Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ξεμπλοκάρει» ο μεγάλος δακτύλιος

Εικόνα του άρθρου «Ξεμπλοκάρει» ο μεγάλος δακτύλιος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/05/2021, 01:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον δρόμο της δημοπράτησης παίρνει ένα σημαντικό έργο του Δήμου Ιωαννιτών. Πρόκειται για τον οδικό άξονα «Κόμβος Βογιάννου-Πανηπειρωτικό Στάδιο» (ή, όπως αποκαλείται, ο μεγάλος δακτύλιος) που είναι ενταγμένος στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» με προϋπολογισμό 27,3 εκατ. ευρώ.

Το οδικό αυτό έργο είχε «μπλοκάρει» τον τελευταίο χρόνο λόγω της αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων αλλά και αναβολών. Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (με τηλεδιάσκεψη), ο ορισμός προσωρινής τιμής μονάδας αποζημίωσης για τις απαλλοτριώσεις συζητήθηκε σήμερα στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων.

Η συζήτηση στο δικαστήριο του ορισμού της προσωρινής τιμής μονάδας ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να προχωρήσει ο φορέας υλοποίησης, ο Δήμος Ιωαννιτών δηλαδή, στη δημοπράτηση του έργου, «ενός έργου ζωτικής σημασίας για την πόλη» όπως είπε ο κ. Ελισάφ. Μια ανάλογη εξέλιξη με τις απαλλοτριώσεις υπήρχε σήμερα και για την Παράκαμψη της Νικόπολης, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο μεγάλος δακτύλιος ξεκινά από τον ήδη κατασκευασμένο ισόπεδο κυκλικό κόμβο στη συμβολή της λεωφόρου Γεννηματά με την οδό Βογιάννου και καταλήγει στη συμβολή της οδού πρόσβασης προς το Πανηπειρωτικό Στάδιο με την οδό Ιωαννίνων του Δημοτικού Διαμερίσματος Ανατολής. Έχει συνολικό μήκος 4.360 μ. περίπου.

Στο μεγαλύτερο μήκος του, ο οδικός αυτός άξονας ταυτίζεται με τις ήδη διανοιγμένες οδούς των ρυμοτομικών σχεδίων Ιωαννίνων, Ανατολής και Παμβώτιδας (οδός Γεννηματά και Λεωφόροι Ιωνίας, Ειρήνης). Η αρτηρία σε όλα τα τμήματά της αποτελείται από δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Το πλάτος της κάθε λωρίδας κυκλοφορίας ανέρχεται σε 3,25μ. Το έργο περιλαμβάνει οκτώ ισόπεδους κυκλικούς κόμβους.

Υπενθυμίζεται ότι για το έργο του μεγάλου δακτυλίου, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων έχει εκφράσει τις ενστάσεις του, θέτοντας το ζήτημα της καταστροφής του υγρότοπου Τσαμαρά, στην Ανατολή.


* Φωτό αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back