Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το «πείραμα» της μιας (παγκόσμιας) μέρας

Εικόνα του άρθρου Το «πείραμα» της μιας (παγκόσμιας) μέρας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/06/2022, 20:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η 3η Ιουνίου έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου (από το 2018), και ο Δήμος Ιωαννιτών αποφάσισε να την τιμήσει και να κάνει «ένα ‘πείραμα’ κινητικότητας χωρίς να διαταραχθεί η καθημερινότητα της πόλης», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το «πείραμα» αυτό θα γίνει σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο, το Αστικό ΚΤΕΛ και τον Ποδηλατικό Αθλητικό Σύλλογο Ιωαννίνων. Τις δράσεις που θα γίνουν αύριο στην πόλη, τις παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος.

Αυτές οι δράσεις είναι:

-Πιλοτική εφαρμογή του μέτρου των 30 χιλιομέτρων την ώρα. Σε όλους τους δρόμους της πόλης το όριο ταχύτητας για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες θα είναι 30χλμ/ώρα. Ο κ. Αρλέτος ανέφερε ότι το μέτρο αυτό εντάσσεται στον σχεδιασμό που έχει ξεκινήσει ο Δήμος Ιωαννιτών για την ενσωμάτωση του ποδηλάτου στην καθημερινή ζωή της πόλης μέσω της εκπόνησης της «Μελέτης Ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των πολιτών στον σχεδιασμό ενσωμάτωσης του ποδηλάτου στην καθημερινή ζωή της πόλης» και την υλοποίηση των συμμετοχικών εργαστηρίων.

-Αποσυμφόρηση του κέντρου με τη χρήση της αστικής συγκοινωνίας. Θα γίνουν δύο διαδρομές με τη συνδρομή του Αστικού ΚΤΕΛ, όπου οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν δωρεάν, με δύο μίνι λεωφορεία, προς και από το κέντρο. Οι διαδρομές είναι οι ακόλουθες:

1η Διαδρομή: Λεωφ. Δωδώνης (Δικαστικό Μέγαρο)-Δομπόλη-Πλατεία Ομήρου-Σουλίου-Πυρσινέλλα-Λεωφ. Δωδώνης (Δικαστικό Μέγαρο)

2η Διαδρομή: Πλατεία Πύρρου (Όαση)-Μπιζανίου-ΚΑ’ Φεβρουαρίου-Βογιάνου-Λεωφ. Κάρολου Παπούλια-Γαριβάλδη-Εθνικής Αντιστάσεως-Αβέρωφ-Πλατεία Πύρρου (Όαση)

Οι ώρες μετακίνησης είναι 08:30, 12:30, 18:30 και 20:30

 «Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι με την πιλοτική εφαρμογή των παραπάνω μέτρων, η οποία συμπίπτει με τις πανελλήνιες εξετάσεις, δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί καμία ανησυχία στα παιδιά και στις οικογένειές τους. Αντιθέτως αποσκοπούμε στη διευκόλυνση της μετακίνησής τους εκείνη την ημέρα» είπε ο κ. Αρλέτος, ο οποίος ευχαρίστησε για τη συνδρομή τους τη Διεύθυνση Τροχαίας Ιωαννίνων και τη Δημοτική Αστυνομία Ιωαννίνων.

Εκ μέρους του Αστικού ΚΤΕΛ, ο πρόεδρός του Στέφανος Μουστακλής επεσήμανε ότι η «η επιχείρηση δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο και είναι για μία ακόμη φορά παρούσα σε δράσεις του Δήμου, που έχουν αποτύπωμα στην καθημερινότητα της πόλης».

Ο κ. Αρλέτος έκανε ακόμα γνωστό ότι θα χρηματοδοτηθεί με 440.000 ευρώ, μέσω προγράμματος, και η δημιουργία ενός δικτύου ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Τέλος, από 3 έως 5 Ιουνίου θα διοργανωθούν διασυλλογικοί αγώνες από τον Ποδηλατικό Αθλητικό Σύλλογο Ιωαννίνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back