Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

«Πολεμικό» διάγγελμα

Εικόνα του άρθρου «Πολεμικό» διάγγελμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/03/2020, 19:24
ΕΛΛΑΔΑ

Στο νέο του διάγγελμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε καταρχάς ότι ο συντονισμός της αντίδρασης στην εξάπλωση στο κοροναϊό περνάει στην Πολιτική Προστασία, ενώ εξήγγειλε μέτρα στήριξης της οικονομίας και προειδοποίησε για ποινές σε όσους-ες παραβαίνουν τους κανονισμούς.

Επίσης, έδωσε δημόσια, προσωπικά συγχαρητήρια στους υγειονομικούς, απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο και προετοίμασε για ενδεχόμενα αυστηρότερα μέτρα, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους.

«Είμαστε σε πόλεμο. Με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος. Γιατί αν πετύχουμε να περιορίσουμε τη διασπορά της μετάδοσης, θα δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τα επείγοντα περιστατικά» είπε μεταξύ άλλων, ενώ πρόσθεσε ότι «πρώτη μας προτεραιότητα είναι μία και αδιαπραγμάτευτη: Να σώσουμε ζωές. Πρώτη μας φροντίδα είναι ο άνθρωπος και η δημόσια υγεία».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για οικονομικά μέτρα, λέγοντας ότι η χώρα θα εκμεταλλευτεί τα ανασταλτικά μέτρα του Eurogroup και ότι σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση θα διαθέσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου.

«Το κράτος και όχι η επιχείρηση, αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται. Επιπλέον, όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αναστέλλονται, ενώ νομοθετούμε έκτακτα μέτρα που δίνουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, ώστε να διασωθούν θέσεις εργασίας» είπε ακόμα.

Έκανε έκκληση να μην γίνουν απολύσεις και είπε ότι «θα υπάρξουν μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα και θα τους επιτρέψουν να αντέξουν μέσα σε αυτή την περιπέτεια».

Ζήτησε και πάλι «ατομική ευθύνη» και τόνισε ότι «είμαστε στην αρχή της μάχης, που θα είναι δύσκολη, ειδικά στο επόμενο δίμηνο» και ειδικά για τους υγειονομικούς, είπε ότι «δεν σας αρκεί μόνο ένα χειροκρότημα και ένας δημόσιος έπαινος αλλά και κάτι παραπάνω. Και θα μεριμνήσω προσωπικά για αυτό».

Ήταν επίσης πολύ συγκεκριμένος για το μέλλον, δίνοντας ένα χρονικό πλαίσιο διμήνου: «Στο επόμενο δίμηνο ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται. Γι’ αυτό και θα ακολουθήσουν νέοι περιορισμοί. Και θα πρέπει όλοι να δείξουμε πειθαρχία. Όσοι φέρονται αντικοινωνικά θα τιμωρούνται παραδειγματικά. Γιατί θα έχουν εγκληματήσει διπλά: Κατά του νόμου και κατά της ζωής».

Επίσης, με μια δόση… λατινοαμερικάνου ηγέτη που κάνει εκλαϊκευμένη διαπαιδαγώγηση στους πολίτες από την τηλεόραση, είπε: «Μένουμε, λοιπόν, σπίτι. Αυτό που άλλοτε το είπαν cocooning και έγινε τάση και μόδα για τους νέους, σήμερα είναι ανάγκη και χρέος για όλους».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης πήρε αποστάσεις από επιλογές «ομοϊδεατών» ηγετών όπως ο Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας ότι η προτεραιότητα είναι «η υγεία των κοινωνιών, ανεξάρτητα από το κόστος που θα απαιτηθεί».

«Η θέση, λοιπόν, αυτή συνεπάγεται πολλά και δραστικά μέτρα. Υπολογίζει στην πειθαρχία των πολιτών ώστε να περιοριστεί η πανδημία, που θα έχει θύματα. Όμως, όσα ερείπια και αν υπάρξουν, θέλει τους περισσότερους ανθρώπους υγιείς για να τα ξαναχτίσουν. Και αυτή ακριβώς είναι η δική μου επιλογή», κατέληξε.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back