Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 11-01-2019, 14:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων, της πλατείας Πύρρου, υπέγραψαν σήμερα ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας των αρχιτεκτόνων Παύλος Βλαστός. Ο κ. Βλαστός και οι συνεργάτες του είχαν πάρει το πρώτο βραβείο στον σχετικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο Δήμος. Η υπογραφή της σύμβασης για τη μελέτη ήρθε πάντως με αρκετή καθυστέρηση.

«Πρόθεσή μας είναι να δημιουργηθεί στο κέντρο της πόλης ένα σημείο κοινωνικής αναφοράς, ένας δημόσιος χώρος αντάξιος των Ιωαννίνων. Με έναν σοβαρό σχεδιασμό προχωράμε στην ανάπλαση τοποσήμων της πόλης μας τα οποία βανδαλίστηκαν κατά το παρελθόν. Ξεκινήσαμε με την ‘Όαση’ η οποία για χρόνια ήταν αφημένη στην τύχη της και προχωράμε με την κεντρική πλατεία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι η κεντρική πλατεία είναι ένα τοπόσημο για την πόλη» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο δήμαρχος κ. Μπέγκας. Ο δήμαρχος κάνει αναφορά και στην επιλογή της δημοτικής αρχής να κάνει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. «Είμαι σίγουρος ότι η επιλογή μας δικαιώθηκε» τονίζει.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο του Παύλου Βλαστού, της Γεωργίνας Παπαγεωργίου και του Θέμη Ιστατιάδη, είχε βασικό στόχο την ενοποίηση της πλατείας. Έτσι, οι αρχιτέκτονες ενέταξαν σε αυτήν το κτίριο της Περιφέρειας το οποίο εκ των πραγμάτων έχει έναν κυρίαρχο ρόλο στον χώρο, ενώ επιλέχθηκε μια ενιαία πλακόστρωση που δίνει ουσία στην έννοια της ενοποίησης καταργώντας τη διαχωριστική νησίδα και το παρκάρισμα των αυτοκινήτων.

Παράλληλα προβλέπεται η κατασκευή μιας ξύλινης στοάς με καθιστικό στο πίσω μέρος της πλατείας καθώς και η ενοποίηση με τον χώρο του κτιρίου της «Όασης», ενώ το πράσινο κατέχει σπουδαίο ρόλο.

Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει διασφαλισμένες πιστώσεις 1,2 εκατ. ευρώ στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την κατασκευή του έργου.

Ντότη3
200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
Μάστακας