ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περιφέρεια: Δακτύλιος με ελλείψεις

Εικόνα του άρθρου Περιφέρεια: Δακτύλιος με ελλείψεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/09/2017, 18:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για το έργο του δακτυλίου της πόλης, από τον κόμβο Βογιάννου μέχρι το Πανηπειρωτικό Στάδιο (το οποίο «συμμετείχε» παράπλευρα στη μεγάλη διαμάχη του καλοκαιριού για την οδό Νιάρχου), γνωμοδότησε θετικά η επιτροπή περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου προεδρεύει η αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη. Η επιτροπή έκανε αποδεκτές ομόφωνα όλες τις παρατηρήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), με την κ. Καλογιάννη να κάνει λόγο για «μια τεκμηριωμένη εισήγηση». Η εισήγηση αυτή καταλήγει στο (γνωμοδοτικό) «ναι» συνοδεία όμως πολλών προϋποθέσεων, μερικές από τις οποίες είναι σε τεχνικό επίπεδο.

Τη ΜΠΕ αυτή ετοίμασε ο Δήμος Ιωαννιτών, ο οποίος θα είναι και ο φορέας υλοποίησης. Ο οδικός άξονας έχει ενταχθεί στο σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης του Δήμου, με προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ, με την προσδοκία ότι θα υλοποιηθεί μέσω του ΕΣΠΑ.

Ο δρόμος αυτός, συνολικού μήκους 4,36 χλμ., ξεκινά από τον ήδη κατασκευασμένο κυκλικό κόμβο της οδού Γεννηματά με την οδό Βογιάννου και καταλήγει λίγο πριν το Πανηπειρωτικό Στάδιο.  

Στο μεγαλύτερο μέρος η οδός ταυτίζεται ήδη με τις διανοιγμένες οδούς των ρυμοτομικών σχεδίων Ιωαννίνων, Ανατολής και Παμβώτιδας (οδός Γεννηματά και λεωφόροι Ειρήνης και Ιωνίας). Προβλέπονται δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, με κεντρική νησίδα, οκτώ ισόπεδοι κόμβοι, ποδηλατική και περιπατητική διαδρομή (η οποία σε κάποια σημεία παρουσιάζει ιδιαίτερα ανηφορική κλίση –άνω του 5%), αλλά και παράλληλο οδικό δίκτυο. Για την κατασκευή του οδικού άξονα, θα απαιτηθεί η κατεδάφιση οκτώ κτισμάτων (αποθήκες ή εγκαταλελειμμένα κτίσματα). Ένα τμήμα δε του δρόμου, περνάει μέσα από όρυγμα, που σε κάποιο σημείο φτάνει σε ύψος τα 8 μέτρα περίπου.

Μία από τις πιο σοβαρές παρατηρήσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου, αφορούν τα περί υδρολογικής διαχείρισης, δεδομένου και του γεγονότος ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλά ρέματα και τάφροι (όπως η περίφημη Λαγκάτσα). Οι υπηρεσίες εκτιμούν ότι σε αυτό το κομμάτι της ΜΠΕ υπάρχουν ελλείψεις όσον αφορά τον προσδιορισμό των λεκανών απορροής, τον υπολογισμό της παροχετευτικότητας (ιδίως σε περιόδους βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων), η προστασία των πρανών των τάφρων. Επιπλέον, στην εισήγηση αναφέρεται ότι σε μερικά σημεία ο υδροφόρος ορίζοντας είναι μόλις ένα μέτρο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Σημειωτέον δε ότι στον φάκελο της ΜΠΕ, υπάρχει η θετική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας. Στην εισήγηση, επισημαίνεται ακόμη ότι εκεί που προβλέπονται πασσαλότοιχοι μεγάλου ύψους (μέχρι 8 μέτρα), δεν παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία ελέγχου απορροής και εκτόνωσης υπόγειας υδροφορίας όπισθεν των υψηλών κατακόρυφων κατασκευών.

Ένα ακόμη ζήτημα που τίθεται εκ μέρους των υπηρεσιών, είναι ότι το παράλληλο οδικό δίκτυο δεν συνδέεται άμεσα με τον νέο οδικό άξονα στους ισόπεδους κυκλικούς κόμβους. Παρατήρηση γίνεται ακόμη και για το εκτιμώμενο εύρος κόστους των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων. Και οι παρατηρήσεις συνεχίζονται σε τρεις σελίδες Α4…

Κατά τη συζήτηση στην επιτροπή περιβάλλοντος, η κ. Καλογιάννη αρκέστηκε να πει, επικαλούμενη και την εισήγηση των υπηρεσιών, ότι «υπάρχουν ελλείψεις στον φάκελο». Κατά τα άλλα, δεν έγινε καμία άλλη αναφορά και καμία συζήτηση, με τα μέλη της επιτροπής να αποδέχονται το «ναι» με όρους και προϋποθέσεις. Ο αρμόδιος φορέας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back