ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παρατηρήσεις για ανάχωμα Αμφιθέας και Μάτσικα

Εικόνα του άρθρου Παρατηρήσεις για ανάχωμα Αμφιθέας και Μάτσικα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/01/2019, 19:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο διάλογος για το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη Παμβώτιδα, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, αρχίζει να γίνεται πιο «δυναμικός», με τη μία παράταξη μετά την άλλη και τον έναν φορέα μετά τον άλλον να καταθέτουν τις απόψεις τους.

Τις προτάσεις της επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την Λίμνη Παμβώτιδα, κατέθεσε λοιπόν και η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η παράταξη εκτιμά ότι το σχέδιο βασίζεται στην ευρωπαϊκή και την εθνική περιβαλλοντική πολιτική, ωστόσο υπάρχουν ζητήματα που απαιτούν προσοχή όπως και μερικά άρθρα που χρειάζονται επαναδιατύπωση για να αποφευχθούν τα «γκρίζα σημεία».

Μια σημαντική παρατήρηση αφορά τις αποκομμένες παραλίμνιες και λιμναίες περιοχές εξαιτίας των αναχωμάτων. Ειδικά για την περιοχή πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας, όπου προβλέπεται ως χρήση η άσκηση αθλητικών κι άλλων συναφών δραστηριοτήτων, η παράταξη διατηρεί τις έντονες επιφυλάξεις της, κάνοντας λόγο για «παγίωση μιας κατάστασης». Στην εν λόγω περιοχή δημιουργήθηκε στίβος θαλάσσιου σκι επί δημαρχίας Φίλιππα Φίλιου. Η παράταξη, εκτιμά ακόμη ότι το Προεδρικό Διάταγμα πρέπει να εξασφαλίζει τη δυνατότητα μελλοντικής αποκατάστασης της υδραυλικής ισορροπίας της λίμνης από τις παρακείμενες πηγές, η οποία έχει διαταραχθεί από τη δημιουργία του αναχώματος. Παραπέμπει δε στα προβλεπόμενα μέτρα για τη βελτίωση της οικολογικής κατάστασης της Παμβώτιδας στο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής.

Μια άλλη κρίσιμη επισήμανση, αφορά τον Μάτσικα, όπου απαγορεύεται η δόμηση, και την παραλίμνια περιοχή μεταξύ Ακτής Μιαούλη και Ανατολής, όπου προβλέπεται η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου με «ήπια δόμηση». Τα «Γιάννενα-Νέα Εποχή» εκτιμούν ότι πρέπει να ισχύει ό,τι προβλέπει σήμερα η Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) μέχρι την έγκριση των κατευθύνσεων του Ρυθμιστικού Σχεδίου, όπως αυτές ενσωματώθηκαν στο αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Ηπείρου. Με αυτή την πρόταση, η παράταξη ανοίγει το κεφάλαιο «Μάτσικας», για το οποίο γίνεται λόγος περί ήπιας δόμησης εδώ και δεκαετίες.

Η επόμενη παρατήρηση σχετίζεται με τη ζώνη Α2, την παραλίμνια περιοχή μεταξύ Κατσικά και Λογγάδων, η οποία είναι σημαντική υγροτοπική περιοχή καλαμιώνων για προστατευόμενα είδη. Γι’ αυτήν, ζητείται επακριβής προσδιορισμός των συντεταγμένων της ζώνης, με δεδομένο ότι η υγροτοπική έκταση επεκτείνεται προς το νοτιοδυτικό άκρο.

Για τη ζώνη Α7, που περιλαμβάνει τους εποχικούς υγρότοπους-καταβόθρες (π.χ. Μπάφρας, Πεδινής, Κουτσελιού, Ροδοτοπίου, Λαψίστας κ.ά.), η παράταξη εκτιμά ότι απαιτείται νομοθετική προστασία, στο πλαίσιο ΠΔ, ώστε να μην γίνονται οι περιοχές αυτές αποδέκτες λυμάτων.

Για τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις εντός των προτεινόμενων ζωνών από το σχέδιο, η παράταξη αναφέρει ότι απαιτείται μια ολοκληρωμένη πρόταση, ώστε να είναι δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας τους. «Προαπαιτούμενο είναι ο έλεγχος και η περιβαλλοντική αδειοδότησή τους. Ο λεπτομερής καθορισμός των ορίων επέκτασής και εκσυγχρονισμού τους, σύμφωνα με το είδος κάθε εγκατάστασης, είναι προϋπόθεση για την συνέχιση της λειτουργίας τους» τονίζει. Η παράταξη προτείνει ακόμη πρόβλεψη για τη χωροθέτηση των περιοχών εναλλακτικών πηγών ενέργειας (κυρίως φωτοβολταϊκά) και αυστηρότητα έλεγχο της δόμησης κατά την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος. «Προαπαιτούμενο είναι ο φορέας ο οποίος διενεργεί τους προαναφερόμενους ελέγχους να διατηρεί την πλήρη αυτονομία του από κάθε πολιτική σκοπιμότητα» υπογραμμίζει.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Παράλληλα, τα «Γιάννενα-Νέα Εποχή» του Μωυσή Ελισάφ εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τον αποκλεισμό του Δήμου Ιωαννιτών από τη νέα διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης. «Είτε οφείλεται σε ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής που εκ των υστέρων διαμαρτύρεται είτε σε λανθασμένες επιλογές της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου είτε οφείλεται στο θεσμικό πλαίσιο που διατύπωσε η πολιτεία, πρόκειται για ένα μεγάλο λάθος που πρέπει άμεσα να διορθωθεί» τονίζει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back