ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περισσότερα παιδιά στη βιβλιοθήκη, παρά τις δυσκολίες

Εικόνα του άρθρου Περισσότερα παιδιά στη βιβλιοθήκη, παρά τις δυσκολίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/08/2019, 14:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, λίγο πριν ξεκινήσει άλλη μια εκπαιδευτική χρονιά, κάνει τον απολογισμό της.

Χαρακτηρίζει καταρχήν «δυσάρεστη» τη φετινή σχολική χρονιά, λόγω των τεχνικών προβλημάτων στο κτίριο της βιβλιοθήκης, που, όπως αναφέρει στον απολογισμό η προϊστάμενη Βαΐα Οικονομίδου, έκανε απαγορευτική την υποδοχή μαθητών στο κτίριο.

Γι αυτό, έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να συνεχιστούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα και να μην ανασταλούν οι δραστηριότητες. «Η εύκολη λύση και εύλογη δικαιολογία θα ήταν η αναστολή υλοποίησης οποιασδήποτε δραστηριότητας. Αυτό θα αποτελούσε και μια έντονη ένδειξη διαμαρτυρίας, ίσως ‘εις ώτα μη ακουόντων’, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει κτηριακά η Ιστορική Βιβλιοθήκη των Ιωαννίνων, η οποία τώρα χρόνια εκπέμπει SOS για την αναβάθμιση των υποδομών της» αναφέρει.

    Η λύση δόθηκε με το «Βιβλιοαυτοκίνητο» και τις επισκέψεις στα σχολεία «Με τον υπεύθυνο της Κινητής κ. Γ. Λάιο, μόνιμο υπάλληλο της βιβλιοθήκης και την εκπαιδευτικό κ. Σ. Νάκκα, η ‘Βιβλιοθήκης Γνώσης και Συναισθημάτων’ της Ζωσιμαίας ταξίδεψε καθημερινά σε 165 σχολικές μονάδες της πόλης των Ιωαννίνων, των περιχώρων και της Περιφέρειας της Ηπείρου» αναφέρει ο απολογισμός

 Τα προγράμματα σχεδιάζονται αποκλειστικά από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Δράσεων & Εκδηλώσεων της Ζωσιμαίας, ακολουθούν συγκεκριμένη διαδικασία σχεδιασμού και καλύπτονται αποκλειστικά από ίδιους πόρους του ετήσιου προϋπολογισμού της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, «ο οποίος ανά έτος μειούμενος τυγχάνει αντιστρόφως ανάλογος του αριθμού των μαθητών».

Πέρυσι, τα προγράμματα ξεκίνησαν αργότερα από το συνηθισμένο, το Νοέμβριο του 2018 και ο αριθμός των μαθητών-τριων που συμμετείχαν «παρέμεινε και φέτος ικανοποιητικός, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, και μάλιστα ήταν αρκετά τα σχολεία τα οποία εξυπηρετήθηκαν καλύτερα με την κινητή, λόγω δυσκολίας μετακίνησης των μαθητών από την περιφέρεια, για ποικίλους ευνόητους λόγους». Συνολικά, συμμετείχαν 6.179 μαθητές και μαθήτριες σε 165 σχολικές μονάδες.

 Παράλληλα με τα σταθερά προγράμματα, προστέθηκαν άλλα δύο, για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Τώρα, το «Βιβλιοαυτοκίνητο» της Ζωσιμαίας, αφού περάσει τον απαραίτητο έλεγχο και μετά και τις τελευταίες βελτιώσεις του, θα είναι έτοιμο να προσφέρει και πάλι τις υπηρεσίες του από τη νέα σχολική χρονιά.

«Η αγάπη και η ζεστή ματιά προσδοκίας των παιδιών αποτελεί τεράστια κινητήρια δύναμη για τη Ζωσιμαία στη συνέχιση της ανάπτυξης δεξιοτήτων του 21ου αιώνα μέσα από φιλαναγνωστικές δραστηριότητες», σημειώνει η κα Οικονομίδου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back