ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πολυδύναμο κέντρο: Άργησε πολύ, αλλά είναι έτοιμο

Εικόνα του άρθρου Πολυδύναμο κέντρο: Άργησε πολύ, αλλά είναι έτοιμο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/11/2019, 18:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ήταν το 2003 όταν έγιναν τα πρώτα ουσιαστικά βήματα για τη δημιουργία του πολυδύναμου κέντρου αντιμετώπισης της κρίσης χρηστών ναρκωτικών και αλκοολικών του νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα» Ιωαννίνων. Το έργο αυτό βίωσε πολλές περιπέτειες, αλλά τελικά τα κατάφερε.

Εν έτει 2019, η δομή αυτή είναι έτοιμη να λειτουργήσει με τη σύμπραξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ. Σημειωτέον ότι τέτοια δομή σωματικής αποτοξίνωσης υπάρχει μόνο άλλη μία στην Ελλάδα, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Τα εγκαίνια του πολυδύναμου κέντρου έγιναν σήμερα το μεσημέρι, με τη διοίκηση του «Χατζηκώστα» να τηρεί όλα τα προβλεπόμενα στο πρωτόκολλο εγκαινίων. Πριν τον αγιασμό και την κορδέλα, έγινε μια εκδήλωση με πολλούς χαιρετισμούς… Και ποιοι δεν μίλησαν… Οι βουλευτές Σταύρος Καλογιάννης και Μερόπη Τζούφη, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων και πρώην διοικητής του «Χατζηκώστα» και του  Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Φώτης Βάββας, ο υποδιοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Νικόπουλος, οι προϊστάμενοι και διευθυντές διαφόρων υπηρεσιών του νοσοκομείου, ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ «Ήπειρος» Γιάννης Παπαχρήστου, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Ευάγγελος Καφετζόπουλος και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Το σχήμα σύμπραξης του ΕΣΥ με το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ για τη λειτουργία του πολυδύναμου κέντρου οριστικοποιήθηκε κατά την υπουργία του Ανδρέα Ξανθού.

Ο διοικητής του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Ευάγγελος Καρβούνης ανέφερε ότι για τον ίδιο η λειτουργία του πολυδύναμου νοσοκομείου «αποτελούσε προσωπικό στοίχημα». Μάλιστα, όπως είπε, όταν ανέλαβε τη διοίκηση, «οι πιθανότητες δεν ήταν υπέρ μας».

Τόσο ο κ. Καρβούνης όσο και άνθρωποι που εργάζονται σε διευθυντικές θέσεις του νοσοκομείου έθεσαν το ζήτημα της επόμενης μέρας για το πολυδύναμο κέντρο. Και η επόμενη μέρα είναι όταν σταματήσει (σε δύο χρόνια περίπου) η χρηματοδότηση για τη λειτουργία του κέντρου από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ). «Πρέπει να διατηρηθεί ζωντανό το εγχείρημα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρβούνης…

Με άλλα λόγια, όλοι σήμερα ήταν εκεί. Το θέμα είναι αν θα είναι εκεί και την επόμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back