Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Παράκαμψη Νικόπολης μετά από πολλά χρόνια

Εικόνα του άρθρου Παράκαμψη Νικόπολης μετά από πολλά χρόνια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/05/2021, 23:09
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η Παράκαμψη της Νικόπολης είναι ένα οδικό έργο το οποίο οι αρχαιολογικές υπηρεσίες και η τοπική κοινωνία της Πρέβεζας το οραματιζόταν επί δεκαετίες. Ένα έργο που θα οδηγήσει στην ενοποίηση του αρχαιολογικού πάρκου Νικόπολης, και κατ’ επέκταση στην ανάδειξη της ρωμαϊκής αυτής πόλης.

Το 2006, η επιστημονική επιτροπή της Νικόπολης εκπόνησε ένα μάστερ πλαν. Τρία χρόνια, μετά ξεκίνησαν οι πρώτες μελέτες. Με την εκκίνηση του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», τέθηκαν οι βάσεις για την υλοποίηση του οράματος, στο πλαίσιο του εγχειρήματος της «πολιτιστικής διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου». Μελέτες και πάλι, και κυρίως το «ναι» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.) που οδήγησε και στην ένταξη των συγκοινωνιακών έργων του αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης στο πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

Η όλη υπόθεση μπαίνει πια στην τελική της ευθεία. Στις 5 Ιουλίου θα γίνει ο διαγωνισμός για το έργο «Παράκαμψη Νικόπολης-Συγκοινωνιακά Έργα Ανάδειξης Αρχαιολογικού Χώρου Νικόπολης», με προϋπολογισμό 15,2 εκατ. ευρώ και με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου. Στον προϋπολογισμό των 15,2 εκατ. ευρώ δεν περιλαμβάνονται οι απαλλοτριώσεις, για τις οποίες υπάρχει άλλο κονδύλιο.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, με αφορμή τη σημερινή έγκριση της δημοπράτησης του έργου από την Οικονομική Επιτροπή μίλησε για «μια πονεμένη ιστορία που πήγε αρκετά πίσω εξαιτίας των δυσκολιών και των αλλαγών που επέβαλε το Κ.Α.Σ αλλά και των συνεχών αναβολών των συνεδριάσεων των δικαστηρίων λόγω κορονοϊού (σ.σ. για τον ορισμό προσωρινής τιμής μονάδας αποζημίωσης, ο οποίος συζητήθηκε στο δικαστήριο πριν από λίγες ημέρες)».

Ο κ. Καχριμάνης πρόσθεσε ότι με το έργο αφενός μεν ενοποιείται και αναδεικνύεται ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης, αφετέρου δε η πόλη της Πρέβεζας θα αποκτήσει μια σύγχρονη είσοδο.

Με την υλοποίηση του οδικού έργου, θα καταργηθεί το πέρασμα της εθνικής οδού μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο. Το πλέγμα των συγκοινωνιακών έργων περιλαμβάνει την κατασκευή τετράιχνης νέας οδού βορείως της ΒΙΠΕ που θα συνδέει την υφιστάμενη εθνική οδό Πρέβεζας-Ιωαννίνων (στο ύψος του Αρχαιολογικού Μουσείου) με την παραλιακή οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας, στο ύψος του Μύτικα, τη βελτίωση της οδού από τη θέση «Ακρίβη» έως την παραλιακή οδό, στο Μονολίθι, την κατασκευή εννιά ισόπεδων κόμβων και ενός ανισόπεδου κόμβου, την κατασκευή τεσσάρων χώρων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο κ.λπ.


Photo credit: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back