ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πόσο θα περιμένει ακόμη;

Εικόνα του άρθρου Πόσο θα περιμένει ακόμη;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/11/2017, 21:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ήταν τον Νοέμβριο του 2015 όταν η Περιφέρεια Ηπείρου ανέθετε σε επιστημονική ομάδα εξ Αθηνών έναντι του ποσού των 24.600 ευρώ τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου για τη μελέτη αποκατάστασης του Τζαμιού της Καλούτσιανης. Όλα αυτά στο πλαίσιο συνεργασίας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Δύο χρόνια χρόνια μετά, η μελέτη όχι μόνο δεν είναι έτοιμη αλλά παίρνει παράταση για άλλον έναν χρόνο!

Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στην τελευταία συνεδρίασή της, αποφάσισε να παρατείνει τη σύμβαση με την επιστημονική ομάδα μέχρι τον Νοέμβριο του 2018. Κι αυτό επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι προγραμματικές συμβάσεις για την εκτέλεση των διερευνητικών εργασιών που αφορούν τις τοιχογραφίες, την αντοχή της τοιχοποιίας, τη σύσταση των κονιαμάτων κ.λπ., η εκπόνηση της στατικής και αρχιτεκτονικής ανάλυσης και στη συνέχεια η κατάθεση ολοκληρωμένης μελέτης στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του υπουργείου Πολιτισμού.

Με άλλα λόγια, η σύμβαση για τη μελέτη αποκατάστασης του τζαμιού έχει πολύ δρόμο ακόμη. Την ίδια ώρα, το Τζαμί της Καλούτσιανης, που αποτελεί ένα ισχυρό τοπόσημο, έχει «μεταμορφωθεί»  σε ένα ερείπιο, αποκομμένο από το υπόλοιπο αστικό τοπίο, ένα μνημείο που παλεύει να μείνει όρθιο.

Για την ιστορία, το έργο της αποκατάστασης του Τζαμιού της Καλούτσιανης το ανέλαβε το 2009 η Περιφέρεια Ηπείρου, σε συνεργασία με την τότε 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η Περιφέρεια ήταν αυτή που ανέλαβε τη χρηματοδότηση του έργου. Τότε ήταν που έγιναν και οι εργασίες στερέωσης του θόλου, οι οποίες είχαν κριθεί επείγουσες. Από και πέρα όμως, απαιτούνταν ολοκληρωμένες μελέτες με την έγκριση του ΚΑΣ. Δυστυχώς, όμως οι φορείς άργησαν πολύ μέχρι να αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματά τους, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Και κάπως έτσι, σήμερα το Τζαμί της Καλούτσιανης ακόμα... μελετάται, και το όποιο έργο αποκατάστασης του μνημείου μεταφέρεται στο πιο μακρινό μέλλον. Πόσο μάλλον που στο τραπέζι της συζήτησης δεν έχει μπει καν η πηγή χρηματοδότησης του έργου.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back