ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πιο ήρεμα, όχι όμως συναινετικά

Εικόνα του άρθρου Πιο ήρεμα, όχι όμως συναινετικά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/01/2018, 22:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο… δεύτερο ημίχρονο των ενημερωτικών εκδηλώσεων για τους υδρογονάνθρακες, στα Άνω Πεδινά, όπου οι θεσμικοί φορείς και οι πολίτες συνέχισαν τη συζήτηση που ξεκίνησε από τον Βουτσαρά, χτες το απόγευμα, με αρκετά της σημεία να επαναλαμβάνονται.

Ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Μιχάλης Βερροιόπουλος, ο οποίος δέχθηκε αρκετά πυρά χτες καθώς ήταν ο πιο «θεσμικός» από τους ανθρώπους που μίλησαν σε αυτές τις δύο εκδηλώσεις, έθεσε κάπως διαφορετικά το ζήτημα στα Άνω Πεδινά. Απαντώντας δηλαδή στη (δικαιολογημένη) αγωνία των κατοίκων, ότι δεν υπάρχει αξιόπιστος φορέας που θα εξασφαλίσει πως όλα θα γίνουν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου και θα προστατευτεί το περιβάλλον κ.λπ, είπε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται «νέο θεσμικό πλαίσιο». Αυτό, επιπρόσθετο στην «καλύτερη νομοθεσία του κόσμου» όπως χαρακτηρίστηκε από ομιλητή στην εκδήλωση της Δευτέρας, θα προβλέπει τη δημιουργία τοπικών, ανεξάρτητων μηχανισμών που θα διασφαλίζουν την ενημέρωση και την επίβλεψη των διαδικασιών με «σιδερένιο χέρι» από τις κοινωνίες. Η υπόσχεση αυτή ίσως να είχε μεγαλύτερο αποτέλεσμα, εάν οι εξελίξεις δεν προλάβαιναν τους πολίτες ανενημέρωτους, με τη δημόσια διαβούλευση να είναι ελλιπής. Αυτό, ουσιαστικά το παραδέχθηκε ο κ. Βερροιόπουλος στην εκδήλωση της Τρίτης και συνιστά μια μικρή μετατόπιση του υπουργείου που μέχρι πρότινος υποστήριζε ότι όλα έγιναν δημόσια και «διαβουλευμένα».

Ο κ. Βερροιόπουλος είπε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα σε ό,τι αφορά τη σεισμικότητα και το υδάτινο οικοσύστημα, κάτι που επιβεβαίωσαν πειστικά οι επιστήμονες στις δύο εκδηλώσεις, αρκεί φυσικά να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα.

Στην παρέμβασή του ο Ηλίας Ευθυμίου, εκπρόσωπος των επιτροπών κατά των εξορύξεων, έπιασε την κυβέρνηση «κλέπτουσα οπώρας» καθότι έθεσε το θέμα πιο πολιτικά. Είπε δηλαδή ότι το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ «καταψήφιζε το 2014 τη συγκεκριμένη επιλογή ανάπτυξης». Όντως, το κόμμα είχε αντιδράσει στις συμφωνίες για τις εξορύξεις, για να ανακρούσει πρύμνα αργότερα, ως κυβέρνηση. «Στο βαθμό που η πολιτεία δεν μπορεί να λύσει περιβαλλοντικά ζητήματα όπως ο Καλαμάς, πώς μπορεί να διασφαλίσει το περιβάλλον και την υγεία με τέτοιου είδους εντατικές δραστηριότητες όπως είναι οι υδρογονάνθρακες;» διερωτήθηκε ο κ. Ευθυμίου και πρόσθεσε ότι η Ήπειρος έχει άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που θα πληγούν από τις εξορύξεις και γενικά, τη σήμανση ως «πετρελαιοπαραγωγού περιοχής».

Τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες παραμένει άγνωστο. Το σίγουρο είναι, όπως το έθεσε χρονικά ο κ. Βερροιόπουλος, ότι η φάση των ερευνών θα εξελιχθεί για τα επόμενα 5-6 χρόνια. Όπως η χθεσινή, έτσι και η σημερινή εκδήλωση τράβηξε αρκετά σε χρόνο και τοποθετήσεις (στις 8 το βράδυ της Τρίτης συνεχίζεται ακόμα). Το κλίμα ήταν πιο ήρεμο από ό,τι στον Βουτσαρά, όχι όμως και συναινετικό. Επίσης, κατατέθηκαν αντίθετες με την εξόρυξη απόψεις και από ανθρώπους που αναφέρονται  στο χώρο της πολιτικής οικολογίας, που βρέθηκε συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα.

Τέλος, το  EcoCorfu-ΟικοΚερκυρα, μέλος του δικτύου South East European Pipeline-Watch Network που αποτελείται από οικολογικές οργανώσεις των 14 γειτονικών χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με μήνυμά του καλεί το υπουργείο και τις εταιρίες σε συζήτηση - στρογγυλό τραπέζι, «όπου θα πρέπει να απαντήσουν αναλυτικά σε όλες τις ερωτήσεις μας και να μας αποδείξουν ότι όλο, συνολικά, το εγχείρημα θα είναι βιώσιμο» όπως τονίζει. Προειδοποιεί σε διαφορετική περίπτωση, «μαζί με το κίνημα της Ηπείρου και τους συναδέλφους μας  γειτονικών χωρών δεν πρόκειται να αφήσουμε να γίνει καμία εξόρυξη, διότι, αποδεδειγμένα με μαθηματικά και όχι με λόγια, η μη τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας ισοδυναμεί με ολοσχερή καταστροφή της πολύ μικρής σε έκταση, για τέτοια μεγάλα εγχειρήματα, χώρας μας». Πρόκειται για το δεύτερο οικολογικό φορέα με διεθνή απήχηση που ασχολείται με το θέμα, μετά τη Greenpeace.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back