Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πού πήγαν τα 41,5 εκατ. ευρώ

Εικόνα του άρθρου Πού πήγαν τα 41,5 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/09/2020, 23:43
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στις 7 Ιουλίου, πριν από δυόμισι μήνες περίπου, αποφασίστηκε η 4η αναθεώρηση του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020». Μια αναθεώρηση που επιβλήθηκε από το νέο περιβάλλον που διαμόρφωσαν η πανδημία του κορονοϊού και οι συνέπειές της.

Η επιτροπή παρακολούθησης του «ηπειρώτικου» ΕΣΠΑ, στην οποία προεδρεύει ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και συμμετέχουν στελέχη Διαχειριστικών Αρχών αλλά και εκπρόσωποι επιμελητηρίων, ξενοδόχων, Δήμων κι άλλων φορέων, ενέκρινε τη διάθεση 41,5 εκατ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ηπείρου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» σε κεντρικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της νόσου covid-19. Είχε προηγηθεί τον Μάιο σχετική επιστολή του υπουργού Ανάπτυξης.

Τα 41,5 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 8% του συνολικού επιχειρησιακού προγράμματος (340 εκατ. ευρώ περίπου) «έφυγαν» από διάφορους άξονες που αφορούν την αστική ανάπτυξη, όπως αναπλάσεις ή έργα περιβάλλοντος.

Ερωτώμενος ο κ. Καχριμάνης για το πόσο επηρεάζει έργα του  «Ήπειρος 2014-2020» αυτή η μετακίνηση πόρων, απάντησε: «Κάποια έργα δεν θα περπατήσουν. Οι περισσότεροι Δήμοι δεν θα προχωρήσουν κάποια έργα».

Όσον αφορά τα 41,5 εκατ. ευρώ, ο περιφερειάρχης ανέφερε εκ νέου ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καμία ενημέρωση από το υπουργείο για το ποιες επιχειρήσεις πήραν στήριξη. Έκανε την εκτίμηση όμως πως από το ποσό αυτό «προέρχονται τα χρήματα που καταβάλλονται (500 ή 1000 ευρώ κλπ) σε επιχειρήσεις και εργαζομένους καθώς επίσης και για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στις δομές δημόσιας υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back