dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΜΑΤ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Μια κακή απόφαση που προκαλεί αντιδράσεις

Εικόνα του άρθρου ΜΑΤ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Μια κακή απόφαση που προκαλεί αντιδράσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/11/2024, 09:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H επιλογή της «επίδειξης δύναμης» της αστυνομίας μέσα στην πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων δεν ήταν καλή και βαραίνει τους υπευθύνους της με την κακή εντύπωση έντασης, σε έναν χώρο που ποτέ δεν είχε τέτοια ζητήματα.

Ο συνδυασμός της παρουσίας των ΜΑΤ έναντι φοιτητών, έξω από μια ανοιχτή, υποτίθεται, επετειακή εκδήλωση για τα 60 χρόνια του ιδρύματος, προσθέτει αρνητικό φορτίο και δημιουργεί ένα προηγούμενο που, μπορεί οι κυβερνητικοί παράγοντες να αδιαφορούν για αυτό γιατί έρχονται και παρέρχονται, οι τοπικές ακαδημαϊκές κοινότητες όμως, δεν το αφήνουν να περάσει έτσι.

Μετά τους φοιτητικούς συλλόγους που εξέδωσαν ανακοίνωση κατά της παρουσίας των ΜΑΤ, την περασμένη Παρασκευή, έξω από το συνεδριακό κέντρο του πανεπιστημίου, ακολούθησε η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Αναφέρει ότι ήταν μια εκδήλωση «που όφειλε να είναι ανοιχτή σε όλους τους ανθρώπους του πανεπιστημίου και θα έπρεπε να αναδείξει -εκτός από τα επιτεύγματα- τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα. Σε αυτή ωστόσο παρόντα ήταν τα ΜΑΤ, ενώ απουσίαζαν οι φοιτητές και οι φοιτήτριές μας».

Αφήνει αιχμές κατά των αρχών του ιδρύματος, λέγοντας ότι «την ώρα που οι αστυνομικές δυνάμεις απαγόρευσαν -με τη χρήση βίας- την πρόσβαση στην αίθουσα της εκδήλωσης των διαμαρτυρόμενων φοιτητών και φοιτητριών, οι αρχές του πανεπιστημίου επέλεξαν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση και ο Υπουργός να αρκεστεί σε μια παράθεση των έως τώρα «επιτευγμάτων » της κυβέρνησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Παραθέτει μια σειρά ανοιχτά ζητήματα (ενίσχυση της έρευνας, πρόσβαση στην εκπαίδευση, ιδιωτικά πανεπιστήμια κ.α.) και προσθέτει ότι «μπροστά στον υπουργό της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, που είναι υπεύθυνος για την άλωση του δημόσιου χαρακτήρα των Πανεπιστημίων, που η έγνοια του είναι η με κάθε τρόπο εξασφάλιση της βιωσιμότητας των κάθε λογής κολλεγίων, που δεν βρήκε ούτε δυο λέξεις να πει σχετικά με τα φλέγοντα ζητήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ιδιαίτερα του Π.Ι., αναμέναμε ότι οι πρυτανικές αρχές θα έθεταν τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα».

Η παράταξη καταγγέλλει την παρουσία της αστυνομίας και τους χειρισμούς της και ζητάει δημόσιες εξηγήσεις από τη διοίκηση του ιδρύματος και την κατηγορεί για ωραιοποίηση της κατάστασης. Τέλος, ζητάει «το δημόσιο πανεπιστήμιο να επανέλθει σε τροχιά δημοκρατικής εσωτερικής λειτουργίας, πλήρους αυτοδιοίκησης, να αποκατασταθεί το τρωθέν κύρος του», σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΠΟΣΔΕΠ.

Η αστυνομική επιχείρηση απέναντι σε μια φοιτητική κινητοποίηση που δεν είχε ούτε τόσο μεγάλη μαζικότητα, ούτε κάποια ένταση που θα μπορούσε να εκτιμηθεί ως «προμήνυμα», δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται θα «προλάμβανε».

Εκτός εκδήλωσης έμειναν ακόμα και φοιτητές-τριες που δεν συμμετείχαν στην κινητοποίηση, ενώ δεν έλειψαν και κωμικοτραγικά περιστατικά, όπως αυτό με φοιτητές της παράταξης ΔΑΠ ΝΔΦΚ, που προσπάθησαν να μπούνε με τον αέρα του «κυβερνητικού» στην εκδήλωση, αλλά λόγω των αντιδράσεων… τους απαγορεύτηκε η είσοδος για αρκετή ώρα.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ