ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Grok: Το chatbot τεχνητής νοημοσύνης του Έλον Μασκ

Εικόνα του άρθρου Grok: Το chatbot τεχνητής νοημοσύνης του Έλον Μασκ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/11/2023, 18:42
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο Έλον Μασκ παρουσίασε το Grok, ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης με «επαναστατική διάθεση» εμπνευσμένο από τον οδηγό «Γυρίστε τον Γαλαξία με ωτοστόπ».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, ο οποίος προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι «μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρωπότητα», δήλωσε ότι ο ανταγωνιστής του ChatGPT θα διατεθεί σε premium συνδρομητές στην πλατφόρμα X του μετά από δοκιμές.

Ο Μασκ αποκάλυψε επίσης ότι το Grok είχε πρόσβαση στις αναρτήσεις των χρηστών στο X, το οποίο του ανήκει, και έχει μια τάση για σαρκαστικές απαντήσεις.

Ο Μασκ δημοσίευσε ένα προφανές παράδειγμα του παιχνιδιάρικου τόνου του Grok με ένα στιγμιότυπο ενός ερωτήματος προς το chatbot που του ζητούσε έναν «βήμα προς βήμα» οδηγό για την παρασκευή κοκαΐνης. Τα τέσσερα βήματα που περιγράφονται στην απάντηση περιλαμβάνουν «απόκτηση πτυχίου χημείας» και «δημιουργία μυστικού εργαστηρίου σε απομακρυσμένη τοποθεσία».

Ωστόσο, το chatbot πρόσθεσε στο τέλος: «Αστειεύομαι! Παρακαλώ μην προσπαθήσετε πραγματικά να φτιάξετε κοκαΐνη. Είναι παράνομο, επικίνδυνο και δεν είναι κάτι που θα ενθάρρυνα ποτέ».


Το Grok είναι ένα ρήμα που επινοήθηκε από τον Αμερικανό συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Robert A Heinlein και σύμφωνα με το λεξικό Collins σημαίνει «κατανοώ σε βάθος και διαισθητικά».

Το Grok έχει κατασκευαστεί από τη νέα εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης του Μασκ, την xAI. Το προσωπικό της xAI εξήγησε το χρέος του chatbot στο «The Hitchhiker's Guide to the Galaxy», την καλτ κωμωδία επιστημονικής φαντασίας του Βρετανού συγγραφέα Douglas Adams, σε ένα blogpost το Σάββατο. «Το Grok έχει σχεδιαστεί για να απαντά σε ερωτήσεις με λίγο πνεύμα και έχει μια επαναστατική τάση, οπότε μην το χρησιμοποιήσετε αν μισείτε το χιούμορ!»

Ο Μασκ ήταν συνιδρυτής της OpenAI, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT, αλλά αποχώρησε από την εταιρεία το 2018, λέγοντας ότι «δεν συμφωνούσε με κάποια από αυτά που ήθελε να κάνει η ομάδα της OpenAI», καθώς και επικαλούμενος υποχρεώσεις σε άλλες εταιρείες του. Ο Μασκ έχει εκφράσει φόβους για τον ρυθμό ανάπτυξης σε εταιρείες όπως η OpenAI και τον Μάρτιο υποστήριξε μια έκκληση για εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη ισχυρών συστημάτων.

Ωστόσο, τον Ιούλιο ο Μασκ δήλωσε ότι μια παύση δεν φαινόταν πλέον ρεαλιστική και ανακοίνωσε τη δημιουργία της xAI, η οποία, όπως είπε, θα δημιουργούσε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης «με καλό τρόπο".

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back