ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι αλλάζει και τι θα αλλάξει… ίσως

Εικόνα του άρθρου Τι αλλάζει και τι θα αλλάξει… ίσως
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/12/2022, 22:08
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η χρονιά που φεύγει, ήταν η κρίσιμη χρονιά για την υλοποίηση έργων. Αφενός μεν λόγω της τελικής ευθείας στην οποία βρίσκεται το ΕΣΠΑ (το οποίο «κλείνει» τυπικά στα τέλη του 2023), αφετέρου λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. και του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης» που έδωσε την ευκαιρία στους ΟΤΑ να εξασφαλίσουν πόρους.

Τα Γιάννενα, όπως και πολλές ελληνικές πόλεις, είναι μια πόλη «κουρασμένη». Μια πόλη που όλο και χρειάζεται νέες υποδομές, γιατί οι ανάγκες αλλάζουν, μια πόλη που απαιτεί ανανέωση των υπαρχουσών υποδομών. Η αίσθηση ότι δεν αλλάζουν τα πράγματα, είναι διάχυτη. Δεν είναι τυχαίο που για μήνες η ενασχόληση των Γιαννιωτών με τον κόμβο δίπλα στην κεντρική πλατεία ήταν επίμονη. Ούτε τυχαία, φυσικά, ήταν η μεγάλη έμφαση που δόθηκε από τη δημοτική αρχή στην προβολή του έργου αυτού.

Ας δούμε όμως κάποια βασικά έργα που γίνονται στην πόλη ή για τα οποία υπάρχουν προσδοκίες (εύλογες και μη) ότι θα πάρουν τον δρόμο τους. Έργα που αλλάζουν ή αναμένεται να αλλάξουν τη φυσιογνωμία των Ιωαννίνων.

Με εξαίρεση λοιπόν τους κόμβους, όχι μόνο δίπλα από την κεντρική πλατεία, αλλά και στη συμβολή των οδών Δομπόλη, Δωδώνης και Κενάν Μεσαρέ και επί της λεωφόρου Γράμμου, έχουμε και λέμε:

1.Νηπιαγωγείο στην οδό Ελ. Ζωγράφου

Το νέο νηπιαγωγείο στην οδό Ελ. Ζωγράφου έγινε πραγματικότητα τη νέα σχολική χρονιά, μετά από πέντε χρόνια. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» και κέρδισε τις εντυπώσεις. Ήρθε δε να θυμίσει την ανάγκη που υπάρχει για πιο φιλικά και όμορφα σχολικά κτίρια.

2. Επέκταση και εκσυγχρονισμός της μονάδας βιολογικού καθαρισμού

Ένα από τα «αφανή» έργα, αλλά από τα πιο σημαντικά που εκτελούνται αυτή τη στιγμή στην πόλη των Ιωαννίνων. Η ΔΕΥΑΙ κατάφερε μετά από μια δεκαετία, η οποία ήταν γεμάτη από προσφυγές και δικαστικές μάχες, να ξεκινήσει το έργο της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού της μονάδας βιολογικού καθαρισμού με χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ.

3. Κέντρο για το Παιδί

Το πρώην άσυλο ανιάτων στην οδό Λαμπρίδη, μια κτιριακή υποδομή η οποία ήταν εγκαταλειμμένη για πολλά χρόνια, αποτελεί πια παρελθόν. Στη θέση του βρίσκεται υπό ανέγερση το Κέντρο για το Παιδί, με χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Το έργο είναι ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ.

Το Κέντρο για το Παιδί περιλαμβάνει ένα κτίριο ΚΔΑΠ-ΜεΑ και ένα κτίριο ΚΔΑΠ για παιδιά τυπικής ανάπτυξης.

4. Αναπλάσεις-«Πεζοδρομήσεις»

Στο παραδοσιακό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, εν έτει 2022 ολοκληρώθηκε σχεδόν η «ανάπλαση» της οδού Ανεξαρτησίας. Με άλλη εργολαβία βρίσκεται σε εξέλιξη η «πεζοδρόμηση» δρόμων της συνοικίας Σιαράβα.

5. Πάρκο Πολιτισμού

Το πάρκο πολιτισμού μέσα στο Κάστρο περιλαμβάνει διάφορες παρεμβάσεις, από τις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη δύο: η αποκατάσταση του οθωμανικού λουτρού από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και η διαμόρφωση της πλατείας Γλυκήδων και τριών οδών από τον Δήμο Ιωαννιτών. Το δεύτερο έργο ξεκίνησε την άνοιξη του 2022, και οι εργασίες προχωρούν.

6. Δύο οδικοί άξονες

Οδός Στ. Νιάρχου και μεγάλος δακτύλιος (κόμβος Βογιάννου-Πανηπειρωτικό): Δύο μεγάλοι οδικοί άξονες που αλλάζουν τη φυσιογνωμία και την κινητικότητα της πόλης. Η ανακατασκευή της οδού Νιάρχου, στην οποία θα «φιλοξενηθεί» και ο πρώτος ανισόπεδος κόμβος της πόλης, γίνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου. Οι εργασίες στον μεγάλο δακτύλιο ξεκίνησαν φέτος, με αρκετά προβλήματα να προκύπτουν. Και τα δύο έργα χρηματοδοτούνται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

7. Ανάπλαση κεντρικής πλατείας

Μετά από αρκετές περιπέτειες και πολιτικές παλινδρομήσεις, η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», ξεκινά στις αρχές του χρόνου, όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Ιωαννιτών. Το κόστος σύμβασης του έργου ανέρχεται σε 3,6 εκατ. ευρώ.

8. Πάρκο τεχνολογίας

Το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας, όπως αποκαλείται, προορίζεται να γίνει σε έκταση απέναντι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εκεί θα στεγαστούν εταιρίες τεχνολογίας. Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει εξασφαλίσει 20 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι ωστόσο 50 εκατ. ευρώ, με την Περιφέρεια να αναζητά τους υπόλοιπους πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από ιδιωτικές τράπεζες. Σε αναμονή για τα νεότερα…

9. Πάρκο Πυρσινέλλα

Μέσα στο καλοκαίρι, ανακοινώθηκε η ένταξη της ανάπλασης του πάρκου Πυρσινέλλα, με προϋπολογισμό 9 εκατ. ευρώ, στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει οι διαγωνιστικές διαδικασίες από τον Δήμο Ιωαννιτών.

10. Τζαμί Καλούτσιανης

Τον Μάιο του 2022, υπογράφηκε η απόφαση ένταξης του Τζαμιού της Καλούτσιανης, με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ, στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Το υπουργείο Πολιτισμού, ως φορέας υλοποίησης, δεν έχει ανακοινώσει ακόμη σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για την αποκατάσταση του μνημείου αυτού που αναμένεται να δώσει πνοή σε μια υποβαθμισμένη ανακοίνωση της Ε.Ε.

11. Παλιό Πανεπιστήμιο

Η υπόθεση της αξιοποίησης του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα τελευταία δύο χρόνια. Ο Δήμος Ιωαννιτών προχωρά στη μετατροπή του κτιρίου σε διοικητικό κέντρο, σε Δημαρχείο, αν και υπήρξαν και υπάρχουν αρκετοί προβληματισμοί. Μάλιστα, έγινε και ο σχετικός διαγωνισμός με προϋπολογισμό 12,5 εκατ. ευρώ, στον οποίο συμμετείχε μόνο μία εταιρία.

Η… ιδιαιτερότητα αυτού του έργου είναι ότι δεν έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ο διαγωνισμός ναι μεν έγινε, αλλά χρηματοδότηση δεν υπάρχει. Ο Δήμος Ιωαννιτών προσδοκά στην ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ. Σε αναμονή για τα νεότερα…

12. Oδοφωτισμός led

Άλλη μια υπόθεση παλιά για τον Δήμο Ιωαννιτών. Η οποία ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική θητεία, άλλαξε κατεύθυνση με τη… βοήθεια της Περιφέρειας και κατέληξε σε έναν διαγωνισμό με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης και με έκπτωση 1% από τη μία και μόνη ενδιαφερόμενη εταιρία (ΤΕΡΝΑ). Ο προϋπολογισμός του έργου είναι υψηλός: 19,2 εκατ. ευρώ. Εδώ και πολύ καιρό, αναμένεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο ο προσυμβατικός έλεγχος της σύμβασης. Σε αναμονή για τα νεότερα…

13. Κλειστό γυμναστήριο

Το πρώην κλειστό γυμναστήριο ξιφασκίας εμφανίστηκε αποσυναρμολογημένο στο αγρόκτημα Κατσικά, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου. Τα δοκάρια ήρθαν, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης προχώρησε και μια χωροθέτηση του κλειστού γυμναστηρίου και όλοι βρίσκονται… σε αναμονή για ένα έργο που δεν έχει καν κοστολογηθεί –πόσο μάλλον να έχει βρει χρηματοδότηση- και που δεν έχει καν ολοκληρωμένες μελέτες. Σε αναμονή για τα νεότερα…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back