Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περιφερειάρχης: Τι είπε (και τι δεν είπε) για τα led

Εικόνα του άρθρου Περιφερειάρχης: Τι είπε (και τι δεν είπε) για τα led
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/03/2021, 16:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στη διόρθωση της διακήρυξης για τον διαγωνισμό της αναβάθμισης του οδοφωτισμού (με led) του Δήμου Ιωαννιτών, με προϋπολογισμό 19,2 εκατ. ευρώ, προχωρά ο τεχνικός σύμβουλος του έργου, η TREK Consulting, μετά την ακύρωση του διαγωνισμού από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών.

«Η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών μάς έστειλε χαρτί σήμερα να έχουμε διορθώσει κάποια πράγματα μέχρι τις 26 Απριλίου» είπε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Η συνέντευξη Τύπου ήταν προγραμματισμένη από την Τετάρτη. Ο κ. Καχριμάνης, ωστόσο, επέλεξε να αναφερθεί σε άλλα θέματα (πανδημία, αγροτικά κ.λπ.) και να περιμένει… ερωτήσεις για τα led. Αν και ο κ. Καχριμάνης ήταν σίγουρος θα ερωτηθεί, δεν κατάφερε να δώσει ιδιαίτερα σαφείς απαντήσεις για την υπόθεση.

Η περιφερειακή αρχή Ηπείρου, πριν δύο ημέρες, με ανακοίνωσή της επέρριπτε τις ευθύνες για την ακύρωση του διαγωνισμού στην πρώην αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη και στον τεχνικό σύμβουλο. Στον ίδιο τεχνικό σύμβουλο που θα ετοιμάσει όσα χρειάζονται για την εκ νέου δημοπράτηση του έργου.

Από τα όσα είπε σήμερα ο κ. Καχριμάνης, προέκυψε ότι τα των μελετών τα είχε αναλάβει ο τεχνικός σύμβουλος και τα της διακήρυξης τα ετοίμασαν νομικοί, ενώ και ο ίδιος είχε άποψη επί του θέματος. «Κάποια θέματα στη διακήρυξη τα φτιάξαμε εμείς ως Περιφέρεια με ανθρώπους που είναι νομικοί για να μας βοηθήσουν και να μην κάνουμε λάθος κίνηση στα νομικά ζητήματα» τόνισε για να προσθέσει ότι «επειδή ξέρω από διακηρύξεις, ζήτησα να μπει όρος η κάθε ενδιαφερόμενη εταιρία να έχει ετήσιο τζίρο 2,7 εκατ. ευρώ. Είχε ζητηθεί αυτό σε τοπικό επίπεδο. Εκεί οι μεγάλοι πειράχτηκαν». Βέβαια, την ίδια ώρα, μπήκε όρος στη διακήρυξη να διαθέτει η κάθε εταιρία μιάμιση φορά παραπάνω κεφάλαιο από τον προϋπολογισμό του έργου. Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι θα γίνει διόρθωση αυτού του όρου γιατί «φαίνεται πως οι εταιρίες λόγω των εποχών είναι στριμωγμένες». Ανέφερε δε ότι συζητά με τις εταιρίες.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, αρνήθηκε τα περί ύπαρξης «φωτογραφικών διατάξεων» όπως και τα περί ελλιπών στοιχείων όσον αφορά το φυσικό αντικείμενο της υπηρεσίας.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι απαντήσεις του για τον ρόλο των υπηρεσιών αλλά και για την πολιτική επίβλεψη του όλου εγχειρήματος. Για τις υπηρεσίες, είπε ότι «παρακολουθούσαν» την υπόθεση αλλά την ίδια στιγμή ανέφερε ότι «δεν είχαμε ως Περιφέρεια τεράστια εμπειρία σε ΣΕΑ και ΣΔΙΤ. Χρειάζεται προσοχή και οι υπηρεσίες δεν το κατέχουν. Γι’ αυτό είχαμε και τεχνικό σύμβουλο».

Όσο για την πολιτική επίβλεψη, η απάντησή του ήταν: «Σε αυτή τη φάση είμαι εγώ. Πρώτα ήταν η κα Καλογιάννη», η οποία κα Καλογιάννη αποχώρησε, ωστόσο, από την Περιφέρεια Ηπείρου με την ανάληψη των νέων καθηκόντων της ως δημοτικής συμβούλου. Από την αποχώρηση της κας Καλογιάννη μέχρι… «αυτή τη φάση», υπάρχει εκ των πραγμάτων ένα χρονικό κενό. Τι είπε ο κ. Καχριμάνης , σε ένα σημείο της τοποθέτησής του; «Αν θέλετε τη γνώμη μου, μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει αυτό αλλά εγώ είχα πάρα πολλές εργασίες και δεν ασχολήθηκα με αυτό. Αν είχα ασχοληθεί, δεν θα είχαμε αυτό το πρόβλημα αυτό»!

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τον διαγωνισμό των led του Δήμου Ιωαννιτών, ακυρώθηκε και ο ανάλογος διαγωνισμός για τον Δήμο Πρέβεζας. Φορέας δημοπράτησης και για τα δύο έργα είναι η Περιφέρεια Ηπείρου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3