Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστικοί περίπατοι στην οθωμανική «πόλη»

Εικόνα του άρθρου Πολιτιστικοί περίπατοι στην οθωμανική «πόλη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/06/2022, 00:59
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δεκαεπτά σημεία στην πόλη των Ιωαννίνων, 17 οθωμανικά μνημεία ή ίχνη τους, 17 τόποι με «αόρατες» και αποσιωπημένες όψεις.

Νομαρχία, Λιθαρίτσια, Άλσος, Δημαρχείο, Ταχυδρομείο, Ρολόι, Καλούτσιανη, Δημοτικό Μουσείο (Ασλάν Τζαμί), Τάφος Αλή Πασά (Ιτς Καλέ), λίμνη, Μουσείο Αλή Πασά στο Νησί, Ξενοδοχείο Grand Serai, Οικία Πυρσινέλλα, Χαριεντίν Πασά Σεράι (αρχοντικό Ιωαννίδη), Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, Οικία Πασά Καλού, Πλατεία Πάργης… Πρόκειται για μια περιήγηση στην [α]όρατη οθωμανική πόλη των Ιωαννίνων μέσω της ψηφιακής εφαρμογής Proxitour, μια διαδρομή (η οποία μπορεί να επεκταθεί) «εμπλουτισμένη» με φωτογραφικό υλικό, ηχητικά αρχεία, κείμενα και εικαστικά έργα που σχολιάζουν τη σημασία των μνημείων.

H διαδρομή αυτή αποτελεί το αποτέλεσμα της δουλειάς της ομάδας του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Επιμέλεια Εκθέσεων: Θεωρητικές και Πρακτικές Προσεγγίσεις» του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με συντονίστρια την Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας Εσθήρ Σολομών, σε συνεργασία με την εταιρεία Terracom.

H Terracom σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ανέπτυξε την εφαρμογή Proxitour, μέσω της ερευνητικής δράσης «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ’.

Η εφαρμογή ProxiTour κάνει πια τα επόμενα βήματά της. Και ένα από αυτά, είναι η περιήγηση στην [α]όρατη οθωμανική πόλη των Ιωαννίνων μαζί με τη Σχολή Καλών Τεχνών.

Η επίκουρη καθηγήτρια Μουσειολογίας Εσθήρ Σολομών ανέφερε, σε συνέντευξη Τύπου που έγινε στο κτίριο της πρώην Παπαζόγλειου Σχολής όπου στεγάζεται η Αρχιτεκτονική Σχολή, ότι «η διαδρομή αυτή ωθεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες στην αναγνώριση και στην κατανόηση των πολλαπλών ταυτοτήτων της πόλης». Πρόσθεσε δε ότι πρόκειται για κάτι που μένει στην πόλη. Θύμισε δε ότι είχε προηγηθεί και μια έκθεση εικαστικών έργων στο Ιτς Καλέ, στο πλαίσιο του όλου πρότζεκτ.

Από την πλευρά του, ο επιστημονικός συνεργάτης του πρότζεκτ, ο αναπληρωτής καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής Γιώργος Σμύρης δήλωσε: «Μέσα από την εκπαίδευση και τα νέα ευέλικτα μέσα της τεχνολογίας, διαμορφώνουμε ένα νέο μέλλον ανάγνωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πιο τεχνολογικά, μίλησε ο Γιώργος Γόγολος εκ μέρους της Terracom. Ο κ. Γόγολος ανέφερε ότι η εφαρμογή ProxiTour, όντας ένας ψηφιακός ξεναγός, δίνει την ευκαιρία στους δημιουργούς να αναδείξουν τη δουλειά τους και στους επισκέπτες να γνωρίσουν τόπους και μνημεία σε πραγματικό χρόνο, όπως και ότι απευθύνεται σε όποιον φορέα δραστηριοποιείται στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού.

Μια σύντομη παρουσίαση της διαδρομής έκαναν, κατά τη συνέντευξη Τύπου, οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες Κωνσταντίνα Παπακώστα και Διονυσία Κορτέσα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back