου από τον προεδρικό θώκο» δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο 60χρονος ηγέτης, που κυβερνά τη Βολιβία από το 2006 και την παραίτηση του οποίου ζήτησαν ο στρατός και η αστυνομία.

«Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη» δήλωσε ο Μοράλες, ο αντιπρόεδρος του οποίου Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα θα υποβάλει επίσης την παραίτησή του.

Το ραδιοφωνικό δίκτυο Ραδιοφωνική Εκπαίδευση της Βολιβίας δημοσίευσε την Τρίτη 16 ηχητικά αποσπάσματα, που φέρονται να περιέχουν συζητήσεις ηγετών της αντιπολίτευσης. Σε αυτές τις συζητήσεις οι ηγέτες ζητούν ένα πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης του Έβο Μοράλες, ισχυριζόμενοι ότι έχουν τη στήριξη Αμερικανών πολιτικών και την καθοδήγηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στη χώρα των Άνδεων.

Στους αναφερόμενους πολιτικούς συμπεριλαμβάνονται οι Αμερικανοί γερουσιαστές Μάρκο Ρούμπιο, Μπομπ Μενέντεζ και Τεντ Κρουζ, που σύμφωνα με τα ηχητικά θα διατηρούσαν επαφές με την βολιβιανή αντιπολίτευση για να επιτευχθεί πιθανή αλλαγή καθεστώτος στη χώρα.

Ο Μοράλες, όπως και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, κατήγγειλαν καταστροφές στα σπίτια τους και απειλές από την αντιπολίτευση, την οποία στηρίζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχες στη Λατινική Αμερική χώρες, όπως η Κολομβία.

Η βολιβιανή αντιπολίτευση αρνείται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι, έπειτα από πρόσκληση της κυβέρνησης Μοράλες, εκπρόσωποι του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών διεξάγουν έλεγχο της εκλογικής διαδικασίας. Ο έλεγχος αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στα μέσα Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση του Μεξκιού έχει προσφέρει άσυλο στον Μοράλες και άλλα 20 στελέχη της κυβέρνησής του.

Πηγές: ΑΠΕ/Telesur

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back