ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πηγάδια-Γέφυρα Πλάκας: Άκυρος ο διαγωνισμός

Εικόνα του άρθρου Πηγάδια-Γέφυρα Πλάκας: Άκυρος ο διαγωνισμός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/03/2023, 15:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην ακύρωση της διακήρυξης με την οποία προκηρύχθηκε ο διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός για τη βελτίωση του οδικού τμήματος της 2ης επαρχιακής οδού από Πηγάδια έως Γέφυρα Πλάκας, στα Τζουμέρκα, προχώρησε η Ενιαία Αρχή Δημόσιων Συμβάσεων.

Η εξέλιξη αυτή εκ των πραγμάτων οδηγεί το έργο στη διαδικασία της επαναδημοπράτησης από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η Ενιαία Αρχή Δημόσιων Συμβάσεων αποδέχτηκε προδικαστική προσφυγή της ένωσης εταιριών «Μεσόγειος Α.Ε.» και «ΜΤ ΑΤΕ» κατά της διακήρυξης. Με την προσφυγή της, η ένωση εταιριών έκανε λόγο για «παράνομο όρο» όσον αφορά τη χρηματοοικονομική επάρκεια που δεν της επέτρεπε να συμμετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία.

Ο διαγωνισμός του έργου, με προϋπολογισμό 23,6 εκατ. ευρώ, είχε βγει στον αέρα στις 23 Δεκεμβρίου του 2022, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου. Το εν λόγω οδικό έργο χρηματοδοτείται από τρεις πηγές: από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το υπουργείο Υποδομών και από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Στα «Πηγάδια» τερματίζει ο νέος, υπό κατασκευή, άξονας που ξεκινά από τον κόμβο Τερόβου στην Ιόνια οδό και ο οποίος κατασκευάζεται με κονδύλια του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» από την «Εργοδυναμική Πατρών».

Το μήκος του προς βελτίωση τμήματος είναι 8,5 χλμ, από τα «Πηγάδια» μέχρι μετά τον κόμβο της διασταύρωσης με την επαρχιακή οδό σύνδεσης Άρτας-Τζουμέρκων.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων κατέληξε σε μια αρνητική για την Περιφέρεια Ηπείρου απόφαση –μια απόφαση που έχει τη σημασία της γενικότερα για τέτοιου είδους διαγωνισμούς. Επί της ουσίας έκρινε ότι διατάξεις της διακήρυξης παραβιάζουν την αρχή της ίσης μεταχείρισης των επιχειρήσεων και πλήττουν την ανάπτυξη του ανταγωνισμού. Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά το όριο του ανεκτέλεστου συμβάσεων δημοσίων έργων, με την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων να κρίνει ότι ο νομοθέτης ευνοεί τις μεγαλύτερες εταιρίες (7ης τάξης) σε αντίθεση με τις εταιρίες 1ης-6ης τάξης, στις οποίες υφίσταται ο «κόφτης» του ανεκτέλεστου (σχετικό δημοσίευμα στην «Καθημερινή»). Η Ενιαία Αρχή επικαλείται δε και το ενωσιακό δίκαιο.

Το επιχείρημα της Περιφέρειας Ηπείρου ήταν ότι το ανεκτέλεστο «αποτελεί μέτρο που προάγει τον ανταγωνισμό και αποτρέπει τη συγκέντρωση της αγοράς δημοσίων έργων σε ελάχιστες μόνο εργοληπτικές επιχειρήσεις». Κάτι που, εκ του αποτελέσματος, δεν έγινε αποδεκτό.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back