Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

ProxiTour: Μια ξενάγηση μόνο για σένα…

Εικόνα του άρθρου ProxiTour: Μια ξενάγηση μόνο για σένα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/09/2019, 14:47
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ένα από τα μεγάλα πολιτιστικά έργα που υλοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Ήπειρο, είναι ψηφιακό και φέρει το όνομα «ProxiTour». Μια πλατφόρμα εξατομικευμένης περιήγησης, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, με συμπράττοντες φορείς το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και τη γιαννιώτικη εταιρία Terracom, με την τελευταία να είναι ο συντονιστής του ερευνητικού έργου. Ένα έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Η φιλοσοφία του ProxiTour έρχεται να ανατρέψει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται σήμερα μια ξενάγηση σε ένα μουσείο. Με τη χρήση τεχνολογιών, επιδιώκει την προσωποποίηση της ξενάγησης, τη βελτίωση της εμπειρίας σε έναν μουσειακό (κι όχι μόνο) χώρο και την «εμπλοκή» του επισκέπτη. Tελικός στόχος: η αύξηση της επισκεψιμότητας και η σύνδεση με τη νέα γενιά, η οποία βλέπει το παρόν και το μέλλον περισσότερο ψηφιακά.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, το ProxiTour αποτελεί ένα παράδειγμα συνέργειας που αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής που δραστηριοποιείται στους τομείς της έρευνας και του πολιτισμού. Η μεγαλύτερη φιλοδοξία του ProxiTour είναι η εμπορική αξιοποίηση του πρότζεκτ προκειμένου να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας. Η Terracom ως συντονιστής εταίρος, έχει εξάλλου μια σημαντική εμπειρία και μια έντονη δραστηριότητα όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην ξένη αγορά.

Τις διαστάσεις και τις προοπτικές του ProxiTour παρουσίασαν στελέχη της Terracom σε εκδήλωση με τίτλο «Συνδέοντας την καινοτομία με την αρχαιότητα» που έγινε το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Το έργο, τριετούς διάρκειας, έχει κλείσει ήδη τον πρώτο του χρόνο, με τις ερευνητικές δυνάμεις να απασχολούνται αυτή τη στιγμή στη δημιουργία της mobile εφαρμογής.


Το ProxiTour ως μια διαδραστική πλατφόρμα θα επιτρέπει την περιήγηση με παροχή εξατομικευμένων πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, με βάση τη τοποθεσία του χρήστη. Με την χρήση τεχνολογιών αιχμής, όπως Internet of Things (ΙοΤ), έξυπνων συσκευών και άλλων σύγχρονων εργαλείων και συστημάτων, η πλατφόρμα θα προσφέρει ολοκληρωμένη προώθηση και υποστήριξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων με σκοπό την καλύτερη προβολή του ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος. Κι όλα αυτά με στοχευμένο τρόπο: ανάλογα με την ηλικία και τα προσωπικά ενδιαφέροντα των επισκεπτών.

Ο τρόπος λειτουργίας της θα βασίζεται κυρίως στη χρήση beacons (ασύρματοι πομποί που ανιχνεύονται μέσω Bluetooth από τα κινητά τηλέφωνα των χρηστών) σε συνδυασμό με τις έξυπνες συσκευές που θα έχουν στη κατοχή τους οι επισκέπτες-περιηγητές. Τα beacons θα τοποθετούνται κοντά σε συγκεκριμένα σημεία ενδιαφέροντος με στόχο όταν επισκέπτης, βρεθεί για καθορισμένο χρονικό διάστημα εντός της εμβέλειας τους, να λαμβάνει ψηφιακό υλικό και πληροφορίες στη συσκευή του.

Ως βασικό σημείο δράσης του ProxiTour είχε επιλεγεί αρχικά το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Όπως εξήγησε ο Στέλιος Γκούσκος εκ μέρους της Terracom, στη συνέχεια αποφασίστηκε η επέκταση του προγράμματος και σε άλλους χώρους. Οι χώροι αυτοί είναι το Βυζαντινό Μουσείο, το Θησαυροφυλάκιο, το Ιτς Καλέ γενικότερα, τα Λιθαρίτσια αλλά και σημαντικά μνημεία ή κτίρια εντός της πόλης των Ιωαννίνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back