πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιμένοντας (και άλλα) μέτρα…

Εικόνα του άρθρου Περιμένοντας (και άλλα) μέτρα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/09/2020, 12:07
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για πρώτη φορά ίσως τα τελευταία χρόνια τόσο πολύ, αναμένεται η πρωθυπουργική ομιλία στη ΔΕΘ, παρότι φέτος η έκθεση δεν θα γίνει λόγω πανδημίας.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 12 Σεπτεμβρίου, θα ανακοινώσει μέτρα στήριξης της οικονομίας, η οποία «λυγίζει» υπό την πίεση της υγειονομικής κρίσης και δεν στηρίζεται επαρκώς, μέχρι στιγμής.

Καταρχάς, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κατά κύριο λόγο, κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε αυξημένες υποχρεώσεις στο τέλος Αυγούστου, καθώς έληξαν οι και οι παρατάσεις της περασμένης άνοιξης.

Κλήθηκαν να πληρώσουν, ενώ οι κύκλοι εργασιών έχουν καταποντιστεί και η ύφεση έφτασε το 15,2% στο τρίμηνο, παρά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών να ανασκευάσει τις αρχικές, πολύ πιο αισιόδοξες δηλώσεις του.

Η κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει ακόμα υποσχέσεις μηνών, όπως η έκπτωση 25% για όσες επιχειρήσεις δεν κάνουν χρήση των παρατάσεων στην καταβολή εισφορών.

Επίσης, αναμένεται η τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς στις δύο προηγούμενες, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε (δύο φορές μάλιστα) μήνες, κατά τους οποίους η σύγκριση τζίρου για τις επιχειρήσεις δεν ήταν τόσο άνιση, όσο τώρα.

Ταυτόχρονα, επιχειρηματικοί φορείς καταθέτουν αιτήματα, όπως αυτό του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για τα ληξιπρόθεσμα του ΤΕΜΠΜΕ, ενώ μετά τον τουρισμό, που… ό,τι κατάφερε, κατάφερε, με την πλημμελή «επανεκκίνηση», σειρά παίρνει ξανά η εστίαση.

Οι επιχειρήσεις περιμένουν με αγωνία να μάθουν τι θα ισχύσει για το φετινό χειμώνα, ελπίζοντας ταυτόχρονα σε μια μακρά καλοκαιρινή περίοδο που δεν θα αναγκάσει τον κόσμο να «μπει μέσα».

Υπενθυμίζεται ότι επί του παρόντος, ισχύει η χρήση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. Ειδικά στα Γιάννενα, πολλά μαγαζιά δεν διαθέτουν καν εξωτερικούς και δουλεύουν κυρίως χειμώνα, με φοιτητόκοσμο κ.λπ. Επίσης, τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι, αλλά και τα πρόστιμα, σε καταστήματα της πόλης, για μη τήρηση αποστάσεων κ.λπ.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3