ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάρκο τεχνολογίας: 20 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Εικόνα του άρθρου Πάρκο τεχνολογίας: 20 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/11/2022, 23:08
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το αποκαλούμενο πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας πήρε το πράσινο φως για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρ. Δήμας.

Η σχετική απόφαση, που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» αφορά χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ (19,7 εκατ. ευρώ, συγκεκριμένα) κι όχι 25 εκατ. ευρώ όπως αναμενόταν, με την υποσημείωση «χωρίς επιπλέον συνεισφορά του εθνικού σκέλους του Προγράμματος του ΠΔΕ για τις δαπάνες ΦΠΑ» να καταγράφεται.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του πάρκου, σύμφωνα και με την πρόταση που κατέθεσε εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου ο φορέας λειτουργίας, η αναπτυξιακή εταιρία «Ήπειρος», ανέρχεται σε 49 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 29,3 εκατ. ευρώ δηλαδή αποτελούν ιδιωτική συμμετοχή. Όπως έχει πει ουκ ολίγες φορές ο κ. Καχριμάνης, τα της ιδιωτικής συμμετοχής θα καλυφθούν από δάνειο κατά το ήμισυ και από ενοίκια των εταιριών. Το δάνειο προορίζεται να ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Πριν από δύο εβδομάδες περίπου, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι «έχει το δικαίωμα η Περιφέρεια να λάβει δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που σημαίνει ότι έχει διασφαλιστεί το 75% της συνολικής χρηματοδότησης του έργου». Με τα νέα δεδομένα, το δάνειο που πρέπει να πάρει η Περιφέρεια (ή η αναπτυξιακή εταιρία «Ήπειρος») για τη δημιουργία του πάρκου ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ περίπου.

Μετά και τις εξελίξεις με το Ταμείο Ανάκαμψης, η περιφερειακή αρχή θα πρέπει να ενημερώσει για τα επόμενα βήματά της όσον αφορά τη δανειοδότηση αλλά και τη μορφή που θα έχουν ακριβώς τα προκαταβολικά μισθώματα από εταιρίες…

Το πάρκο έχει χωροθετηθεί σε έκταση της Πεδινής απέναντι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Την έκταση την παραχώρησε στην Περιφέρεια Ηπείρου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back