ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το παζλ της διαχείρισης των απορριμμάτων

Εικόνα του άρθρου Το παζλ της διαχείρισης των απορριμμάτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/12/2020, 23:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τους τελευταίους μήνες, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει εμπλακεί σε έναν… ιδιότυπο «πόλεμο» με τη διαχείριση των απορριμμάτων να αποτελεί και πάλι το διακύβευμα.

Από τη μια μεριά ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου που, όντας πια ενιαίος, προσπαθεί να αναλάβει τις ευθύνες του και να αποκτήσει μια δυναμική βάση. Και από την άλλη ο Δήμος Ιωαννιτών (που μαζί κυρίως με τον Δήμο Ζίτσας) αμφισβητεί έντονα τον ΦοΔΣΑ Ηπείρου, με αφορμή την εφαρμογή της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής.

Το αποκορύφωμα των κακών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών ήρθε με την έγκριση της μελέτης από τον ΦοΔΣΑ για τη λειτουργία των σταθμών μεταφόρτωσης των απορριμμάτων που προβλέπει την ανάθεση της υπηρεσίας για 7+3 χρόνια σε ιδιώτη και με προϋπολογισμό που φτάνει στα 30 εκατ. ευρώ. Αν και ο ΦοΔΣΑ πήρε απόφαση να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου, τα πάντα φαίνεται ότι έχουν «παγώσει» δεδομένου ότι ο Δήμος Ιωαννιτών, που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός απορριμμάτων στην Ήπειρο, διαφωνεί. Είναι προφανές ότι ο ΦοΔΣΑ δείχνει μια ανεκτική στάση, ενώ ο Δήμος Ιωαννιτών φαίνεται να αφήνει περιθώρια, όχι μεγάλα, για την επίτευξη κάποιας συνεννόησης.

«Όλα τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί θα κωδικοποιηθούν από τη δημοτική αρχή και θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης με τη διοίκηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου»: Αυτή είναι η θέση της δημοτικής αρχής Μωυσή Ελισάφ όπως αποτυπώνεται σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε σήμερα μετά την πολύωρη συνάντηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο (χωρίς παρουσία των ΜΜΕ).

Η σύσκεψη αυτή προκλήθηκε μετά από πρόταση του επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρου Νάτση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε αυτήν συμμετείχαν ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Αρλέτος, Βαγγέλης Πήχας και Βασίλης Βλέτσας (που μετέχουν στο Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ) και σχεδόν όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων –Θωμάς Μπέγκας (και αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ) Τατιάνα Καλογιάννη, Λάζαρος Νάτσης,  Όλυ Τσουμάνη και Άρης Μπαρτζώκας- αλλά και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Στη συζήτηση δεν ειπώθηκε κάτι διαφορετικό. Επί της ουσίας έγινε μια επανάληψη των όσων έχουν ειπωθεί δημόσια τον τελευταίο καιρό μέσω είτε δηλώσεων είτε τοποθετήσεων ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα της εξάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας. Βέβαια, μέχρι σήμερα, η δημοτική αρχή δεν έχει ξεκαθαρίσει με σαφήνεια όλα τα σημεία διαφωνίας με τη μελέτη για τη λειτουργία των σταθμών μεταφόρτωσης με εξαίρεση τη χρονική διάρκεια της σύμβασης. Αυτό αναμένεται να γίνει μετά «την κωδικοποίηση των ερωτημάτων και των προβληματισμών -κάτι που θα έπρεπε να γίνει όμως πολύ νωρίτερα.

Οι ενδεχομένως καλές προθέσεις του Δήμου Ιωαννιτών στην όλη υπόθεση… κολλάνε όμως και στην πρωτοβουλία του για τη δημιουργία ενός ΦοΔΣΑ σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων (για «τη διερεύνηση της δυνατότητας» δημιουργίας ενός τέτοιου ΦοΔΣΑ, όπως συχνά υποστηρίζει ο κ. Ελισάφ) με το επιχείρημα ότι μπορεί να υπάρξουν φθηνότερα τέλη χωρίς μέχρι στιγμής να αναδεικνύεται κάτι τέτοιο από κάποια οικονομικοτεχνική μελέτη. Η πρωτοβουλία αυτή κάθε άλλο παρά συμβάλλει σε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το ΦοΔΣΑ.

Βέβαια, το παράδοξο υφίσταται: Πώς ένας Δήμος μπορεί να συζητά ειλικρινά με τον ΦοΔΣΑ Ηπείρου όταν επί της ουσίας δεν τον αποδέχεται ή έστω δεν τον αντιμετωπίζει με την αρχή της καλής πίστης;

Η τήρηση της αρχής της καλής πίστης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιλυθεί το μείζον αυτό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Και η καλή πίστη πρέπει να υπάρχει και από τις δύο πλευρές. Γιατί και ο ΦοΔΣΑ πρέπει να δώσει επαρκείς απαντήσεις για τη μελέτη, πέραν των όποιων πολιτικών συσχετισμών εντός του.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back