πλαισιο πισω tc1
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάρκο Πυρσινέλλα: δημοπρατείται το έργο της ανάπλασης

Εικόνα του άρθρου Πάρκο Πυρσινέλλα: δημοπρατείται το έργο της ανάπλασης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/12/2022, 16:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ενάμιση μήνα μετά την ένταξη του έργου της ανάπλασης του πάρκου Πυρσινέλλα (Γιαννιώτικο Σαλόνι) με προϋπολογισμό 9 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., ο Δήμος Ιωαννιτών προχωρά στη διαδικασία της δημοπράτησης.

Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε σε σημερινή της συνεδρίαση την έγκριση των όρων δημοπράτησης του πάρκου, το οποίο, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, αποτέλεσε προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή. Aναφέρεται ακόμη ότι ο Δήμος, λίγες βδομάδες μετά την ένταξη, «προχωρά στη δημοπράτηση τηρώντας απαρέγκλιτα τα χρονοδιαγράμματα με σκοπό τους πρώτους μήνες του νέου έτους να έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος και να ξεκινήσουν οι εργασίες». Σημειωτέον ότι οι διαδικασίες για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πιο απλές από ό,τι για τα έργα του ΕΣΠΑ. Για παράδειγμα δεν απαιτείται προέγκριση δημοπράτησης.

Στην ανακοίνωση του Δημαρχείου, φιλοξενείται και δήλωση του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ ο οποίος ευχαριστεί τις υπηρεσίες και τους συνεργάτες του και κάνει λόγο για υλοποίηση μιας δέσμευσης όπως και «ένα εμβληματικό έργο». «Το πάρκο Πυρσινέλλα θα μεταμορφωθεί και θα αποτελέσει έναν πραγματικό πνεύμονα. Μέσα από τα έργα ανάπλασης θα γίνουν όλες οι υποδομές που θα το μετατρέψουν σε σημείο συνάντησης, ψυχαγωγίας, άθλησης ενώ θα μπορεί να φιλοξενήσει δράσεις και εκδηλώσεις όλη την διάρκεια του έτους» αναφέρει.

Το έργο που θα δημοπρατηθεί, μετά το «πράσινο φως» της Οικονομικής Επιτροπής, έχει προϋπολογισμό 8.040.000 ευρώ. Σε αυτό δεν περιλαμβάνονται τα υποέργα της υπογειοποίησης δικτύων ΔΕΗ και των έξυπνων εφαρμογών, για τα οποία εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν νέοι διαγωνισμοί.Από τους βασικούς άξονες της ανάπλασης είναι ο επανασχεδιασμός του δικτύου διαδρομών εντός του πάρκου. Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία έγινε από τις υπηρεσίες του Δήμου, οι μαλακές χωμάτινες διαδρομές παραμένουν ενώ στις «σκληρές» διαδρομές θα υπάρξει αντικατάσταση του υλικού. Επίσης θα υπάρξει ένας συνδυασμός μαλακών και πιο σκληρών διαδρομών.

Επίσης, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του Δήμου, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, έχουν ως εξής:

-Χώρος στάθμευσης. Οριοθετείται ο χώρος του parking και ορίζεται η δυναμικότητά του (προβλέπονται και θέσεις ΑμεΑ).

-Ξύλινη αποθήκη. Το κτίσμα, μετά την αποκατάστασή του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης/πληροφόρησης.

-Φυλάκιο κεντρικής εισόδου. Θα λειτουργεί ως πολύπλευρος χώρος ενημέρωσης επισκεπτών και ως χώρος φύλαξης ποδηλάτων.

-Εκπαιδευτικοί κήποι: Οι εκπαιδευτικοί αστικοί κήποι θα τοποθετηθούν στο δυτικό τμήμα του Πάρκου Πυρσινέλλα, βόρεια της κεντρικής εισόδου.

-Καθίσματα εξωτερικού χώρου. Δημιουργούνται θέσεις για παγκάκια-καθίσματα εξωτερικού χώρου σε συγκεκριμένες θέσεις του πάρκου.

-Αξιοποίηση κεντρικού κτηρίου. Προβλέπεται η χρήση του κεντρικού κτηρίου ως καφέ/εστιατορίου διατηρώντας την πρότερη χρήση του, για την κάλυψη των αναγκών των επισκεπτών, καθώς και καθαίρεση του μεταλλικού στεγάστρου.

-Διατήρηση και επέκταση αθλητικών δραστηριοτήτων. Στο νότιο τμήμα του πάρκου Πυρσινέλλα χωροθετούνται οι οργανωμένοι χώροι άθλησης.

-Πάρκο ζώων συντροφιάς. Προβλέπεται η κατασκευή Πάρκου Ζώων Συντροφιάς.

-Ανάδειξη περιοχής λίμνης με σκηνή πολιτιστικών εκδηλώσεων. Προβλέπεται η αποκατάσταση της παραλίμνιας όχθης και της αισθητικής εικόνας της λίμνης. Επιπλέον έχει σχεδιαστεί η δημιουργία μιας υπαίθριας κατασκευής που θα μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος καθήμενων θεατών, μετατρέποντας το νησάκι της λίμνης σε σκηνή υπαίθριων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

-Δημιουργία παιδικής χαράς. Ο γενικός σχεδιασμός του χώρου διαμορφώνει την παιδική χαρά σε δύο τμήματα (το άνω και το κάτω). Στην παιδική χαρά προβλέπονται και θέσεις ΑμεΑ.

-Περίφραξη. Θα γίνει αντικατάσταση των στοιχείων της υφιστάμενης περίφραξης με νέου τύπου, καθώς και επανασχεδιασμός των εισόδων του πάρκου Πυρσινέλλα.

-Φωτισμός. Η μελέτη προβλέπει τον φωτισμό των διαδρομών του πάρκου Πυρσινέλλα καθώς και των σημείων ενδιαφέροντος, που δημιουργούνται κατά μήκος τους.

-Διαχείριση πρασίνου. Προτείνονται δράσεις για τη διαχείριση του πρασίνου καθώς και για την εξασφάλιση συνθηκών πυρασφάλειας της δασικής βλάστησης.


* Φωτογραφία: Φωτορεαλιστική απεικόνιση διά χειρός Δήμου Ιωαννιτών

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3