Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 16-03-2021, 08:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο «χάρτης υγειονομικής ασφάλειας» που βρίσκεται στο gov.gr και ο οποίος ελέγχεται από ξεχωριστή επιτροπή ειδικών, η οποία συνεδριάζει ξεχωριστά από την επιτροπή λοιμωξιολόγων, δεν παρέχει ακριβείς πληροφορίες.

Πρακτικά, οι αλλαγές των κυβερνητικών μέτρων, τον έχουν εν μέρει αχρηστεύσει. Ο χάρτης δεν μπορεί να αναπαραστήσει γραφικά τα διαφορετικά μέτρα ανά Δήμο, που ισχύουν για παράδειγμα στα Γιάννενα και στο Μέτσοβο. Λογικό σε ένα βαθμό, καθώς πριν έξι μήνες, ο ίδιος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έλεγε ότι «δεν υπάρχει λογική και δυνατότητα εφαρμογής» καραντίνας σε επίπεδο Δήμου. Βέβαια, μέχρι τότε ανακοινώνονταν πιο ειδικά περιοριστικά μέτρα, αλλά σε επίπεδο μικρότερων περιοχών, όπως πχ χωριά. 

Ανεξάρτητα από το αν υπήρχαν τα σχετικά «υγειονομικά πρωτόκολλα διεθνώς» (αγαπημένη φράση του κ. Χαρδαλιά) ή προέκυψαν λόγω αναγκών, ο χάρτης αυτή τη στιγμή, σήμερα 16/3/21 κλιμακώνεται σε 3 επίπεδα, ενώ αυτά που ισχύουν με βάση το ΦΕΚ της 13ης Μαρτίου είναι 2, αυξημένου και πολύ αυξημένου κινδύνου.

Δεν θα είχε τόση σημασία αυτό, αν οι κλίμακες δεν άλλαζαν τόσο συχνά. Οι αλλαγές κατέστησαν ένα δημόσιο μέσο πληροφόρησης δύσχρηστο, και οριακά παραπληροφορητικό.

 Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως, που ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά δεν αποτυπώνονται ακριβώς σε ΦΕΚ και δημιουργείται πρόβλημα καθώς στην Ελλάδα, δεν έχουν νομική ισχύ λεκτικές ανακοινώσεις, ακόμα και από στόμα υφυπουργού.

Κάτι αντίστοιχο είχε προκληθεί όταν ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, τον περασμένο Οκτώβριο. Τότε, όταν ο χάρτης είχε ακόμα 4 «επίπεδα συναγερμού», στο ΦΕΚ αναφερόταν ρητά ότι επιτρέπονται μόνο εμπορευματικές μεταφορές. Φυσικά, δεν εμποδίστηκαν οι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί και αναπληρωτές που δουλεύουν σε άλλους νομούς ή η μεταφορά για λόγους υγείας, αλλά όλα αυτά, άτυπα.

Τυπωμένη πάντως ήταν η ανακολουθία με τους αγώνες των πρωταθλημάτων πρώτων και δεύτερων κατηγοριών, λίγο πριν την επανεκκίνηση πρωταθλημάτων. Η διατύπωση στο ΦΕΚ επέτρεπε τους αγώνες και τις προπονήσεις στις «κόκκινες» περιοχές και τις απαγόρευε στις «πολύ κόκκινες», όπου ωστόσο γίνεται πάνω από το 50% των αγώνων, ειδικά στις μεγάλες κατηγορίες. Η ανακολουθία ουσιαστικά οδήγησε σε νέα παράταση των πρωταθλημάτων που πλέον τίθενται εν αμφιβόλω. 

Ο χάρτης περιλαμβάνει και τις εξαιρέσεις-επισημάνσεις για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, αλλά και πάλι δεν ακολουθεί ακριβώς τις ανακοινώσεις. Δεν αποτυπώνεται δηλαδή ούτε λεκτικά, ούτε γραφικά η ισχύουσα κατάσταση στον Δήμο Ιωαννιτών.

Για ενημέρωση, οι ενδιαφερόμενοι-ες θα πρέπει να ανατρέξουν στο πιο πρόσφατο ΦΕΚ, το οποίο ορίζει τα εξής, σχετικά με τις επιτρεπόμενες, υπό όρους, μετακινήσεις:

 

 • Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας.
 • Μετακίνηση από και προς το σχολείο/φορέα/εξεταστικό κέντρο, εφόσον λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας.
 • Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό, κτηνίατρο ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
 • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα/επιχείρηση, σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις της παρούσας και μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή σε απόσταση έως δύο χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου.
 • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή και μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή σε απόσταση έως δύο χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου.
 • Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
 • Μετάβαση σε χώρο λατρείας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 • Συνοδεία μαθητών από και προς το σχολείο/φορέα/ εξεταστικό κέντρο από γονέα ή κηδεμόνα.
 • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο, ατομικά ή έως τρία άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της ελάχιστης απόστασης του 1,5 μέτρου.
 • Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
 • Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. 
 • Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη.
 • Μετάβαση προς τον σκοπό συμμετοχής σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις προστασίας της δημόσιας υγείας.
 • Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.
 • Μετακίνηση προς τον σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων.
 • Μετακίνηση για λόγους συμμετοχής σε κλινικές ασκήσεις φοιτητών τελευταίου έτους προγράμματος σπουδών α’ κύκλου Τμημάτων/Σχολών Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι. ή για λόγους φοίτησης Δοκίμων Υπαστυνόμων, Δοκίμων Αστυφυλάκων και Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου των Σχολών Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και σπουδαστών των Σχολών Δοκίμων Σημαιοφόρων και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.
 • Μετακίνηση προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης οικιών των φοιτητών που μισθώνουν ακίνητο στην τοποθεσία των σπουδών τους, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου.
 • Μετακίνηση για τη θήρα αγριόχοιρου προς τον σκοπό αντιμετώπισης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, και μόνο εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η μετακίνηση της παρούσας περίπτωσης δύναται να πραγματοποιείται με τη συμμετοχή έως τεσσάρων ατόμων.

 

 

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso solidus