Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Πατήστε «παύση» στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης

Εικόνα του άρθρου Πατήστε «παύση» στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/03/2023, 00:27
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο Έλον Μασκ και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων τεχνητής νοημοσύνης και στελεχών της βιομηχανίας ζητούν εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη συστημάτων ισχυρότερων από το GPT-4 της OpenAI που μόλις κυκλοφόρησε, σε μια ανοιχτή επιστολή που επικαλείται πιθανούς κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το OpenAI, το οποίο υποστηρίζεται από τη Microsoft, παρουσίασε την τέταρτη έκδοση του προγράμματος GPT (Generative Pre-trained Transformer) AI, το οποίο έχει εντυπωσιάσει τους χρήστες με το τεράστιο εύρος εφαρμογών του, από τη συμμετοχή των χρηστών σε συνομιλίες που μοιάζουν με ανθρώπινες, μέχρι τη σύνθεση τραγουδιών και την περίληψη μακροσκελών εγγράφων.

Η επιστολή, που δημοσιεύθηκε από το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Future of Life Institute και υπογράφηκε από περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του Μασκ, ζητά να σταματήσει η ανάπτυξη προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης μέχρι να αναπτυχθούν, να εφαρμοστούν και να ελεγχθούν από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες κοινά πρωτόκολλα ασφαλείας για τέτοιου είδους σχέδια.

«Τα ισχυρά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να αναπτυχθούν μόνο όταν είμαστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματά τους θα είναι θετικά και οι κίνδυνοι τους θα είναι διαχειρίσιμοι», αναφέρεται στην επιστολή.

Η επιστολή περιγράφει λεπτομερώς τους πιθανούς κινδύνους για την κοινωνία και τον πολιτισμό από τα ανταγωνιστικά προς τον άνθρωπο συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με τη μορφή οικονομικών και πολιτικών διαταραχών και καλεί τους προγραμματιστές να συνεργαστούν με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τη διακυβέρνηση και τις ρυθμιστικές αρχές.

Οι ανησυχίες εντείνονται καθώς η Europol μόλις την περασμένη Δευτέρα εξέφρασε τις ανησυχίες της σχετικά με την προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη, όπως το ChatGPT, προειδοποιώντας για την πιθανή κατάχρηση του συστήματος σε απόπειρες phishing, παραπληροφόρησης και εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο.

Με πληροφορίες από το Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back