Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Mια διέξοδος για εξαρτημένους

Εικόνα του άρθρου Mια διέξοδος για εξαρτημένους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/10/2019, 16:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά από πολλά χρόνια, το πολυδύναμο κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης χρηστών ναρκωτικών και αλκοολικών του νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα» Ιωαννίνων είναι έτοιμο, με τα εγκαίνια να έχουν προγραμματιστεί για τη 1 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι.

Το πολυδύναμο κέντρο αποτελεί επί της ουσίας μια μονάδα σωματικής αποτοξίνωσης που θα λειτουργήσει με την πραγματικά πρωτοποριακή σύμπραξη του νοσοκομείου, του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και του Οργανισμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Είναι το δεύτερο κέντρο Detox στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα «Ιανός» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα και με ενημερωτικό σημείωμα του διοικητή του «Χατζηκώστα» Ευάγγελου Καρβούνη, βασικοί στόχοι αυτής της Μονάδας Σωματικής Αποτοξίνωσης είναι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου στέρησης σε χρήστες οπιοειδών και αλκοόλ, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη και κινητοποίηση, η προετοιμασία και παραπομπή σε κατάλληλο πρόγραμμα απεξάρτησης.

Η συγκεκριμένη δομή θα περιέχει μονάδα κλειστής αποτοξίνωσης μέσω δύο ξεχωριστών τομέων: Νοσηλείας Αλκοολικών και Νοσηλείας Χρηστών Ναρκωτικών. Θα παρέχει ένα πλήρη θεραπευτικό τουλάχιστον σε 200 ωφελούμενους τον χρόνο. Το Κέντρο απευθύνεται σε χρήστες οπιοειδών και αλκοόλ που βρίσκονται αντιμέτωποι με τα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης και οι οποίοι αναζητούν έναν τρόπο απεξάρτησης. Με την ολοκλήρωση της ενδονοσοκομειακής νοσηλείας, οι ασθενείς θα είναι σε θέση, απαλλαγμένοι από τα στερητικά συμπτώματα, να λάβουν εξιτήριο και να συνεχίσουν παρακολούθηση ως εξωτερικοί ασθενείς σε τακτική βάση, με ραντεβού, για ένα χρόνο περίπου. Στη φάση αυτή, θα λαμβάνουν αγωγή για τη διατήρηση της αποχής από το αλκοόλ, θα αντιμετωπίζονται δευτερογενή προβλήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ και συμβάλλουν στην υποτροπή (άγχος, κατάθλιψη) και θα υποστηρίζονται ψυχοθεραπευτικά, ατομικά ή ομαδικά.

Στη Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης υπάρχει και συμβουλευτικό κέντρο, όπου μπορούν να απευθύνονται οι χρήστες ναρκωτικών ή αλκοόλ είτε μετά από παραπομπή από άλλο θεραπευτικό πρόγραμμα ή από άλλο φορέα υγείας (εξωτερικά ιατρεία, ψυχιατρικές υπηρεσίες, οικογενειακοί ιατροί, ΤΟΜΥ, ΕΟΠΥΥ, κλπ) είτε αυτοβούλως προσερχόμενοι.

Εκεί θα γίνονται η υποδοχή των εξαρτημένων, η αξιολόγηση του αιτήματός τους και η ενημέρωση για το πρόγραμμα σωματικής απεξάρτησης. Επίσης, το συμβουλευτικό κέντρο θα παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης, ενημέρωσης, συμβουλευτικής και υποστήριξης σε εξαρτημένα άτομα, από ναρκωτικά και αλκοόλ, καθώς και σε μέλη των οικογενειών τους. Εκεί θα γίνεται διαλογή των περιστατικών και θα παραπέμπονται αναλόγως είτε στη μονάδα Detox είτε σε άλλα προγράμματα.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back