Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πολυδύναμο κέντρο, με σύμπραξη φορέων

Εικόνα του άρθρου Πολυδύναμο κέντρο, με σύμπραξη φορέων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/05/2018, 22:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την «ισχυρή βούληση» της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να στηρίξει το πολυδύναμο κέντρο αντιμετώπισης του αλκοολισμού και της κρίσης των χρηστών των ναρκωτικών ουσιών, του κτιρίου που βρίσκεται αναξιοποίητο εδώ και χρόνια δίπλα ακριβώς από το νοσοκομείο «Χατζηκώστα», εξέφρασε ο ίδιος ο υπουργός, Ανδρέας Ξανθός.

Το πολυδύναμο κέντρο ήταν ο επόμενος σταθμός της περιοδείας του κ. Ξανθού, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής καμπάνιας «Η Ευρώπη στην Περιφέρειά μου-Europe in my Region» με διοργανωτή σε τοπικό επίπεδο την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020».

Η καμπάνια αυτή δίνει στους πολίτες την ευκαιρία να γνωρίσουν έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Ένα τέτοιο έργο είναι το πολυδύναμο κέντρο στο «Χατζηκώστα», το οποίο βέβαια ξεκίνησε να χρηματοδοτείται από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με συνολικό προϋπολογισμό 8,8 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες, όπως η προμήθεια του εξοπλισμού, που αναμένεται να κλείσουν το επόμενο διάστημα. Τον δρόμο του φαίνεται ότι έχει πάρει και το ζήτημα της πρόσληψης του κατάλληλου προσωπικού, με τον κ. Ξανθό να αναφέρει ότι θα προχωρήσουν προσλήψεις μόνιμων γιατρών. Παράλληλα, η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εύη Παπανικολάου, αναφέρθηκε σε 2,5 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν μέσω του ΕΣΠΑ για τη λειτουργία του πολυδύναμου κέντρου (και για προσωπικό, μεταξύ άλλων).

Ένα μεγάλο κεφάλαιο που οδηγείται προς το οριστικό κλείσιμό του είναι πάντως ο τρόπος λειτουργίας του, καθώς στη συγκεκριμένη δομή θα έρθουν να συμπράξουν το δημόσιο σύστημα υγείας, το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στη συγκεκριμένη περίπτωση, το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και ο Οργανισμός Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Ο κ. Ξανθός μίλησε καταρχήν για μια «ιστορική συνεργασία του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ», ενώ ανέφερε ότι το παράδειγμα της σύμπραξης διάφορων φορέων είναι κατάλληλο για τέτοια πολυδύναμα κέντρα.

Η ακριβής μορφή πάντως της συνεργασίας των φορέων δεν έχει καθοριστεί. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από τις 24 κλίνες του κέντρου, οι 12 θα αφορούν τους χρήστες ναρκωτικών και οι υπόλοιπες τους εξαρτημένους από το αλκοόλ.

Την παρουσίαση του πολυδύναμου κέντρου στον υπουργό έκανε ο διοικητής του νοσοκομείου Βαγγέλης Καρβούνης, ο οποίος έκανε λόγο για «μια αναγκαία δομή που στηρίζεται σε καλές βάσεις». Για τις δράσεις του ΚΕΘΕΑ μίλησε το στέλεχος του Κέντρου Κώστας Μάντζος ενώ για αυτές του ΟΚΑΝΑ ο πρόεδρός του Βαγγέλης Καφετζόπουλος.

Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς και Γιάννης Στέφος και ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Νικολόπουλος.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back