Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο μεγάλος δακτύλιος προχωρά

Εικόνα του άρθρου Ο μεγάλος δακτύλιος προχωρά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/07/2020, 16:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον δρόμο της δημοπράτησης («θέμα ημερών» σύμφωνα με τη δημοτική αρχή) παίρνει ένα σημαντικό οδικό έργο της πόλης των Ιωαννίνων: η κατασκευή του οδικού άξονα «Πανηπειρωτικό Στάδιο-κόμβος Βογιάννου», του μεγάλου δακτυλίου, όπως αποκαλείται.

Το έργο, με προϋπολογισμό 27,3 εκατ. ευρώ, είναι ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», και είχε περάσει αρκετές περιπέτειες λόγω προσφυγών από πολίτες κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Ο συγκεκριμένος οδικός άξονας χαρακτηρίστηκε με ειδική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου ως «έργο γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας», η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. φύλλου 371/5-7-2020, τ. Δ’). Ένας χαρακτηρισμός που διευκολύνει τη διαδικασία των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, και που οδηγεί στην άμεση παράδοση των χώρων εκτέλεσης του έργου για την ανεμπόδιστη εκκίνηση και πρόοδο των εργασιών προκειμένου να μη χαθούν πόροι από το ΕΣΠΑ αλλά και για να επιτευχθεί η περιφερειακή ανάπτυξη.

Η ίδια διαδικασία έχει ακολουθηθεί και για το άλλο μεγάλο οδικό έργο της περιοχής, την ανακατασκευή της οδού Στ. Νιάρχου με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου.

Όσον αφορά το έργο του μεγάλου δακτυλίου, στο ΦΕΚ αναφέρεται ότι «υπάγονται στη διαδικασία του άρθρου 74 του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ακινήτων που έχουν κηρυχθεί κατά τις πάγιες διατάξεις με την υπ’ αρ. 47/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών για το έργο ‘Ολοκλήρωση μεγάλου δακτυλίου πόλης Ιωαννίνων (Κόμβος Πανηπειρωτικού Σταδίου-Κόμβος Βογιάννου». «Έτσι τα αρμόδια όργανα προβαίνουν στην κήρυξη των συμπληρωματικών απαλλοτριώσεων που αφορούν στην εκτέλεση του έργου» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών.

Με την ίδια ανακοίνωση, ο Δήμος ευχαριστεί τον πρόεδρο της Βουλής και βουλευτή Ιωαννίνων Κώστα Τασούλα, ο οποίος «κατανοώντας την αναγκαιότητα του έργου συνέβαλε καθοριστικά τόσο για την σχετική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου όσο και για την ταχύτατη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης».

Ο μεγάλος δακτύλιος ξεκινά από τον ήδη κατασκευασμένο ισόπεδο κυκλικό κόμβο στη συμβολή της λεωφόρου Γεννηματά με την οδό Βογιάννου και καταλήγει στη συμβολή της οδού πρόσβασης προς το Πανηπειρωτικό Στάδιο με την οδό Ιωαννίνων του Δημοτικού Διαμερίσματος Ανατολής. Έχει συνολικό μήκος 4.360 μ. περίπου.

Στο μεγαλύτερο μήκος του, ο οδικός αυτός άξονας ταυτίζεται με τις ήδη διανοιγμένες οδούς των ρυμοτομικών σχεδίων Ιωαννίνων, Ανατολής και Παμβώτιδας (οδός Γεννηματά και Λεωφόροι Ιωνίας, Ειρήνης). Η αρτηρία σε όλα τα τμήματά της αποτελείται από δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Το πλάτος της κάθε λωρίδας κυκλοφορίας ανέρχεται σε 3,25μ. Το έργο περιλαμβάνει οκτώ ισόπεδους κυκλικούς κόμβους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back