ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ποιος είπε ότι η Κυρα Φροσύνη ήταν προφήτης;

Εικόνα του άρθρου Ποιος είπε ότι η Κυρα Φροσύνη ήταν προφήτης;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/04/2023, 21:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η αυγή του 2023 συνδυάστηκε με τις πρώτες ευρείας χρήσης εφαρμογές του ChatGPT, μιας εκδοχής τεχνητής νοημοσύνης που ως πρωτότυπο, ξεκίνησε να λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2022.

Το ChatGPT, ας πούμε μια πιο έξυπνη εκδοχή των αυτόματων συνομιλιών εξυπηρέτησης πελατών (αν και είναι πολύ περισσότερα από αυτό), το αναπτύσσει η OpenAI, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο.

Φυσικά, η OpenAI δεν είναι ακριβώς «φιλανθρωπικός οργανισμός», καθώς στη σύστασή της συμμετείχαν τύποι σαν τον Ίλον Μασκ και η συνολική επένδυση είναι κάπου στο 1 δις δολάρια.

Τι είναι όμως το ChatGPT; Ας το αφήσουμε να αυτοσυστηθεί:

«Το ChatGPT είναι ένα μεγάλο μοντέλο γλώσσας που βασίζεται στην αρχιτεκτονική GPT (Generative Pre-trained Transformer) και εκπαιδεύεται από την OpenAI. Το μοντέλο αυτό χρησιμοποιείται για την παραγωγή φυσικής γλώσσας και απαντήσεων σε ερωτήσεις, βασισμένες στα δεδομένα και τις πληροφορίες που έχει εκπαιδευτεί. Το ChatGPT χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές, όπως η αυτόματη απάντηση σε ερωτήσεις, η γεννήτρια κειμένου, η μετάφραση κειμένου, η σύνθεση μουσικής, κ.α. Το ChatGPT θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα μοντέλα γλώσσας που έχουν δημιουργηθεί έως σήμερα».

Αυτή είναι η απάντηση που θα πάρετε, αν μπείτε στην εφαρμογή και ρωτήσετε «τι είναι το ChatGPT». Αυτό κάνει. Απαντάει αυτόματα, όχι όμως ως απλό generator όπως άλλες, παλιότερες μηχανές, αλλά μαθαίνοντας και εμπλουτίζοντας πληροφορίες και λόγο.

Ήρθε λοιπόν η ώρα που περιέγραψαν ο Άσιμοφ και ο Φίλιπ Ντικ;

Όχι ακριβώς.

Παρά τις τεράστιες δυνατότητες που το συνοδεύουν, αλλά και μπορούν να αναγνωριστούν εύκολα με μια μικρή του χρήση, το ChatGPT έχει πολύ δρόμο ακόμα.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ήπειρο, αλλά και τις ελληνικές ερωτήσεις, οι απαντήσεις του κυμαίνονται από ανακριβείς ως αστείες:

Για παράδειγμα, αν το ρωτήσετε «Tι γνωρίζεις για την Ήπειρο;» στα ελληνικά, θα επιστρέψει την εξής απάντηση:

«Η Ήπειρος είναι μια περιοχή στην νοτιοανατολική Ευρώπη και βόρεια της Μεσογείου. Αποτελείται κυρίως από ένα υψηλοίστατο οροπέδιο, το οποίο περιλαμβάνει τα βουνά των Πινδών, και διαχωρίζεται από τη Θεσσαλία με το φαράγγι των Μετεώρων. Η Ήπειρος αποτελείται από τέσσερα κράτη: την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Επαρχία του Ιωαννίνων στη βόρεια Ήπειρο της Ελλάδας. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Ήπειρου ομιλούν την αλβανική ή την ελληνική γλώσσα, ενώ υπάρχουν επίσης μικρότερες μειονότητες που μιλούν τη βλαχική και την αρβανίτικη. Η Ήπειρος έχει μια πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά, με σημαντικά αρχαιολογικά αξιοθέατα και μνημεία, όπως οι αρχαίες πόλεις του Δυρραχίου και της Νικόπολης. Επίσης, η περιοχή είναι γνωστή για την όμορφη φύση της, με πλούσια βλάστηση, καταρράκτες, λίμνες και φαράγγια».

Μπορεί δηλαδή να προκαλέσει μέχρι και… διπλωματική διένεξη, με θέσεις όπως για το ποια γλώσσα μιλάνε οι κάτοικοι ή και αν υπάρχουν μειονότητες, που είναι τουλάχιστον επικίνδυνες.

Στα αγγλικά, τα καταφέρνει λίγο καλύτερα:

«What do you know about Epirus, Greece?
Epirus is a region  located in northwestern Greece, bordering Albania and the regions of  Thessaly and Western Macedonia. The region is characterized by its  mountainous terrain, including the Pindus Mountains and the Vikos Gorge,  which is one of the deepest gorges in the world. Epirus has a rich  history and cultural heritage, with significant archaeological sites and  monuments, such as the ancient city of Dodona, the Necromanteion of  Acheron, and the ruins of the ancient city of Nikopolis. The region also  has a number of notable cultural traditions, including the polyphonic  singing style of the Albanian-speaking minority communities, as well as a  distinct culinary tradition that features local specialties such as  feta cheese, pies, and meat dishes. The region is home to a number of  vibrant towns and cities, including the city of Ioannina, which is the  capital of the region and is located on the shores of Lake Pamvotis.  Other notable towns in the region include Arta, Preveza, and  Igoumenitsa, which is a major port for ferry services to Italy and other  destinations in the Mediterranean».

Δεν είναι δα καμιά απόρρητη πληροφορία, μια περιγραφή της Ηπείρου που μπορεί να βρεθεί σε ανοιχτές πρωτοβουλίες όπως η Wikipedia. Αν το ρωτήσετε όμως (στα ελληνικά) για τους πολιτικούς της περιοχής, τα αποτελέσματα είναι ενίοτε σπαρταριστά:

«Τι γνωρίζεις για τον Κωνσταντίνο Τασούλα, πρόεδρο της ελληνικής Βουλής;

Συγγνώμη, αλλά δεν υπάρχει κάποιος Κωνσταντίνος Τασούλας που να είναι Πρόεδρος της Βουλής στην Ελλάδα. Εάν έχεις άλλες πληροφορίες ή πληροφορίες για το άτομο που έχεις κατά νου, μπορείς να μου τις παραθέσεις και θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω».

Ή επίσης:

«Τι γνωρίζεις για τον Αλέξανδρο Καχριμάνη;
Ο Αλέξανδρος  Καχριμάνης είναι ένας Έλληνας επιχειρηματίας και επενδυτής, ιδρυτής της  εταιρείας "Marfin Investment Group" (MIG), η οποία είναι μια από τις  μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων στην Ελλάδα. Ο Καχριμάνης γεννήθηκε  στην Αθήνα το 1952 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.Πέρα από  την MIG, ο Καχριμάνης έχει επενδύσει σε πολλούς τομείς, όπως η τράπεζα  Eurobank, οι αεροπορικές εταιρείες Olympic Air και Aegean Airlines, και η  εταιρεία ασφαλειών Interamerican. Εκτός από την επιχειρηματική του  δραστηριότητα, ο Καχριμάνης είναι γνωστός για τη φιλανθρωπική του  δραστηριότητα και έχει στηρίξει πολλές κοινωνικές και πολιτιστικές  πρωτοβουλίες στην Ελλάδα. Επίσης, έχει υπηρετήσει ως πρόεδρος της Ένωσης  Ελλήνων Επιχειρηματιών και Εργοδοτών».

Ή ακόμα:

«Ποια είναι η Μερόπη Τζούφη;

Η Μερόπη Τζούφη είναι μια γνωστή Ελληνίδα δημοσιογράφος και παρουσιάστρια ειδήσεων. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980 και έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ξεκίνησε την καριέρα της στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, όπου παρουσίαζε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων και άλλα δημοσιογραφικά προγράμματα».

«Τι γνωρίζεις για τον Δημήτριο Παπαγεωργίου, δικηγόρο και δήμαρχο Ιωαννίνων;

Λυπάμαι, αλλά δεν υπάρχει κάποιος γνωστός δικηγόρος με το όνομα Δημήτριος Παπαγεωργίου στα Ιωάννινα που να έχει ιδιαίτερη γνωστότητα ή να έχει κάποιο ιδιαίτερο έργο. Εάν έχεις άλλες πληροφορίες ή πληροφορίες για το άτομο που έχεις κατά νου, μπορείς να μου τις παραθέσεις και θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω».

Τα πράγματα δεν πάνε καλύτερα στην ιστορία και τους μύθους:

«Ποια ήταν η κυρα Φροσύνη;
Η Κυρά Φροσύνη ήταν μια γριά που  ζούσε στην Αθήνα του 19ου αιώνα και έγινε γνωστή ως προφήτισσα και  θαυματουργός. Σύμφωνα με την παράδοση, η Κυρά Φροσύνη ήταν ικανή να  προβλέπει το μέλλον και να θεραπεύει ασθματικούς και άλλους ανθρώπους με  τη δύναμη των λέξεων της. Η Κυρά Φροσύνη ήταν πολύ δημοφιλής στον λαό  της Αθήνας και συχνά αναζητούνταν από ανθρώπους που ζητούσαν τη βοήθειά  της. Η φήμη της έφτασε μέχρι και στον βασιλιά της εποχής, Όθωνα, ο  οποίος είχε εκφράσει την πεποίθησή του στις δυνάμεις της. Η Κυρά Φροσύνη  πέθανε το 1850 και από τότε έχει γίνει ένας θρύλος της λαϊκής παράδοσης  της Αθήνας. Η ιστορία της Κυράς Φροσύνης έχει εμπνεύσει αρκετά έργα  λογοτεχνίας, θεάτρου και κινηματογράφου».

Σημειώνεται ότι πάντα, τα αποτελέσματα είναι καλύτερα στα αγγλικά, καθότι ακόμα το επίπεδο μάθησης του chat είναι σχετικά χαμηλό.

Δείτε, για παράδειγμα:

«Tι ξέρεις για τα Γιάννενα;

Τα Γιάννενα είναι μια πόλη της βορειοδυτικής Ελλάδας, η οποία βρίσκεται στην περιφέρεια Ηπείρου και είναι η πρωτεύουσα του νομού Ιωαννίνων. Οι πρώτες αναφορές για την πόλη χρονολογούνται από την εποχή των Αργείων και της Επιδαύρου. Τα Γιάννενα έχουν πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά. Η παλιά πόλη των Γιαννενίων (sic) είναι γνωστή για την πολυποίκιλη αρχιτεκτονική της και τα μνημεία της, όπως το Κάστρο των Γιαννιτσών, το Αρχαιολογικό Μουσείο των Γιαννίνων και η Καθεδρική του Αγίου Ιωάννη. Επίσης, οι λίμνες των Γιαννίνων είναι ένας από τους κυριότερους φυσικούς θησαυρούς της περιοχής».

Η ίδια ερώτηση στα Αγγλικά:

«What do you know about Ioannina, Greece? »
Ioannina  is a city located in the northwestern part of Greece, in the region of  Epirus. It is the capital and largest city of the region, and is  situated on the shore of Lake Pamvotis. The city has a rich history and  cultural heritage, with numerous monuments and landmarks that attest to  its long and storied past.One of the most notable attractions in  Ioannina is the Byzantine-era castle that sits atop a hill overlooking  the city. The castle was built in the 6th century AD and has been  expanded and fortified over the centuries. It is home to several museums  and exhibitions, as well as a number of historic churches and mosques.  Another popular attraction in Ioannina is the Lake Pamvotis, which is  the largest lake in Epirus. The lake is surrounded by lush forests and  mountains and is home to several small islands, including Nissi, which  is accessible by boat. Visitors can also take a stroll along the  lakefront promenade or enjoy a meal at one of the many restaurants and  cafes that line the shore».

Στα αθλητικά πάντως, τα καταφέρνει καλύτερα:

«Who is Rodrigo Nahuel Erramuspe?

Rodrigo Nahuel Erramuspe is an Argentine football player who currently plays as a central defender for Club Deportivo Universidad de Concepción in the Chilean Primera División. He was born on January 18, 1994, in Buenos Aires, Argentina.Erramuspe began his professional career at the Argentine club Lanús in 2014, and he has also played for other Argentine clubs such as Defensa y Justicia and Club Atlético San Martín. In 2020, he joined Universidad de Concepción in Chile».

To ChatGPT και οι μελλοντικοί ανταγωνιστές του, είναι ένα κομμάτι του τεχνολογικού μέλλοντος του κόσμου. Δεν πρόκειται να υποκαταστήσει ποτέ εξ ολοκλήρου την ανθρώπινη δημιουργία, αλλά θα είναι ένα από τα πιο εξαιρετικά (και τρομερά, αν ξαναδούμε τη σειρά των «Εξολοθρευτών» πχ), δημιουργήματά της. Πριν από μερικές μέρες, ένας από τους επενδυτές του OpenAI, o «σύγχρονος Λεξ Λούθορ» Ίλον Μασκ, συνυπέγραψε με άλλους 999 ανθρώπους (μεταξύ των οποίων και ο συνιδρυτής της Apple Στιβ Βόζνιακ), το αίτημα για «παύση» ενός εξαμήνου στην ανάπτυξη των συστημάτων GPT.

«Τα ισχυρά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να αναπτυχθούν μόνο όταν είμαστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματά τους θα είναι θετικά και οι κίνδυνοι τους θα είναι διαχειρίσιμοι», αναφέρεται στην επιστολή.

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις έγιναν στο ChatGPT Mar 14 Version

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back